Gyurkity Péter

Angol vezérigazgató a Sony élén

Az elektronikai és szórakoztatóipari óriás igazgatótanácsa ellenvetés nélkül hozzájárult, hogy a távozó vezérigazgató és igazgatótanácsi elnök helyét az amerikai részleg eddigi igazgatója foglalja el.

A testületet - szinte pánikszerűen - a jelenlegi vezérigazgató, Nobujuki Idei hívta össze, és ő maga ajánlotta utódjául Howard Stringer igazgatót, aki eddig a vállalat amerikai részlegét irányította. A közlemény szerint a személycsere azonnali hatállyal életbe lép, de a végleges jóváhagyásra a befektetők júniusi tanácskozásáig várniuk kell. Stringer kinevezésének rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítanak a vállalaton belül és kívül egyaránt, hiszen az angol igazgató a japán cég első külföldi vezetője. A Sony hagyományosan hazai szakembereket nevezett ki vezetői posztokra, és ezt a gyakorlatot nagyon ritkán szakították meg.

"Az Egyesült Államokban elért sikereink megmutatták, hogy sikeres együttműködést tudunk kialakítani a vállalat egyes részlegei és partnereink között, mindvégig fenntartva a megszokott színvonalat. Úgy gondolom, hogy a vállalat számos területén szükség van e megújulásra, és a vezetés igen eltökélt ebben a kérdésben" - jelentette ki Stringer.


Balra a Sony társalapítója és eddigi vezetője, Nobuyuki Idei, jobbra pedig Howard Stringer

A Sony az ágazat egyéb jelentős szereplőivel együtt kemény időszakot tudhat maga mögött, és az eljövendő hónapok sem túlságosan bíztatóak. A kínai gyártók által támasztott verseny miatt ugyanis a harc egyre fokozódik, és egyre kevésbé sikerül tartani a korábban kitűzött célokat. Talán ezzel magyarázható, hogy Idei és Kunitake Ando, a Sony elnöke szinte egyszerre távoztak posztjukról, és a jövőben alacsonyabb beosztásban, tanácsadóként dolgoznak majd. Az elnöki posztot Rioji Csubacsi veszi át, aki egyben a teljes elektronikai részlegért is felelősséget vállal.

A két vezetővel együtt az igazgatótanács több tagja, valamint Ken Kutaragi, a Playstation konzol fejlesztéséért felelős igazgató is lemondott a testületben betöltött posztjáról. Kutaragi feladta az elektronikai és félvezető üzletágakban viselt felelősségét, és ezentúl kizárólag a szórakoztatói részlegnek szenteli idejét.

Szakértők szerint Stringer kemény kézzel vezeti le az átalakulást, és nagyobb kooperációt követel majd a különböző részlegektől. "Valódi tartalom nélkül a legtöbb eszköz pusztán szemét" - jelentette ki egy nemrég adott interjúban az újonnan kinevezett vezérigazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robin Hood #11
    Ken Kutaragi, a Playstation konzol fejlesztéséért felelős igazgató is lemondott a testületben betöltött posztjáról

    Ugye te is olvastad a cikket??
  • Rincewind #10
    Szo nincs a szorakoztato elektronikai (gyk. Playstation) reszleg feladasarol, ami a Cat altal tett megjegyzeshez kapcsolodik. A tobbi nem erdekel, es nem is arra valaszoltam.
  • FTeR #9
    ezt pont lemondásnak hívják, amire te gondolsz az az eltávozás/kirugás
  • Rincewind #8
    "Kutaragi feladta az elektronikai és félvezető üzletágakban viselt felelősségét, és ezentúl kizárólag a szórakoztatói részlegnek szenteli idejét."

    Szo sincs lemondasrol!
  • Zozo76 #7
    Remelem a kovetkezo PS nem az olvasofej-halalrol lesz ismert. :)
  • UNREG #6
    Még egy gondolat.
    Az Xbox-al szemben nincs szükség új stratégiára, itt a PS2 fölényesen győzött. Ez a meccs már lefutott.
    Ha viszont az X2-re gondolsz, akkor szintén jónak tünik a stratégia amit a Sony elkezdett, kifejlesztették a brutális erejű Cellt, ami ellen az X2 nehezen fogja felvenni a versenyt.
    Kutaragi is valószinűleg ezért mondott le, hogy teljes erőbedobással a PS3-ra tudjon összpontosítani.
  • Sony90210 #5
    Igazad van Unreg.
  • UNREG #4
    A konzolvilágban csak pénzzel nem lehet a csúcsra törni, ezt a PS2-Xbox párviadal bebizonyította. Az MS hiába ölt dollármilliókat az X-be, eladásilag a nyomába sem érhetett a Sonynak.
  • palika22 #3
    Jaja......... Habár amíg a szomszédom 250eFt Sony 13hónapos TV-jébe (már nem garanciális!) 65eFt-os 5x6cm-es alkatrészt szerelnek javítás címén, nem siratom őket........ A szomszédot se....
  • Cat #2
    a sony bajban van? a playstation igazgató lemondása beismerése annak, hogy az xboxal szemben új stratégiát kell kidolgozniuk, mivel az MS tőkeereje bedarálja őket.