Rónai György

RFID és NFC technológia a tömegközlekedésben

A Philips és a Nokia Frankfurt tömegközlekedési vállalatával közösen tesztelte a legújabb NFC (Near Field Communication) eszközeit. A jövőben csak egy érintés a mobiltelefonnal, és máris megvan a jegyünk a buszra, villamosra, vagy bármi másra.

A Rhein-Main Verkehrsverbund (RMV) és a két kommunikációs cég közös projektje már 2005 elején elindul. A próbaüzem során a most bejelentett Nokia 3220 készülék kap majd szerepet, amely egy NFC burkolat révén már tud kommunikálni a Frankfurt melletti Hanau buszhálózatának egységeivel. Az utazók megvásárolhatják, és tárolhatják is a jegyeiket a mobiltelefonokon.


Csak egy érintés a mobiltelefonnal, és már le is zajlott a vásárlás

Mint a világ első NFC alapú jegyvásárló rendszere, a próbaüzem során a 3220-as telefonban is benne lesz az RMV elektronikus jegyszoftvere, amely a cég szerint teljesen kompatibilis lesz minden hasonló célra kitalált eszközzel. Az utazók egyszerűen hozzányomják a telefonjuk NFC burkolatát a buszon található kijelölt pontra, ahol felszálláskor elektronikusan meg is történik a jegyvásárlás. Ugyanígy, leszálláskor is a mobiltelefon segítségével történik a kijelentkezés.

A technológia egyszerűsége miatt a cégek arra számítanak, hogy rövid időn belül igen széles körben elterjed majd. Az RMV ráadásul olyan lehetőségekre is felhívta már a figyelmet, mint például az RFID+NFC technológiák segítségével a mobiltelefonon tárolt, és minden használatkor aktualizált busz, vonat, villamos, stb. menetrend.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shadow_THH #10
    erről van szó ;)
  • Slartibartfast #9
    Tök jó lesz, biztos meg fognak jelenni ilyen kissé hackelt programok, amik adott esetben nullázzák az összes ember felszállását, így az egész busz ingyen fog utazni. A buta informatikus barátaim már most is azzal játszanak, hogy a Palmtop infrájával kapcsolgatják a tévéket a kirakatban. Biztos megoldják azt is, hogyan berheljék meg az NFC-t.
  • Shadow_THH #8
    lol nem a leszedésről van szó :D szerintem miután megjelenik simán ingyen utazhat a leleményes ember :D ez nagyon tré ötlet

    majd magyarországon is király lesz amikor a "nem tudod mit akar az éplet tőled, gyere el te is jegyellenőrnek" aka dr kalaúz megtanulja, hogy a lyukasztó gép a multé igy semmi munkája nem lesz :) és akkor mi van, ha jön az ellenőr, és nekem pont most fogyott ki az aksim de vettem jegyet? :)
  • [HUN]PAStheLoD #7
    tényleg , itt rákérdez hogy akarsz -e fizetni ? :]
  • Coornail #6
    Én már előre félek, hogy milyen módszerrel fogják lelopni az ilyen telefonokról a pénzt...
  • Slartibartfast #5
    Az is simán vicces, hogy vannak ismeröseim, akik kis ösztönzésre meg tudnák szerezni egy ember napi mozgását leíró listát, annak alapján, hogy az illetö mobilja éppen melyik cellába volt bejelentkezve. És az Pesten, (Metro, ilyenek) elég pontos leírást adnak. Szóval így merjen mindenki bármit csinálni, a nagy testvér figyel.
  • Ghilette #4
    AZ RFID hatósugara ~3,0 m , tehát nehéz lesz enélkül leszállnod, hacsak nem az ablakot választod :-). De az előző cikkekben emlegetett személyes adatok védelme itt is aggályos : egy napi listán látod Kovács Jócó életét: reggel 8:05 - 7es busz 1€, 8:22- 2-es metro 1€, 8:42 - 9 dkg Fornetti süti 1,3 €, 8:52 - virág 2,4 € - de Józsikám, aznap nem is kaptam virágot! És az Rfid ugye nagyon olcsó lesz, mniden telóban lesz, úgyhogy valszeg sikeresen megvalósult a virtuális pénzfizetés-pénztárca a MINDENNAPI életben. Mert az autószalonban még kártyával fizetünk...
  • Slartibartfast #3
    Mi van akkor, ha rohanok, vagy lökdösnek, és elfelejtek kijelentkezni a buszról? Megkapom hó végén a számlát, hogy 3.-ától 31.-éig néha egyszerre két járaton is folyamatosan utaztam, és ha lehet csengessem a zsét?
  • Cat #2
    "A Nokia 3220 háromsávos készülék, amely két változatban lesz kapható: a GSM 900/1800/1900 változat az európai és az ázsiai piacon, míg a GSM 850/1800/1900 változat az amerikai kontinensen kerül majd az üzletekbe. A készülék szállítása a tervek szerint nyáron kezdődik, ára 250 euróról indul."
  • Tiby #1
    Jó a cucc , de drága lehet a telefon hozzá