Berta Sándor

Fájlcserélés már mobiltelefonon is

A Würzburgi és a Passaui Egyetem kutatói valamint a a Siemens szakemberei egy közös program keretében bebizonyították, hogy már napjainkban lehetséges a fájlcserélés mobiltelefonon.

Mint azt Tobias Hossfeld, a Würzburgi Egyetem munkatársa elmondta, a fájlcserélés azért lehet vonzó lehetőség a mobilszolgáltatóknak, mert egyre több olyan szolgáltatást keresnek, amelyekkel további előfizetőket szerezhetnek maguknak. Főleg a már UMTS technológiát bevezetett szolgáltatók keresik azokat a hozzáadott értékeket, amelyek kihasználják a technológiában rejlő lehetőségeket és amelyek új előfizetők megjelenését eredményezhetik. A kutatók szerint főleg emiatt lehet vonzó a fájlcserélés a mobilszolgáltatóknak, hiszen így az előfizetők csengőhangokat, rövid videókat és digitális fotókat cserélhetnének egymással, és a sávszélesség használatával természetesen őket gazdagítanák.

A Mobile Peer-To-Peer (MoPi) nevű projekt célja az volt, hogy a szakemberek kiderítsék: napjainkban már lehetséges-e fájlok csereberéje a GPRS- vagy az UMTS-alapú mobilhálózatokon. Tobias Hossfeld és Kurt Tutschku würzburgi informatikus először méréseket végeztek a hagyományos hálózatokon és megvizsgálták az elérhető elméleti teljesítményt. A két egyetem és a Siemens szakembereiből álló munkacsoport ezzel párhuzamosan megpróbálta elkészíteni az internetes fájlcserélő hálózatok mobiltelefonokon használható megfelelőjét.

A program során sikerült futtatni az eDonkey nevű fájlcserélő szoftvert egy PDA-n és a kutatók szerint ugyanez lehetséges az "okostelefonokon" (Smartphone-okon) is. Ez pedig mindenképpen bíztató a jövőre nézve, és bebizonyosodott, hogy a fájlcserélés a mobil készülékek között is lehetséges, ehhez a technikai lehetőségek adottak. Phuoc Tran-Gia, a Würzburgi Egyetem professzora elmondta, hogy az érdeklődés óriási a MoPi iránt. Ezt bizonyítja az is, hogy eddig alig egy hét alatt kereken ezer felhasználó töltötte le a némileg módosított eDonkey fájlcserélő szoftvert a Würzburgi Informatikai Intézet szerveréről.

A Yahoo információi szerint a MobiPhant-nak is nevezett program keretében sikerült azt is elérni, hogy az eDonkey segítségével a fájlcserélés már nyolc mobiltelefon vagy más mobilkészülék között is lehetséges. A projekt időközben már ismert az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban és Lengyelországban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shadow_THH #8
    rosszul tudtad :) esetleg valami minimális részesedést fizetnek egy nagyobb csengőhang/háttér/stb elosztó szolgálatnak ahonnan kapják a cuccost, de jogdíjat nem :)
  • tehen_m #7
    Megvárják amíg jobban elterjed és utána "intézkednek"
    (Semmi hasznuk nem lenne abból ha csírájában elfolytánák a MoPi -t)
  • Wilddog #6
    Uhmmm.... most hol vannak a jogvédők és miért nem tiltakoznak és pereskednek?
  • Luminas #5
    tudtommal a szerzők kapnak jogdíjat az emeltdíjas SMS-el letöltött csengőhangok után
  • pemga #4
    A fényképeid? :). Esetleg Paris Hilton fényképeit? :)
  • GABOR16 #3
    Az én kezembő Nokiát nem fog kiütni , ugyanis Alcatelem van
  • Shadow_THH #2
    egyébként jó kis szöveg: már a mobilokon is fileokat cserélnek... milyen fileokat? hogy azokat a háttérképeket küldöm át infrán/bluetoothon (/vagy itt inkább gprs-szel) amiket egy telós oldalról töltöttem le? Mert ugye a telós oldal is úgy LOPTA a háttérképet máshonnan, vagy már létező képet kicsinyitett le ami nem az övé. Vagy esetleg a csengőhangokra gondolnak? Amiket egy darab emelt dijas sms-ért kaphatunk meg, amiből az eredeti szerzők és jogdíjak kimaradtak, hiszen csak valaki bepöttyögte egy midi szerkesztőbe a kottát amiért szintén nem ő fizetett?

    király lesz amikor jön a ria meg bsa és telefonálás közben kiüti a kezemből a nokiát, mert közveszélyes vagyok vele a társadalomra
  • Shadow_THH #1
    "az eDonkey segítségével a fájlcserélés már nyolc mobiltelefon vagy más mobilkészülék között is lehetséges."
    ühümm ezt bluetoothnak hívják és eDonkey nélkül is vidáman szoktuk használni :D

    kicsit el vannak késve, már rég léteznek telóra kihegyezett file cserélők, irc kliensek és csetprogik (msn, icq stb) :)