Gyurkity Péter

2007-re 1 TB-os asztali merevlemezt ígér a Hitachi

A Hitachi Global Storage Division szerint még az idei év végére elkészülnek az első kereskedelmi forgalomba kerülő, merőleges rögzítéssel készülő merevlemezek, amelyek kapacitása két éven belül elérheti az 1 terabájtot.

"Hatalmas változás küszöbén állunk a merevelemezek terén, amire nem volt példa az elmúlt egy évtizedben. Ez a változás számos lehetőséget nyújt majd az ipar teljes megújulására, és a merevlemezek kapacitásának növelésére" - jelentette ki Jun Naruse, a Hitachi Global Storage Technologies vezérigazgatója. Az újítás lényege a merőleges rögzítés (perpendicular recording) elve, ami az adatok függőleges elhelyezkedésére utal a korongon - az egyes adatrészek tehát nem a merevlemez felületével párhuzamosan, hosszanti irányban, hanem arra merőlegesen, vagyis egymás felett helyezkednek el.

Az elképzelés nem új, hiszen az elmúlt években több alkalommal is felmerült a technológia alkalmazása, és számos gyártó kísérletezett ennek bevezetésével. A Perpendicular Recording Technology bevezetését eddig a miniatűr merevlemezeknél tervezték bevezetni, és eddig egyik gyártó sem vállalkozott az asztali merevlemezeknél történő váltásra, ami nem véletlen. A gyártók szerint ugyanis bár az adatbitek merőleges elhelyezkedése a korongon jóval nagyobb adatsűrűséget tesz lehetővé mint a jelenleg alkalmazott hosszanti elrendezés, de a technológia olyan újításokat követel, amelyek megnehezítik a fejlesztést, és jelentős mértékben megnövelik a költségeket.


Merőleges rögzítésnél nő az adatsűrűség, de ez technikai problémákat is felvet

Az egyik ilyen követelmény a fej és a média közötti távolság csökkentése: a Hitachi bejelentésében megemlítik, hogy a távolságot sikerült 10 nanométerre csökkenti, ami 230 GB/négyzetinch sűrűséget tesz lehetővé. A vállalat tervei szerint az új technológia még az idei év vége előtt, először 2,5 hüvelykes merevlemezekben jelenik meg, amit a következő két évben a 3,5 hüvelykes merevlemezek követnek majd. 2007-re az asztali merevlemezek kapacitása eléri majd az 1 terabájtot, és 5-7 éven belül megtízszereződhet a jelenleg elérhető legnagyobb adatsűrűség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Keldor #31
    .
  • M@TriX #30
    háát, de nagyon maradandó cuccokat nem nagyon lehet már összeszedeni. a gémek sem érik meg lassan az üres CD-t sem. Ami nagyon megéri azt úgyis megveszi az ember. amúgy meg nagyon sok a szemét. filmekben is. a reklámja alapján jónak tűnt az Apja lánya, el is mentünk a barátnőmmel. hát ritka rossz egy film volt. ha előtte megnéztem volna egy CD-n vagy valamin biztos nem menntem volna el.
  • GABOR16 #29
    30Ft ért tudok CD-t,
    80Ft ért DVD-t (ez 4,5GB).
    Szerintem a cserélhetőek jobban megérik mint a 160GB os vinyók (jelenleg szerintem a 200GB os éri me a legjobban) én még tavaly Augusztusban vettem egy Seagate 160GB os vinyót 21000Ft ért ami akkor igen kedvező ár volt a méretéhez képest.
  • M@TriX #28
    egy 160GB-os winyó nekem most 17000-be került, de számoljunk 20-al:
    160/0,7 = 228
    20.000/228= 87Ft/CDnyi hely, és kb 110Ft-ra jön ki 1GB...
  • SoDI--- #27
    Anyagilag az írható DVD-vel sokkal jobban jön ki az ember, mint a vinyókkal.
  • Hegyikecske #26
    Hmm, most akartam uj alaplapot venni, de a sok uj csatlakozási forma miatt halasszam el ?:DDD
  • PLaci #25
    Mire kijön úgy is alaplapot kell majd cserélni (Az Intel folyton változtatja a foglalatait, és az AMD-nél is szivatják a jónépet a ma már megfizethető 64 bites procik foglalataival). Addigra minden alaplapon lesz SATA, sőt, addigra a SATA300 (mely már most elérhető).
  • Fityfirity #24
    Na végre.
  • Keldor #23
    zsííír
  • Molnar_T #22
    mellesleg nagyobb tarolokapacitashoz, nagyobb irasi sebesseghez gyorsabb csatolofelulet is dukal, tehat SATA300-as csati alatt nemhinnem hogy lenne. Ami ujabb gepfejlesztest kovetel. Brr.