Berta Sándor

Műholdas internet kerül az ír iskolákba

Egy program keretében az Eutelsat 527 ír iskolát lát el műholdas internethozzáférésekkel. A szélessávú internethálózat felállításával a második legnagyobb ír telekommunikációs vállalat, a Smart Telecom bízta meg az Eutelsatot.

A Smart Telecom jelenleg az ír kommunikációs, hajózási, természeti kincsekért felelős, oktatási és tudományos minisztériumok megbízásából egy hatmillió eurós projekten dolgozik, melynek a keretében országszerte 1041 általános, közép- és főiskolát lát el a cég szélessávú műholdas, DSL- és WLAN-technológiára épülő vezeték nélküli internethozzáféréssel. Az interneteléréseknél a Smart Telecom az Eutelsat olaszországi leányvállalata, a Skylogic által üzemeltetett D-STAR rendszert építi ki, ami független bárminemű földi hálózattól és infrastruktúrától. A D-STAR terminálok antennái közvetlenül az Eutelsat műholdakon keresztül a franciaországi és olaszországi szélessávú hubokhoz kapcsolódnak. A szolgáltatás elérhető Európában, Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában is.

Az 527 ír iskolában már idén júniustól megkezdik a kis műholdas antennák és a videómagnó méretű terminálok felszerelését. Az Euroird 3 nevű Eutelsat műhold segítségével bármelyik iskola ezután kapcsolatba tud lépni a Torinóban található Skylogic hubbal vagy a Smart Telecom dublini optikai kábelhálózatának segítségével az ír oktatási minisztériummal. A tervek szerint 2005 végére az összes kijelölt intézménynál elárhető lesz az ilyen műholdas internethozzáférés.

Oisín Fanning, a Smart Telecom vezetője szerint a program nagyon fontos nemcsak a vállalat, de az ír oktatás számára is, hiszen új lehetőségek nyílhatnak meg a gyerekek előtt. Ardunio Patacchini, az Eutelsat multimédia-igazgatója szerint pedig ez az együttműködés is jól példázza, hogy igenis lehet szerepe a műholdas internetnek az országok nemzeti szélessávú internetprogramjaiban.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vezeték nélküli internethozzáférések száma 42 920, míg a KSH besorolása szerinti egyéb interneteléréseké (ide tartoznak például a műholdas kapcsolatok is) 9508. Míg azonban a vezeték nélküli internetkapcsolatok száma folyamatosan nő, addig a műholdas internethozzáféréseké csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!