COMPUTERWORLD

Búcsúzik a Windows 2000

Bár a Windows XP operációs rendszer már több mint három éve elérhető, a Windows 2000 még mindig az üzleti felhasználók legkedveltebb operációs rendszere. Mától azonban a Microsoft nem nyújt hozzá terméktámogatást.

A mai naptól megszűnik a Windows 2000 operációs rendszer széleskörű terméktámogatása. A redmondi óriás pár napja még elérhetővé tette a több mint 50 különböző biztonsági frissítést tartalmazó "Update Rollup 1" frissítőcsomagját, mától azonban a Microsoft már csak egyedi megállapodás alapján, jellemzően üzleti felhasználók számára biztosít támogatást az operációs rendszerhez.

Az "Update Rollup 1" a 4-es szervizcsomag megjelenése óta az első és egyben utolsó nagyobb frissítés a Windows 2000 operációs rendszerhez. A most kiadott frissítőcsomag kiváltja a Microsoft korábban bejelentett, ám végül visszavont ötödik szervizcsomagját, melyet véglegesen töröltek az útitervből. Az Update Rollup 1 a Windows Update weboldalon keresztül is elérhetővé válik majd az újabb, immáron hatos verziószámmal ellátott Windows Update júliusi beindítását követően, ahol a kritikus, azonnal telepítendő javítások között lesz megtalálható.

A most közzétett frissítőcsomag minden biztonsági frissítést tartalmaz, melyet a Microsoft az SP4 megjelentése óta elérhetővé tett, egészen április 30-áig. A vállalat ugyanis ekkor zárta le a csomagot tesztelés céljából. A telepítés előfeltétele ennek megfelelően az, hogy az operációs rendszerre telepítve legyen a negyedik szervizcsomag is. A Microsoft weboldalán nem csak az Update Rollup 1 frissítés érhető el, hanem számos felmerülő kérdésre is választ kaphatnak a frissítéssel kacérkodók. A Microsoft feltétlenül ajánlja a csomag telepítését.

A rendszer sikere elsősorban a kis gépigénynek és a megfelelő stabilitásnak köszönhető. A megszűnő támogatás felgyorsíthatja a migrációs folyamatot, a vállalatok valószínűleg le fogják cserélni "elavult" operációs rendszereiket egy újabb változatra, talán Windows XP-re. A Microsoft minden ezzközt igyekszik bevetni a csere érdekében, az igen széles körben elterjedt Internet Explorer böngésző következő, 7-es változata például csak Windows XP-n fog futni, Windows 2000-en már nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sárkánylovag #3
    Rendszergazdáknak csak jó , nemm kell frissítésekért kutatni :)
    Vagy megy valami vagy nem megy,aztán jóóó.
    Mindenesetre amíg nem növi ki a gyerekbetegségeit az XP szerintem sokan maradnak ezen...
  • Béla bácsi #2
    Akkor leírom én is: ez egy pénzhajhász lépés:)
  • avman #1
    gyerekek, egy újabb pénzhajhász M$ lépés (ami mellesleg inkább a linux v egyéb rencerek malmára hajtja a vizet) és sehol egy post? szokatlan ez a nagy csend... :D