Spencer

0,065 mikronos mikrochipek az Inteltől

Az Intel bejelentette, hogy sikerült működőképes mikrochipeket legyártania a legfejlettebb 0,065 mikronos technológiák segítségével, ami egyértelműen annak a jele, hogy a chipgyártó a jövőben is képes lesz lépést tartani a közismert Moore törvénnyel.

Mint ismeretes, a Moore törvény kimondja, hogy a mikroprocesszorokban fellelhető tranzisztorok száma átlagosan tizennyolc havonta a duplájára növekszik.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a cég üzemeiben sikerült előállítani olyan SRAM (Static Random Access Memory) chipeket, melyek mindössze 0,065 mikronos csíkszélességgel rendelkeznek. Az Intel képviselői utaltak arra, hogy a 0,065 mikronos technológiákkal kapcsolatos fejlesztések a lehető legnagyobb rendben folynak, ami konkrétan azt jelenti, hogy a cég első, ilyen technológia segítségével készített termékei a korábbi terveknek megfelelően valamikor 2005-ben jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.


A jelenleg kapható PC-s mikroprocesszorok túlnyomó többsége 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkezik, és a gyártók mostanság kezdenek átállni az újabb, 0,09 mikronos eljárásokra. Az Intel első 0,09 mikronos terméke, a Prescott magos újgenerációs Pentium 4 processzor a jövő év legelején debütál majd, a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) pedig majd valamikor 2004 közepén kezdi meg első 0,09 mikronos chipjei forgalmazását.

A csíkszélesség csökkenésével párhuzamosan csökken a fogyasztás, a hőtermelés és a gyártási költség, valamint nő a működési frekvencia. A 0,065 mikronos technológiákra történő átállás révén akár 40-50 százalékkal is növelhető a processzorok frekvenciája - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Mark Bohr, az Intel architektúra fejlesztésekkel foglalkozó részlegének egyik vezetője, majd hozzátette, hogy az ilyen új processzorok esetében a tranzisztorok kapuhossza 50 nanométerről 35 nanométerre csökken. Bohr utalt arra, hogy a nemrégiben kifejlesztett 0,09 mikronos gyártóeszközök, így például a 193 nanométeres hullámhosszú fénnyel operáló litográfiai eszközök nagy része a 0,065 mikronos chipek gyártásához is felhasználható lesz. Utóbbi chipeket az Intel egyébként 300 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletekből kívánja előállítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DRONE #9
    jaja
  • vice #6
    LOL :) Kajjmáfel
  • Dragoner #4
    valami uj tecnologiat találnának fel ami má mukszik az lene siker igy csak a frekit növelik...
  • Darth Sith #2
    nekem ez nagyon tetszik. :) igéretesnek tűnik!!! :)
  • MrTressy #1
    hát ha intelbe lenne annyi gógyi kihagyná a 0,09 mikronos lépést és egyböl a 0,065 ösel csinálna procit jól oda baxna az amdnek :o.De szerencsénkre nem tesz ilyet :))