CW Számítástechnika

Nem rendszergazdai jogosultságokkal fut az Explorer 7

Elemzők szerint a jogosultságok kezelése egy olyan terület, ahol a Microsoft eddig látványosan le volt maradva a fejlesztésekkel.

Az Internet Explorer következő változata ellenáll a kémprogramoknak és más rosszindulatú szoftverek támadásainak - derül ki Rob Francónak, az IE biztonságáért felelős egyik fejlesztőjének blogbejegyzéséből. A Longhornon futó böngésző tartalmazni fog egy speciális, alacsony jogosultságú módot, amely lehetővé teszi, hogy az IE adminisztrátori jogosultságok nélkül fusson. Ilyen esetben az összes kiegészítés, bővítmény és egyéb program - például spyware - telepítése előtt a felhasználó hozzájárulása szükséges.

Az IE7 felépítése révén elejét lehet venni a biztonsági réseken keresztüli támadásoknak is, ugyanis egy rosszindulatú weboldalon keresztül hiába szivárog be a számítógépre egy ártó szándékú program, a felhasználó jóváhagyása nélkül az nem települhet vagy indulhat el, illetve nem rendelkezik adminisztrátori jogosultságokkal, így például nem irányíthatja át a kezdőoldalt. Ugyanez igaz a felhasználó által letöltött programokra is. "Az alacsony jogosultságú IE legfontosabb célja, hogy csökkentse a biztonsági sérülékenységekkel járó kockázatokat" - írja Franco.

Az alacsony jogosultságú Internet Explorer 7 azonban csak a következő generációs Windowson, a Longhornon fog működni, Windows XP-n a böngésző továbbra is adminisztrátori jogosultságokkal fog futni. Azonban megjelenésének idejéről egyelőre csupán annyit tudni, hogy az első bétaváltozata még az idén elérhető lesz, a végleges verzió pedig még a Longhorn megjelenése előtt elkészül. A Longhornt 2006-ra ígéri a Microsoft, bár egyes vélekedések szerint a következő generációs Windows fejlesztése körüli folyamatos csúszások miatt nem zárható ki, hogy a piaci premierjét végül 2007-re halasztják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #8
    Jah.

    De nekem a Michelangelo és a Jerusalem voltak az utolsó vírusok a gépemen...

    A vírusírtó most is csak azért van fent, mert az innen-onnan letöltött keygen-ekben, crack-ekben nem bízom. Egyébként no tűzfal, viszont fix, külső IP, úgyhogy aki azt hiszi, hogy így csupaszon védtelen vagyok, az jöhet és próbálkozhat.

    A biztonsági szoftvereket nagyszerűen helyettesíti az, ha az ember tudja, mit csinál.
  • Cat #7
    nem steve jobs, hanem bill gates :)
  • irkab1rka #6
    Apám.

    mikor is volt, hogy Steve Jobs meghírdette a biztonságos windowst??? Baszki, legalább 3 éve. És azóta is...
    Pedig annyira egyszerű dolog egy alkalmazást egy adott user nevében futtatni...

    "Garfield". Mintha te nem admin jogokkal lennél bent... :)))
  • Hegyikecske #5
    köcsög mikrofost!!! ez folyton variál, és aki xpn használ ie-t az továbbra is a frissítések nélküli ie-t használja admin jogokkal?? Mindenesetre remélem még változik a véleménye... Az ie 7-et se makarta már kifejleszteni, csak a ff nagy térhódítása jót tett a piacnak :)
  • fie #4
    Hát igen, addig is marad a firefox :)
  • Garfield #3
    Könyörgöm, eddig is az volt a baj, hogy a hülye felhasználó adminisztrátorként futtatta a Windows-t...
  • Toughtful #2
    Még a Microsoft sem tud az emberi hülyeség ellen felkészülni... Erről ennyit...
  • fie #1
    "a felhasználó jóváhagyása nélkül az nem települhet vagy indulhat el"
    Hú de biztonásgos lesz! Mint eddig: "telepíti? Igen,nem" Persze mit nyom a felhasználók 95%-a? Igent.
    Erről ennyit.