MTI

Árzuhanás várható a vezetékes telefonálás díjában

A vezetékes távközlési piacon várhatóan ősszel csökkennek a nagykereskedelmi díjak - jelentette ki Nyevrikel Emília, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának tagja egy Budapesten megtartott sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint tavaly júniusban az úgynevezett helyi végződtetési díjak 35-55 százalékkal estek vissza azt követően, hogy a hatóság költségarányos díjszabást követelt meg szolgáltatóktól. "Az újabb árcsökkenést az idei költségszámítás új módszertana eredményezheti, amely alapján a cégeknek már az európai uniós ajánlásnak megfelelő költségmodellt kell alkalmazniuk a díjak megszabásakor" - mutatott rá Nyevrikel Emília.

A tanácstag a csökkenés várható mértékét nem tudta megbecsülni. Annyit közölt, hogy az Európai Unióban a helyi végződtetés díjai csúcsidőszakban jelenleg átlagosan 25-30 százalékkal alacsonyabbak, mint a Magyar Telekomé (korábban Matáv).

Nyevrikel Emília megjegyezte, hogy az NHH Tanácsának új határozata alapján a jelentős piaci erejű (jpe) öt magyarországi szolgáltatónak 30 napon belül kell az EU-s módszertan alapján elkészített új költségmodelljét elküldeni a hatóság számára. "Nem kell költségmodellt készítenie a szolgáltatóknak akkor, ha a Magyar Telekom díjainál legfeljebb 40 százalékkal magasabb díjat akarnak elismertetni a hatóságnál" - jelezte a tanácstag. Kitért arra, hogy eddig csupán a volt koncessziós szolgáltatók minősültek jelentős piaci erejű cégnek, ám az NHH új határozatával három további társaságot sorolt ebbe a kategóriába, legalábbis a hívásvégződtetési részpiacon, ugyanis a piaci erőfölény a hívásindítás piacon továbbra is csak öt szolgáltatóra vonatkozik. A tranzitszolgáltatások terén a Matáv elveszítette ezt a besorolást és már nincs megkülönböztetett besorolású szolgáltató.

Pataki Dániel, a NHH elnöke reményét fejezte ki, hogy a végfelhasználói piacon a nagykereskedelmi árak csökkenése közvetetten érezteti majd hatását. Az elnök azt várja, hogy az alacsonyabb helyi végződtetési díjak miatt a vezetékes telefon piacon új szereplők jelennek meg és fokozzák a versenyt. "Az újonnan jelentős piaci erejűvé minősített cégeknek - Pantel Rt., a BT Limited magyarországi fióktelepe és a GTS Datanet Rt. - nem kell költségmodellt készíteniük, ugyanis az túlzott kötelezettséget róna rájuk" - mondta Pataki. Utalt arra, hogy e cégek piaci súlya nem indokol olyan kötelezettségeket, mint a másik öt cégé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #5
    "mikor a közel 80 forintos mobil percdíjat is mindenki boldogan kifizeti"

  • TeszteloPontHu #4
    Így van. Az is vicces, hogy vezetékesről egy mobilt hívni (ami lehet, hogy a szomszéd házban van) 70-80 Ft/perc, míg az USA-ba telefonálni (műholdakon, vagy optikai kábelek többezer kilométeres rengetegén) 20 Ft-os percdíjért lehet. Valami nem stimmel, de nagyon nem.
  • klastrom #3
    Igazad van de nagyon...
  • Yossarian #2
    a túl magas előfizetési díjat kéne megszüntetni, mindjárt megint lenne a háztartásokban vezetékes is...
  • kicsizoz #1
    nem értem, hogy miért a nagy küzdés a tarifák csökkentésére, mikor már annyira alacsony, hogy kb senkit sem érdekel..., meg mindenki mobilt használ.
    Ezért nem értem a jelenlegi hír jelentőségét sem..., mondjuk megnéztem a csevegő tarifa csúcsidőben 11,1Ft ha ez csökken 30%-al 7,77Ft lesz, na és akkor mi van? nem látom a jelentőségét, mikor a közel 80 forintos mobil percdíjat is mindenki boldogan kifizeti, akkor miért lovagolnak ezek folyton a vezetékes tarifa fillérein (mármint az NHH, és a minisztérium)

    Az IP telefon úgyis mindent átrendez, addig meg nem mindegy hogy 10 forint vagy 7 forint?

    (tudom, hogy végződtetési tarifáról szól, csak továbbadtam a csökkentést a végtarifába)