SG.hu

Novell címtár a nyílt forráskódú projektekhez

A Novell bejelentette, hogy az eDirectory címtár egyes részeit rendelkezésre bocsátja a FreeRADIUS és a Samba nyílt forráskódú projektekhez.

A vállalat ezáltal lehetővé teszi, hogy a nyílt forráskóddal dolgozó fejlesztők a cég személyazonosság-kezelési infrastruktúráját alkalmazhassák és hitelesítő eszközként az eDirectory címtárat használhassák. Az eDirectory képezi az Nsure személyazonosság- és hozzáférés-kezelési megoldásainak alapját, és egy komplex személyazonosság-tárat biztosít mind a felhasználói, eszköz és alkalmazás adatok, mind pedig az ezeket összekötő házirendek számára.

A Novell azt a kódot biztosítja, amellyel a biztonsághoz kapcsolódó, de korábban kiadásra nem került eDirectory API-kat (alkalmazásprogramozási felületek) biztonsági hitelesítésre lehet használni. Ezáltal más gyártók és a nyílt forráskódú projektek is élvezhetik az eDirectory biztonsági lehetőségeit, és megvalósítható lesz a hitelesítés olyan protokollok esetében is, melyek korábban még nem tudták támogatni az LDAP-t (Lightweight Directory Access Protocol - kis méretű címtárhozzáférési protokoll).

David Litwack, a társaság alelnöke és a személyazonosság-kezelési termékek üzletág vezérigazgatója szerint a Novell hozzájárulása a nyílt forráskód közösség munkájához bármely nyílt forráskódú alkalmazás számára lehetővé teszi, hogy a piac vezető címtárát használja. "A Novell eDirectory volt az első Linux-ot támogató címtár, s ma már a hatékony biztonsági és hitelesítési lehetőségek tárháza is a nyílt forráskódú projektek rendelkezésére áll" - mondta Litwack.

"Az LDAP hatékony felületet biztosít jónéhány címtár alapú alkalmazás számára. A Novell a széles körben használt eDirectory rendelkezésre bocsátásával már a RADIUS alapú alkalmazások és eszközök számára is lehetővé teszi a biztonságos hitelesítést" - mondta Alan DeKok, a FreeRADIUS projekt vezetője.

"Ez nagy előnyt jelent a Samba projekt számára. Lehetővé teszi, hogy a díjnyertes Novell eDirectory segítségével egy biztonságos, egyetlen ponton történő bejelentkezés-hitelesítést valósítsunk meg a Samba tartományvezérlőket használó Windows klienseknél. Mostantól a CIFS és SMB kliensek megoszthatják az ügyfelek vállalati környezetében integrált hitelesítést" - mondta Jeremy Allison, a Samba társszerzője.

A Novell meglévő eDirectory felhasználóinak is előnyös ez a lépés, hiszen a Novell azt a kódot is elkészítette, amellyel az eDirectory és a FreeRADIUS projektek integrálhatóak. Ily módon a Novell ügyfelei a FreeRADIUS vezeték nélküli hitelesítési szolgáltatásaihoz jutnak hozzá az eDirectoryval. Emellett az eDirectory következő verziója már tartalmazni fogja a FreeRADIUS támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!