MTI

Csehországba és Romániába tart a Vodafone

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a brit Vodafone távközlési cég - a világ legnagyobb mobilszolgáltatója - két kelet-európai mobiltelefon-vállalat felvásárlásáról; az ügyletek értéke elérheti a 4 milliárd dollárt - írta csütörtökön a Financial Times.

A londoni üzleti napilap szerint a vállalat a kanadaiszékhelyű Telesystems International Wireless (TIW) két kelet-európai érdekeltségét venné meg. Az ügylet keretében felvásárolná a két fő román mobilszolgáltató egyikének, a Mobifonnak még nem nála lévő 79 százalékát, és megvenné a harmadik legnagyobb cseh szolgáltatót, az Oskar Mobilt is a TIW-től, amely csaknem 100 százalékban birtokolja ezt a céget. Ez utóbbi tranzakció tervéről a héten már a cseh sajtó is cikkezett.

A Vodafone a Financial Timesnak rövid közleményben elismerte ugyan a tárgyalások tényét, de közölte, hogy részletes ajánlatot még nem terjesztett be a két kelet-európai szolgáltatóra. A lap úgy tudja, hogy a Vodafone átvenné a román és a cseh cég nettó adósságának a TIW-re eső hányadát is, amely a Financial Times értesülése szerint megközelíti az 500 millió dollárt. A Mobifon és az Oskar Mobil a Nasdaq tőzsdén jegyzett TIW két utolsó mobilérdekeltsége. A kanadai cég már eladta indiai és brazíliai mobiltelefon-részesedéseit, és 2001-ben kénytelen volt bezárni Dolphin Telecom nevű brit érdekeltségét is, miután az tönkrement.

A mobilszolgáltató folyamatosan hangoztatja, hogy további terjeszkedésre készül Kelet-Európában, ahol már birtokolja a Vodafone Hungaryt, valamint a lengyel Polkomtel 20 százalékát - áll a Financial Timesban. A romániai Mobifonnak 4,9 millió, a cseh Oskar Mobilnak 1,83 millió előfizetője van. A cseh cég nemrég vásárolt 2 milliárd koronáért harmadik generációs szolgáltatási licencet. A Vodafone korábban érdeklődést mutatott a legnagyobb cseh telefonszolgáltató, a Cesky Telecom privatizációja iránt, de aztán nem nyújtott be ajánlatot - írta a Financial Times.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!