Berta Sándor

Új merevlemezek a Western Digitaltól

Új Serial-ATA-s meghajtókat jelentett be a kaliforniai Western Digital merevlemez-gyártó. A termékek adatátviteli sebessége akár a 300 MB-os másodpercenkénti sebességet is elérheti.

Az új winchesterek hivatalosan a Caviar SE16-sorozatba tartoznak, lemezeik fordulatszáma percenként 7200, a gyorsítótár mérete 16 MB. Az új technikákat felvonultató úgynevezett Whisper-drive-ok a gyártó állítása szerint a zajszint még teljes terhelés mellett is csupán 28 dB. A merevlemezek keresőalgoritmusa az adatok olvasásakor és írásakor az úgynevezett SoftSeek-technikára épül és így gyakorlatilag hangtalanul képesek végezni a munkájukat.

A Serial ATA II-es meghajtó a gyártó állítása szerint háromszor gyorsabb a hagyományos EIDE-interfészt használó winchestereknél. A winchesterek átlagos elérési ideje olvasáskor 8 ms, míg íráskor 10,9 ms. Az egyes merevlemezekre a Western Digital három év garanciát vállal. Az egyes modellek 250 GB-nyi adat tárolására képesek, az áruk pedig kereken 200 dollár.


Azonban nem árt néhány dologra odafigyelni az új meghajtókkal kapcsolatban. Egyrészt hiába képesek elméletileg elérni a Serial-ATA II szabvány határát jelentő 300 MB/s-os adatátviteli sebességet, a Hitachi, az Excelstor vagy a Samsung szintén második generációs Serial-ATA-s winchestereihez képest mégsem valódi Serial-ATA II-es merevlemezekről van szó.

Ennek oka, hogy a nyolc új modellt felvonultató Caviar SE16-család egyes tagjai nem rendelkeznek az úgynevezett Native Command Queuing (NCQ) funkcióval. Ez az új technológia képes arra, hogy a végrehajtásra váró parancsokat a lemezekre történő írás, illetve onnan történő olvasás előtt újrarendezze, melynek köszönhetően jelentős teljesítménynövekedés érhető el. Az NCQ-t támogató új meghajtók azonban idén nyártól megjelennek majd a Western Digital kínálatában is.


A Los Angelesben megrendezett Electronic Entertainment Expón, vagyis közismertebb nevén az E3 kiállításon a kaliforniai cég bemutatott egy hálózati porttal rendelkező winchestert is. A WD NetCenter nevű eszköz hagyományos IDE interfészes, a Caviar SE-család tagja, fordulatszáma percenként 7200, a gyorsítótár mérete 8 MB. Az egyes modellek tárolókapacitása 160, 250 vagy 320 GB.

A 100 megabites hálózati csatlakozó és a Commmon Internet File System (CIFS) segítségével képes adatcserére más meghajtókkal és még két USB 2.0-s portja is van, amelyekre nyomtatók vagy más perifériakészülékek csatlakoztathatók. A merevlemezhez tartozó IP-cím automatikus kiosztásáról egy DHCP-kliens gondoskodik. A WD NetCenter világszerte júniustól lesz kapható, árat ugyanakkor a gyártó nem közölt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #14
    (De ezt csak szúrkálásból írtam, amúgy az ő tesztjeik a legjobbak, legprofibbak idehaza.)
  • dez #13
    A PH-n ~45dB-nek mérték a zajt is mindegyiknél, pedig az brutál hangos. (Talán 6 éve voltak olyan hangosak.) :)
  • TeszteloPontHu #12
    Érdekes mérés... A prohardver!-en nemrég tesztelték, közel sincs ekkora gyorsulás.
  • dez #11
    Úgy tűnik, a WD kicsit le van maradva. Ilyen halk (vagy még halkabb) vinyók már legalább egy éve vannak más gyártók kínálatában, mára már szinte az összes ilyen. Most meg az NCQ-t hagyják ki..?
  • gz8 #10
    Már a 6.03-as total commander is vígan mutatja az aktuális másolási sebességet, tégy azzal próbát. Még stopperre se lesz szükséged, hogy az az ismert fáljméretből és a mért időből kiszámítsd az átlagot.
  • clarus #9
    OK, Kössz! Azért írtam nem tudom pontosan hol tartanak. Pedig nekem is egy ATA133 120 gigás Seagate-m van, de még sosem mértem mit visz át. Ezek után már én is kiváncsi vagyok és megmérem. Ha valóban 40-50 esetleg 60 MB/s-es átvitele van egy mai vinyónak akkor már viszont tényleg indokolt lehet az SATA II több vinyó esetén.
  • gz8 #8
    Akkor elég rendesen a múlban élsz... Az én ATA133-as 120 gigásom és a SATA-s 160-as közt 45-50 MB/s-os az adatátviteli sebesség nagy méretű fájlok esetén...
  • clarus #7
    Hát igen, jó megtévesztő!! Nekem is leesett az állam mikor olvastam 300 MB/s. Aztán olvasom, hogy serial ATA II!! Ha jól tudom a 300 MB/s a Serial ATA II-s interfész elméleti maximális átviteli sebessége és köze sincs ehhez a vinyónak. Leginkább akkor van jelentősége ennek az elméleti maximumnak, ha a több (3-4) vinyó van u.a.-n a csatolón mert akkor annyi felé oszlik a sávszélessége. Jó lenne ha a vinyó tényleges átvitelét írnák oda az talán mondana is valamit. Talán 20-25 MB/s lehet a mai vinyók átvitele, nem tudom pontosan hol tartanak.
  • Cat #6
    300 mega secet a 15 000-res percenkénti fordulatszámu méregdrága Seagate Chetaah SCSI vinyók sem tudnak
    a lényeg, hogy a SATA II csatolófelület tudja, ezért ezzel reklámozzák
  • Koppernikusz #5
    SCSI vinyók mennyit tudnak? Sebességre inkább azokat kéne fejleszteni.