CW Számítástechnika

1 terabájtos merevlemezen dolgozik a Hitachi

A Hitachi Global Storage Technologies Inc. (HGST) a mai napon fogja bejelenteni, hogy még az idei év vége előtt megkezdi a függőleges tárolási technológiára alapuló merevlemezeket. A technológia segítségével a mérnökök a jelenleg használatos technológiák korlátain túl növelhetnék a meghajtók kapacitását.

A vállalat már teszteli az új rögzítési technológiát alkalmazó mintaegységeket, mellyel akár 2007-re is lehetővé válhat az 1 TB kapacitású asztali-, valamint a 20 GB kapacitású Microdrive merevlemezek gyártása. A függőleges tárolási talán a legjelentősebb rövidtávú lépés a merevlemez-technológia fejlődésében. A módszer hasonló a ma használatos, mágnesesen töltött részecskékkel működő, vízszintes adatrögzítésű merevlemezek működési elvéhez, ahol a részecskék pozitív és negatív pólusai párhuzamosak a lemez felületével, azonban itt - ahogyan a név is sugallja - a pólusok függőleges helyzetben helyezkednek el az adatfelületen.

Az új elrendezés azt eredményezi, hogy az egyes részecskék kevesebb vízszintes helyet foglalnak, így több fér el belőlük a tányérok felületén. Ez a területi sűrűség a legfejlettebb merevlemezekben négyzethüvelykekként 100 és 120 Gb között mozog.

"A jelenlegi technológia körülbelül 120-130 Gb/négyzethüvelyk felületi sűrűségnél eléri a korlátjait." - mondta John Best, a HGST egyik technológiai vezetője. "A vízszintes adatrögzítési technológiában súlyos problémát jelent a méret." Ezzel szemben a HGST 2007-re 230 Gb/négyzethüvelyknyi területi sűrűséget jelez előre az új eljáráson alapuló merevlemezekben, amely egy 3,5 hüvelyk átmérőjű egységnél 1 TB, míg egy 1 hüvelykesnél 20 GB adatkapacitást tenne lehetővé.

A HGST első merevlemezei kezdetben valószínűleg egy konzervatívabb, 120 Gbit/négyzethüvelyes adatsűrűséggel rendelkező lemezek lesznek, melyek az év második felében fognak megjelenni. A gyártó jelenleg egy 100 GB kapacitású, 2,5-hüvelykes egység tesztelését végzi, amely 80 Gb/négyzethüvelykes függőleges adatrögzítési technológiával rendelkezik - mondta el Best.

Jó hír a felhasználóknak, hogy az új merevlemezek nem mutatnak majd nagy eltérést az árban és a mechanikai teljesítmény terén a hagyományos egységekhez képest. A többi gyártó is dolgozik a függőleges technológián; a HGST mellett más nagy gyártók is tervezik az ilyen merevlemez-egységek piacra dobását, pl. a Maxtor tányéronként 175 GB-ban gondolkodik. A Toshiba hétfőn bejelentette két új 1,8-hüvelykes, függőleges adatrögzítési elven működő modelljének megjelenését: a 40 GB-os változat érkezése az április-júniusi, míg a 80 GB-os változaté a július-szeptemberi negyedévben várható. Ezek az egységek az iPod-ban és más egyéb hordozható zenelejátszó-eszközökben található merevlemezekre hasonlítanak, és nagyobb kapacitást, vagy vékonyabb külsőt kölcsönözhetnek azoknak.

A meghajtók nagyobb, 133 Gb/négyzethüvelykes sűrűségen történő kihasználása egyetlen tányér felhasználásával biztosítana 40 GB körüli adatkapacitást; így 8 milliméter helyett mindössze 5 milliméter vastagságú lenne egy 40 GB-os meghajtó, az 1,8 hüvelyk méretű egységek maximális kapacitása pedig 60 GB-ról 80 GB-ra növekedhetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #5
    Nekem már egy jó ideje műxik a 160 GB Samsung, amúgy tényleg képes felmelegedni extrém melegre mikor kiveszem gyorsan le kell tenni mert ráolvad a kezem.
    És nem hagyok neki túl sok pihenőt :D
  • hopp #4
    hú jó hogy mondod.. az új vinyómra elfelejtettem hűtést venni! :D na asszem megyek is a boltba :)
  • blaze #3
    Teljessen egyetértek veled. Nekem múlt héten pénteken szállt el a Maxtor 160GB-os vinyóm 2-3 hónapossan. Öcsém vette, le is szidtam miatta.
    Amúgy 1-2óra használat után tojást lehetett volna rajta sütni.:DDD
  • neonlight #2
    el kellene mar feledni ezeket a porgo-melegedo technologiakat. miert nem lehet ezen vegre tullepni? a jelenlegi merevlemezek is mar par havonta halnak.
    es az optikai adattarolasbol is eleg volt :)
    talaljanak mar ki valami ujat, ami lenyegesen jobb mint az eddigiek.
    de mivel ez nem gazdasagi erdek, (lasd meg benzinmotorok temat is) ez egy jo darabig meg ugysem fog bekovetkezni, meg ha megvannak a tervek akkor se. majd ha ra lesznek kenyszeritve gazdasagilag.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    áh ez jó hír , remélem hamar kapható lesz, mert kezd elfogyni a helyem :]