Budai Péter

5 megapixeles Samsung telefon

A mobiltelefonok világát is végleg behálózta a digitális fényképezőgépek gyártói közt évek óta tartó megapixel-háború. A Casio 3 megapixeles modellje után most a Samsung rákontrázott: az SCH-S250 felbontása 5 megapixel.

Idén nyáron a japán Casio jelentette be az eddigi legnagyobb, 3 megapixeles kamerájával felszerelt mobiltelefonját, majd egy hónapra rá a koreai Samsung is hasonló saját modelljét. A Samsung Electronics most rátett még egy nagy lapáttal, hiszen előállt a világ első 5 megapixeles digitális kamerájával szerelt mobiltelefonjával, melyet SCH-S250 névre keresztelt.


A mobiltelefonokban eddig példátlan felbontásra képes készülék az 5 megapixeles állóképek mellett videókameraként és mp3-lejátszóként is használható. A telefon 96 MB beépített memóriájára a gyártó ígérete szerint akár 100 perc mozgóképanyag is rögzíthető. A memória további 32 MB-os külső egységgel egészíthető ki. Állóképek esetén a gép minimálisan 10 cm távolságban lévő tárgyakra képes élességet állítani, zárideje pedig 1/1000 másodperc is lehet. A gép optikájáról nem szólnak a híradások, pedig - ennél a felbontásnál főleg - ez sem utolsó szempont.


A Samsung elnökének nyilatkozata szerint az SCH-S250-el jelentősen megelőzték versenytársaikat. A cég ezen felül együttműködésre lépett a japán Pentax céggel további hasonló fejlesztések érdekében. Dél-Korea legnagyobb mobiltelefon beszállítója, az SK Telecom az év végére a 10 megapixeles kamerával szerelt Samsung mobilok bejelentését sem tartja kizártnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vilmoska #28
    Mondanátok egy olyan telot aminek jobb a pixele mint 1.3?
    ha lehet akkor privibe.
    köcce
  • Cukros #27
    nem gyenge
  • Gladiator #26
    vazze, és még telefonálni is lehet vele!
  • Cat #25
    fejlesztenek akkor is, csupán nem dobják piacra, és visszatartják
    illetve ha van idejük (manapság sztm nem sok ilyen van) akkor gyártástechnológiai tökéletesítések vannak, hogy olcsóbban lehessen előállítani
  • Tetsuo #24
    Az eladás határoz meg minden fejlesztést ha a népek veszik a szart akkor egy darabig nem fejlesztenek, hiszen a legnagyobb haszon akkor van..
  • Tetsuo #23
    Te nagyon optimista vagy. A 'szem minősége' az óriásposzteres nagyításnál is nagyságrendekkel jobbat kíván..
    Amúgy nem (csak) a megapixeleket kéne növelni hanem az optikai zoomot a CCD minőségét és egyéb dolgokat, de a Mekibejáró Retekklubot néző menőcsávónak az számít ha minél nagyobb a WATT a GIGAHERTZ és most már a MEGAPIXEL is.
  • Tetsuo #22
    100voltos, 50 és 60Hz-es is van..
    Kiviteli vám a legtöbb cuccra nincs mégis Japánban venni japán elektronikai-terméket nem a legjobb biznisz..
  • RpPRO #21
    "1. Emlékezzetek vissza. Néhány évtizede még a filmes gépes is csapnivalóak voltak. Ahhoz is idő kellett, mire a fekete-fehér képeknek elfogadható minőségük lett."

    Hmmm, Egy jo kis 40 eves full analog Praktikaval vagy Nikonnal 1.8-as obival 100x jobb, elesebb kepet csinalok, mint egy mai kozepkategorias geppel.
  • quentit #20
    A minőségtől meg nem kell félni, eljön az idő, amikor a mobilokban lévő objektívek megelőzik még a szem minőségét is (noha ez még a normál kategóriában sem történt meg).

    1. Emlékezzetek vissza. Néhány évtizede még a filmes gépes is csapnivalóak voltak. Ahhoz is idő kellett, mire a fekete-fehér képeknek elfogadható minőségük lett.

    2. Néhány éve még a kézi digitális fényképezőgépek is nagyon silányak voltak. Először a használhatatlan 640x480-asok, majd a nem sokkal jobb 1 megapixelesek, amelyek még mindig gyengék voltak (alig jobbak, mint most egy Sharp GX30)

    3. Emlékezzetek vissza: 2004-ben még mindenki félt a telefonok kameráitól, most pár évvel később, 2008-ban meg csak azon vitázunk, hogy a videófelvevő képesség lesz-e valaha jobb. A mobilokban lévő fényképező már tökéletes.

    Emlékesztek, amikor 2007-ben a Samsung bejelentette az első 10 Megapixeles kameráját? Volt, hogy azt hittük, ez sosem jelenik meg. No meg amikor 2006-ban elérték a 8x-os optikai zoom-ot? (jó, nem egy tuti minőségben) Egy évvel előtte még a 2x-zoom is szenzációszámba ment.
  • quentit #19
    qrva jó, végre megindult a fejlődés... És itt nem is annyira a képminőség a lényeg, ezeket nem texturafotózásra, vagy stúdiófényképezésre találták ki, hanem arra, hogy pl. megörökítsd egy kirándulás képeit anélkül, hogy kellene magaddal cipelned egy sokak által dicsőített, ház nagyságú objektívet.

    Az meg tök mindegy, hogy fényképezőgépben van a telefon, vagy telefonban a fényképező. A kérdés inkább az, mikor lesz elfogadható minőségű és hosszú videófelvevői képesség.

    Nézegettem pl. a Sharp GX30-ast, és már az sem csinál olyan nagyon rossz képeket, kirándulásra már-már elég. (csak fókusz állítás, meg normálisabb fehérjeegyensúly kell még rájuk, de már ezeken is dolgoznak)