CW Számítástechnika

Megérkezett a 64 bites Windows

A Microsoft eredetileg 2004 elejére ígérte a 64 bites Windowsokat, azonban a szoftver hosszas csúszás után végül csak most jelent meg.

Mint az várható volt, a Microsoft a Windows Hardware Engineering Conference-en bejelentette, hogy megvásárolható a Windows XP Professional és a Windows Server 2003 operációs rendszerek 64 bites változata AMD Athlon és Opteron, valamint Intel Pentium és Xeon processzoros rendszerek számára. A "Windows Server 2003 x64 Edition" és "Windows XP Professional x64 Edition" szoftverek azonban nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba. Akik most vásárolnak 64 bites x86 processzorral felszerelt számítógépet, 32 bites helyett választhatják a 64 bites operációs rendszert, akinek pedig már van ilyen gépe, kérheti a Microsofttól az operációs rendszer cseréjét.

A redmondiak mai bejelentése elsősorban az AMD számára jó hír, a chipgyártó ugyanis már 2003 óta forgalmazza 64 bites Opteron processzorát, azonban eddig még nem volt elérhető olyan Windows, amely kihasználta volna a chipben szunnyadó extra képességeket. A Microsoft eredetileg 2004 elejére ígérte a 64 bites Windowsokat, azonban a szoftver hosszas csúszás után végül csak most jelent meg. Az eltelt időben azonban az Intel is piacra lépett 64 bites x86 processzorokkal. A világ legnagyobb chipgyártója tavaly tavasszal jelentette be 64 bites Xeon szerverprocesszorait, idén tavasszal pedig bemutatta 64 bites Pentium lapkáit munkaállomások és asztali gépek számára.

A 64 bites processzor és a 64 bites operációs rendszer azonban még mindig kevés: a használatba vételhez szükség van a hardverek 64 bites meghajtóprogramjaira, valamint a 64 bites rendszerre írt szoftverekre. A Windows XP és a Windows Server 2003 most megjelent változatai bár képesek a már meglevő, 32 bites alkalmazások futtatására, ezek nem használják ki a 64 bitben rejlő lehetőségeket. A Microsoft szerint azonban a Longhorn megjelenésének idejében már széles körben elterjedtek lesznek a 64 bites programok. Az új generációs Windows érkezése 2006-ra várható.

Az elmúlt hetekben a szoftveróriás sorra tudatta ügyfeleivel a 64 bites migráció tervezett állomásait az SQL Server, Exchange Server, BizTalk Server, Virtual PC, Virtual Server és más kulcstermékeket illetően. "Hamarosan [nem 2007-ben, vagy később] nem lesznek olyan asztali vagy szerverszoftverek, amik ne támogatnák a 64 bites operációs rendszereket" - írta internetes naplóján Volker Will, a Microsoft partnerstratégia és platform csoportjának tagja.

A 64 bites rendszerekre írt alkalmazások előnye, hogy képesek 4 gigabájtnál nagyobb memória közvetlen címzésére, ez nagyméretű adatbázisok, bonyolult tudományos vagy mérnöki modellek kezelése esetén lehet hasznos. Emellett vannak bizonyos alkalmazások, amelyeket 64 bitesre átírva jelentős teljesítmény-növekedés tapasztalható, a 64 bit erejéből leginkább a tudományos-technikai programok, a grafikus alkalmazások, illetve egyes játékok profitálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chappy #1
    nekem 64 bites van. de minek windows? XP alatt is elég gyoers, ha meg naon gyors kell, akkor LINUX. Ja, és jó videókártya (pl. GeForce 6600GT) és sok memória (1024 MB) és SATA-s vinyó