Berta Sándor

Pico-műholdak - fennakadás nélküli internet a világűrben

A Würzburgi Egyetemen egy újfajta, mindössze egy kilogrammos miniműholdat fejlesztettek ki, mely a kutatók szavaival élve "képessé teszi a világhálót a világűrben való működésre".

A készülék segítségével elvileg kiküszöbölhetővé válnak a világűrben lévő adatátvitelben bekövetkező fennakadások és (üzem)zavarok, ehhez azonban az internet protokollokat is fel kell készíteni arra, hogy hibátlanul funkcionáljanak ilyen körülmények között is. A mindössze tízcentis Pico-műhold napelemeket is hordozni fog és a tervek szerint augusztus 25-én lőnék fel az oroszországi Pleszetszkből.


Az UWE-1-et - ahogy a műholdat nevezik - a Würzburgi Egyetem Műszaki Informatikai Tanszékén fejlesztette ki Klaus Schilling professzor és csapata. Az UWE-1 rövidítés a "Würzburgi Egyetem Kísérleti műhold" megnevezést takarja.

Az UWE-1 földi ellenőrzőállomása internet segítségével áll összeköttetésben az egyesült államokbeli Stanfordban és a Tokióban felállított vevőantennákkal. Ezáltal jelentősen meghosszabbodik a műholddal való kapcsolattartás ideje, ugyanis a kutatók Würzburgból egy kapcsolatfelvétel során legfeljebb tíz percen át képesek adatokat fogadni a műholdról és információkat küldeni neki. Ez a tíz perces idősáv akkor valósul meg, amikor az UWE-1 pont a város fölé ér a világűrben.


Schilling szerint a jövőben nagyon is könnyen elképzelhető lesz, hogy tudósok vagy kutatócsoportok (legyen szó például akár meteorológusokról) saját kis műholdat fognak felbocsátani, ami lehetővé teszi, hogy kiterjesszék az internet működésének határait. Az UWE-1 műholdat egyébként egy nemzetközi program keretében fejlesztették ki, a munkában a világ minden tájáról 40 egyetem vett részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #6
    Ez tetszik!
  • Yossarian #5
    Eddig sík ideg voltam, hogy Anettkával hogy tartom majd a kapcsolatot. Köszönjük
  • DanyyX #3
    Hát ez úgy néz ki, mint egy hálózati trafó :ÐÐ
  • Caro #2
    Volt már ilyen kísérlet, és működtek a kicsikék.
  • Hege15 #1
    Király
    akkor majd ha megyek az űrbe chatelhetek az ufo barátaimmal