Gyurkity Péter

Pár hét múlva új chipet fog bemutatni az Nvidia

Tajvani források szerint az Nvidia - riválisával ellentétben - már a hónap végén kezdődő Computex kiállításon lerántja a leplet következő generációs grafikus vezérlőjéről, amely teljesítményben messze maga mögött hagyja a jelenlegi csúcskártyákat.

A hírről a DigiTimes számolt be elsőként, amely cikkében tajvani alaplapgyártókra hivatkozott. Eszerint a G70 jelölésű grafikus processzor támogatja az SLI technológiát, és körülbelül kétszer akkora teljesítményt nyújt, mint a csúcskategóriás GeForce 6800. Maga a processzor a TSMC 110 nanométeres technológiájával készül, szemben az ATI soron következő, R520 jelölésű vezérlőjével, amely ugyanezen források szerint már 90 nanométeres gyártástechnológián alapul. Mivel az alaplapgyártók az Nvidiával kötött szerződés értelmében nem nyilatkozhatnak a technikai részletekről, a G70-ről nem árultak el egyéb információt, de a várható teljesítmény alapján valószínű, hogy a következő generáció ismét kétszeres növekedést jelent majd a jelenlegi termékekhez képest.

Az Nvidia ezzel a döntéssel nem kis kényelmetlenséget okozhat az ATI számára, hiszen - amint arról mi is beszámoltunk - az ATI nagy valószínűséggel elhalasztotta az R520 bemutatkozását, amelyet pedig eredetileg ugyanerre az időpontra időzítettek. Igaz, azt a tajvani gyártók is igyekeztek leszögezni, hogy a korai bemutató ellenére a G70 egészen a harmadik negyedévig nem kerül nagy mennyiségben kereskedelmi forgalomba, így a két vetélytárs mégis nagyjából egy időben kezdheti meg a versenyfutást a vásárlók kegyeiért.

Korántsem mindegy azonban a bemutató időpontja, hiszen a piac egy része nyilvánvalóan azt a terméket részesíti majd előnyben, amelyről konkrét információk állnak rendelkezésre, és pontosan lehet tudni annak előnyeit. A hírforrások egyetlen részletet árultak el a G70-ről, ez pedig a várható ár: állításuk szerint a következő generációs grafikus processzor 550 dolláros, tehát mintegy 100 ezer forintos áron debütál majd, ami nagyjából megfelel az új termékek megszokott árszínvonalának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bandee #31
    a grafikus processzor ára ~100e. tudjatok olvasni, ez csak a gpu maga :)
  • [HUN]PAStheLoD #30
    A _tények_ mondatják ezt veled ? Vagy simán spekuláns vagy ? :)
  • the Godfather #29
    Te adod?...
  • greekboy #28
    Ennyit az ATI-ról. Itt az ideje újból nVIDIA részvényt venni!
  • mainruler #27
    Hová ez a sietség?
    Jószerivel még be sem járatódott az új kártyák piaca, már le is váltja egy következő generáció...
    MINEK?
  • Xcentric #26
    Általában a bevezető ár 500 dollár szokot lenni.Ez került nálunk 150ezerbe (sőt láttam én már 160ért is).Az amúgy is magas áfa mellett az importőrök után még a kereskedők is hasznot húznak belőle.Ez egy ilyen ország.(A szegénység után mindenki nagyon gyorsan akar meggazdagodni,az már egy más kérdés hogy mit ér azzal a plusz párszázalék felárral,ha közben a közgazdász kollégák a többi területen is hasonló nevetséges árakkal dolgoznak.Relatíve az nyer egyedül aki a legnagyobbat csal).
    Nem mintha érdekelne hogy mostanában 150ezer egy francos játékeszköz,ami mellég még egy egész gép is kell mellesleg (legalábis amíg a kölykök nem lesznek elég nagyok ahhoz hogy ilyenekért nyaggassanak),mert spec. az én gépemben egy ezer éves Ti GF Ti4400as dobog és marad is egy ideig,mert a munkához proci meg RAM kell,másra meg kinek van ideje.
    Megjegyzem érdemes kiruccanni nyugatra (határmentiek előnyben) egy ilyenért,már ha van rá lehetőség,mert nem kicsit szív aki itthon vesz ilyeneket...
  • szivar #25
    Bruttó? Esetleg nagykeráron lesz annyi...
  • RpPRO #24
    100 ezer penz amcsi onlany boltokban lesz, nalunk talan dec-re kaphato lesz 145 bruttoert.
  • Inquisitor #23
    Úgy tudom az XBOX-ban R500? van, de nem tuti, szvsz az R520 valamivel gyengébb lesz, bár tudnék örülni ha legalább olyan gyors lenne :)
  • craesh #22
    hát, nem tom tudjátok e de a XBOX 360 ezt az ATI R520-at használja, még nem látta senki a tesztejit az uj Nvidiának, de lehet hogy inkább ezt az új Nvidiás kártyát kellett volna beletervezni a konzolba. Kiváncsi leszek élesben mit tud... mondani könnyü hogy 2x olyan erös.
    nvidia