JohnnyCage

Jogszerű zenefájl-csere mobilon?

A Warner Music és Bertelsmann Music Group (BMG) lemezkiadók egy olyan mobiltelefonos zenefájl-csere szolgáltatás beindtását tervezik, ahol a felhasználók jogszerűen tölthetnék le egymás készülékeiről kedvenc dalaikat.

Az új szolgáltatás egy IMA DRM elnevezésű digitális jogmenedzselési rendszerre épül, amelyet a három évvel ezelőtt alapított norvég Beep Science AS fejlesztett ki. A szolgáltatás egy korlátozott mobiltelefonos fájlcsere hálózat, amely a multimédiás üzenetküldésre alkalmas mobiltelefonok által is használt hálózati koncepcióra épül.


Yoshio Utsumi, az ITU vezetője az Telecom World 2003 megnyitóján

Az OMA DRM segítségével a lemezkiadók bizonyos, előre meghatározott díjat számolnának fel azon felhasználóknak, akik a szolgáltatás központi szerveréről zeneszámokat töltenek le mobiltelefonjukra. A letöltött számokat később más felhasználók is lemásolhatnák saját mobiljukra, miközben a rendszer regisztrálná a zenék továbbítását, és automatikusan ráterhelné a letöltés díját a mobiltelefon számlára, mondta Jan Rune Hetle, a Beep Science vezérigazgatója.

Az új, fejlett képességekkel rendelkező mobiltelefonok számos ígéretes szolgáltatás előtt nyitják meg az utat. Egyes szakértők azonban attól tartanak, hogy a szerzői jogok tulajdonosai túl szigorú feltételeket fognak megszabni ezen szolgáltatásokra, és ezzel elriasztják a felhasználókat.

Mint Rune Hetle elmondta, a BMG és a Warner Music az első két nagy lemezkiadó, amely kipróbálja a technológiát. A norvég társaság egyébként hamarosan mintegy 50 európai mobilszolgáltató hálózatán teszi elérhetővé a megoldást. Jelenleg a Nokia 6220 mobil támogatja a P2P zeneszolgáltatást, de hamarosan további gyártók is kiadják a technológiát kihasználó multimédiás készülékeiket.

Az OMA DRM bemutatására a hétfőn megnyitott ITU Telecom World 2003 telekommunikációs kiállításon került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    már csak az lenne poén ha jó nagy memóriája lenne a telcsinek és leszednék egy 5CD és játékot napközben és este átmásolom a gépemre. :D