Gyurkity Péter

Száznál is több adathalászt perelt be a Microsoft

A Microsoft 117 személy ellen kezdeményezett bírósági eljárást, akik a vállalat által működtetett internetes szolgáltatásokhoz hasonló weboldalakon próbáltak meg személyes adatokhoz jutni.

A Seattle-i kerületi bíróságon benyújtott dokumentumok tanúsága szerint a megvádolt operátorok olyan internetes oldalakat működtettek, amelyek megtévesztő módon hasonlítanak a vállalat több hivatalos online szolgáltatásának, illetve termékeinek weboldalára, így becsaphatják a felhasználókat. A szoftveróriás által benyújtott papírok nem tartalmaznak neveket, a vádlottak kivétel nélkül megőrizték anonimitásukat.

Aaron Kornblum, a Microsoftot képviselő ügyvéd elmondta, hogy a perben érintett weboldalak 2004 októbere és 2005 márciusa között üzemeltek, de a vállalat hatékony és erőteljes fellépésének eredményeként már beszüntették tevékenységüket. A bírósági perek célja ezért most elsősorban a felelősök felkutatása és a megfelelő büntetés kiszabása. "A ma benyújtott dokumentumok a Microsoft elkötelezettségét mutatják, és jelentős előrelépést jelentenek az adathalászok elleni küzdelemben" - jelentette ki Kornblum.

Korábban a Microsoft mindössze két esetben indított eljárást adathalászok ellen, akik bankok, vagy online viszonteladók nevében léptek fel, így próbálva hozzájutni a felhasználók személyes adataihoz. Az egyik ilyen per tavaly decemberben zárult le, és a csalással megvádolt Jayson Harris-t 3 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték - a büntetőperes eljárás megindítása folyamatban van. A Microsoft szolgáltatásait - MSN, Hotmail - érintő esetek hasonlóságot mutatnak a korábbi ügyekkel, és a csalók ezúttal is a felhasználók bankszámlaszámát, és hitelkártyaszámát próbálták meg kicsalni.

Kornblum szerint kulcsfontosságú, hogy a Microsoft továbbra is szorosan együttműködjön a kereskedelmi bizottsággal és egyéb kormányzati szervekkel, mivel csak így lehet visszaszorítani az adathalászatot. "Az együttműködés a lényeg" - jelentette ki a vállalatot képviselő ügyvéd. "A kormányzati szerveknek rendelkezésére állnak a megfelelő eszközök, míg az ágazatban érdekelt személyek és szervezetek naprakész információkkal segíthetik a küzdelmet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Helyes, perelje is be, főleg hogy van rá erőforrása.. +1 jó pont microsoftnak
  • diniz #1
    Végre vmi jó hír.