SG.hu

Vízszennyezés figyelése csúcstechnikával

Egy EU-projekt keretében a Siemens és partnerei egyedülálló rendszert fejlesztettek ki vizeket szennyező káros anyagok megfigyelésére.

Az utazóbőrönd méretű eszköz neve Automated Water Analyser Computer Supported System (AWACSS), és 32-féle anyag közvetlen helyszíni kimutatására alkalmas, mégpedig olcsóbban és gyorsabban, mint egyéb, meglévő rendszerek. Egy laborpéldányát a müncheni IFAT 2005 környezetvédelmi szakvásáron mutatják be (ápr. 25-29.)

Az ivóvíz nyerésére felhasznált felszíni vizek és kutak vízminőségét rendszeresen ellenőrizni kell. Az elemzési módszerek annál előnyösebbek, minél olcsóbban és gyorsabban szállítják az eredményeket. Az AWACSS akár 1 mikrogramm/liter alatti szennyezés-koncentrációt is képes kimutatni a mérés helyszínén, mégpedig tizenöt percen belül. Az eredményt a készülékhez tartozó komputer tárolja és küldi rádiós vagy LAN-összeköttetésen keresztül egy központi szerverre, amely azt összeveti a saját adatbankjában tárolt paraméterekkel. Lényeges eltérés esetén az érintett felhasználó E-mailt vagy SMS-t kap - ez jelentős időnyereség az eddigi, manuális mintavételen és azt követő labor-elemzésen alapuló, többórás felderítési és riasztási eljárással szemben.

A rendszer lelke egy biochip, amely egy felületkezelt üveglemezkéből és a rajta lévő 32 szenzor-pozícióból áll. Ezek mindegyikén károsanyag-molekulákat rögzítenek és fluoreszkáltatnak. Ennek alapján egy optikai szenzor meghatározza a károsanyag fajtáját és koncentrációját. Többek közt antibiotikumok, irtószerek és hormonok (pl. a fogamzásgátlókban használt ösztrogén) is kimutathatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!