Gyurkity Péter

Új AMD chip beágyazott és mobil eszközökbe

Miközben a világ a vállalat új ikermagos asztali processzorának hivatalos bemutatóját várja, az AMD - Geode néven - szép csendben piacra dobta legújabb termékét, amelyet beágyazott és mobil eszközökben alkalmaznak majd.

A processzorgyártó hétfőn sajtóközleményben adta hírül a Geode LX 800 processzor megjelenését, amely a közlemény szerint az asztali gépekhez hasonló élményt nyújt a felhasználóknak az x86 architektúrán alapuló eszközökben. Az új chip legnagyobb előnye a rendkívül alacsony fogyasztás: a Geode LX 800@0,9W alap órajelen - 533 MHz - mindössze 0,9 wattot igényel, amelynek köszönhetően még processzorhűtőre sincs szükség a folyamatos használathoz.


A processzor jelenleg a Windows XP és Windows XP Embedded operációs rendszerekkel működik együtt. Az AMD számos különböző termékhez ajánlja az új fejlesztést: a közleményben a Geode LX chipeket a HDTV, set-top box, Windows alapú Tablet PC, és számos egyéb x86 alapú eszközökhöz ajánlják, kihangsúlyozva a kedvező fogyasztást, és az ezzel járó alacsony hőtermelést.

A processzorgyártó már jó ideje dolgozik az alacsony fogyasztású, hordozható eszközökbe szánt processzorokon. Az első ilyen termékek a Geode NX családba tartoztak, amely az Athlon vonal leszármazottja, míg a Geode LX alapvetően a National Semiconductor fejlesztése - a chip fejlesztésével foglalkozó részleget két évvel ezelőtt vásárolta fel az AMD. Ez a részleg korábban - egészen 1997-ig - a Cyrix egyik fontos részeként működött, amíg a National fel nem vásárolta.


Érezhető, hogy a vállalat a hordozható eszközök piacán is meg akarja vetni a lábát, és életképes alternatívát szeretne nyújtani a konkurens gyártók termékeivel szemben. Ehhez természetesen partnerekre és megfelelő szoftveres támogatásra is szükség van, mivel csak ezek megléte esetén van esély a piac egy részének megkaparintására. Az AMD ezen a téren sem áll rosszul, hiszen a Samsung máris jelezte együttműködési hajlandóságát: "Az ágazat vezető vállalataként a Samsung innovatív, megfelelő teljesítményű processzorokat igényel saját eszközeibe. A kedvező fogyasztást és kiemelkedő teljesítményt ötvöző chipek, mint az AMD Geode LX 800@0,9W, önmagukban is elősegítik a további fejlődést. A fejlesztők ily módon új megoldásokra támaszkodhatnak, és nem szorulnak szigorú korlátok közé" - jelentette ki Dr. James Jo, a Samsung Electronics fejlesztési részlegének alelnöke.

Optimizmusát Fred Weber, az AMD technikai igazgatója is osztotta, aki azonban hangsúlyozta a megfelelő szoftveres háttér fontosságát. "A felhasználók számára egyre inkább a szoftveres támogatottság jelenti a fő problémát" - jelentette ki Weber a CNET magazinnak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy jelenleg 17 vállalat dolgozik az új hordozható eszközök prototípusán, és néhány új termék még az idei év vége előtt a boltokba kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TH448 #6
    Az igazi poén az, hogy megjelenik az X86, pedig hamarosan cserélni kellene az egész architektúrát...
    Viszont ami tetszik: ez sztem elég lenne egy HTPC-nek otthonra, ráadásul passzív hűtővel?! :) Huhh.
    Az árakat nem ismerem, viszont lehet, h olcsóbban jön ki egy normál proci valami olcsóbb vízhűtéssel. Majd ha olcsó lesz, és lesznek tesztek, akkor lesz igazi vélemény...
  • MrTressy #5
    jó móka ha jönnek az x86os mobil cuccok :D már csak az nvidia mobil grafikus procija kell és kész a telcsiben a mini pc :)
  • waterman #4
    szerintem ez nagyon jó!! kíváncsi lenék mire képes ezzel az 533 mhz-vel, és a mostani gyártástechnológiákkal! már gondolkodtam én is via epia alapú szerveren itthonra, de egy kicsit nekem magas volt az ára.. ha ebbe még valami alapszintű grafikus csoda is került...:):)
  • arty #3
    nyilván ezért nem alkalmazzák kis kézi eszközökben ... ráadásul én ugy tudom, itt a grafikus mag is a "prociban" kapott helyet!
  • juhand #2
    Caro: blablabla..
    A VIA EPIA platform már évek óta piacon van, és én használom PC-nek. Az EPIA-kon Win98,2000,XP,Linux is elmegy. Sajnos az EDEN prociknak kicsit nagyobb (5x) a fogyasztása mint a Geode-nak.
  • Caro #1
    Ql ez a proci. Szerintem akár PC-ket is építhetnének belőle. Irodai munkára bőven elég az 533 MHz. És akkor mennyivel kevesebbet fogyaszt!
    Meg az is pozitív, hogy végre a hordozható eszközökbe is betörhet az x86-as architektúra. Jó lesz már ott is egy kis kompatibilitás.
    Vagy akár x86 alapú kisautót is építhetünk. :D