SG.hu

Pixelhiba-garancia az ASUS-tól

Az ASUSTeK új szolgáltatást vezet be notebook számítógépeihez: a ZBD garancia szavatolja, hogy a vonatkozó típusok világos pixelhibáktól mentes kijelzővel kerülnek forgalomba.

Egy hibás képpontos LCD kijelző rendkívül bosszantó, hiszen a hagyományos, katódsugárcsöves monitorok esetében nem találkoztunk hasonló problémával, sokan nem is ismerik a jelenséget, amíg bele nem botlanak. Azonban az LCD-k bonyolult gyártástechnológiájának velejárója a néha előforduló hibás képpont, ami javíthatatlan elváltozás, és az egyetlen lehetséges ellenszere a teljes kijelzőpanel - meglehetősen költséges - cseréje. A legtöbb gyártó apróbetűs garanciális feltételekkel a felhasználóra hárítja a pixelhibákat, és csak egy meghatározott hibaszám és -eloszlás felett cserélik ki a kijelzőt, pedig már egy hibás képpont is bosszantó tud lenni.

Az LCD gyártók létrehoztak vonatkozó ipari szabványokat a panelek kategorizálására: egy elterjedt osztályozás szerint 15 és 17 colos kijelzőknél 5 hibás pixel megengedett, 19 colos vagy nagyobb kijelzőknél pedig 7 hibás pixel a felső határ. Ez az ipari irányelv azonban a végfelhasználók számára semmilyen garanciát nem nyújt, a monitor vagy notebook gyártója saját hatáskörében határozza meg a pixelhibákra vonatkozó szabályait, eljárásait.

A legzavaróbb pixelhiba típus az állandóan világosan égő képpont, ezért az ASUS most elsőként mutatja be notebookjaihoz a ZBD "Zero Bright Dot" garanciáját. Egy LCD kijelző annyi képpontból (pixelből) áll, amekkora a felbontása. Valamennyi képpontot három szubpixel alkotja, egy-egy piros, kék és zöld, a három alapszín. A szubpixelek gyakorlatilag színszűrőként működnek, a vezérléstől függő mértékben engedik át a fényt a fehér háttérvilágításból. Összességében a három szubpixel színeiből áll össze az adott képpont látható színe, a képpontokból pedig a kijelzőn megjelenő kép. A hibás pixel nem képes a vezérlésnek megfelelő helyes színt előállítani, így látható is a kijelzőn: vagy állandóan sötét ez a képpont, vagy folyamatosan világít, a helyes képmegjelenítéstől függetlenül. Az utóbbi, állandóan égő világos képpont az ún. bright dot, a világospixel-hiba.

A ZBD garanciás notebookok kijelzői vásárláskor garantáltan világospixel-hibától mentesek, sőt, amennyiben 30 nap alatt akár egyetlen világospixel-hiba jelentkezne, a kijelzőt a gyártó díjmentesen kicseréli. (A ZBD garancia jelenleg a W1, W2, V6 és M6 modellekre vonatkozik.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #3
    hehe, jaja. ügyes. én is szeretem, meg az ADSL rendelkezésre állása is 99%-os / hónap, számoljunk csak, hogy percben akkor elvileg mennyi ideig nem működhet...
  • aaaaa #2
    Nem kellene a hibás darabokat teljes áron értékesíteni. Elég bosszantó, hogy amikor van pixelhiba mentes monitor is, akkor ugyanazért a pénzért kapok egy "mindössze" 5 vagy 7 hibás pixelt tartalmazó darabot. Az meg már ne a vásárlót terhelje , hogy még mindíg nem képesek megfelelő minőségben LCD paneleket gyártani és emiatt a jobban sikerült selejtet is megpróbálják hibátlannak eladni.
    Tetszett az egyik gyártó megfogalmazása régebben: A monitor legalább 99,99 % ban pixelhiba mentes... Ez egy 1280x1024-es képnél akár 130 rossz pixel is lehet.
  • gz8 #1
    Ezért várok még egy-két évet, amíg talán minden gyártó eljut arra a szintre, hogy pixelhiba nélküli kijelzőket gyártsanak. Addig maradok a jó kis 17"-os F700B-mnél.