CW Számítástechnika

1 hüvelykes merevlemezt készített a Sony

A japán Nippon Hoso Kyokai (NHK) tévétársaság a Sony-val együttműködve megalkotott egy 1 hüvelykes merevlemez-prototípust, amely vékonyabb és nagyobb kapacitású a piacon jelenleg kapható vetélytársainál.

Az NHK, a Sony és a Tokiói Egyetem a mobil eszközökben - akár telefonokban is - történő felhasználásra fejlesztette ki a meghajtókat - mondta Eiichi Miyashita, az NHK kutatói laboratóriumának egyik munkatársa. Az új meghajtó 2,5 mm "vastag", és 10GB-nyi adat tárolására képes; így pontosan fele olyan széles, mint a Hitachi Global Storage Technologies (HGST) által forgalmazott 1 hüvelykes meghajtók, melyek jelenlegi maximális kapacitása 6GB.


A következő év első felében számos japán telefongyártó tervezi a digitális adások fogadására képes hangoló-egységek elhelyezését mobiljaikban; egy 10GB-os meghajtó pedig pontosan 100 percnyi adást tudna rögzíteni - mondta el Miyashita. Az NHK és a partnerei eddig csupán prototípusokat fejlesztettek - a meghajtók megjelenéséről nem nyilatkozott a cég. A lemezegységek fejlesztéséhez technológiai háttért biztosító Sony szintén megtagadta a kommentárt egy lehetséges kibocsátási dátummal kapcsolatban.


"Annyira új lemeztechnológiáról beszélünk ... Inkább egy kutatási és fejlesztési projektre hasonlít" - mondta David Yang, a Sony szóvivője. A nagyobb kapacitás mögötti titok a merőleges rögzítési technológiában rejlik, ahol a információt a lemez felületére merőlegesen elhelyezkedő mágneses mezejű részecskék segítségével tárolják. Ennek köszönhetően a részecskék nagyobb sűrűségben helyezhetők el, mint a hagyományos, vízszintes elrendezésnél, így nagyobb kapacitás érhető el. Több gyártó is bejelentette, hogy forgalmazni fog ilyen lemezeket; köztük a HGST, a Toshiba és a Fujitsu.

Az NHK és a Sony 0,85 hüvelykes lemezes tárolókon is dolgozik - tette hozzá Miyashita.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hedgehunter #1
    Vegre valami uj a sonytol........