SG.hu

A PeopleSoft felvásárlásának hatása Magyarországra

Az Oracle és a PeopleSoft 2005 januárjában lezárult összeolvadása révén egy 50 ezer fős vállalat jött létre. A magyarországi felhasználók számára a vállalat egy konferencián ismertette a felvásárlás hatásait.

Az egyesülés után az Oracle nyilvánosságra hozta a "Project Fusion" tervezetet, amely egy új generációs információközpontú rendszerarchitektúra és alkalmazásegyüttes kifejlesztésére irányul, egyesítve az Oracle, a PeopleSoft és a JD Edwards termékek legjobb funkcióit, folyamatait és használhatósági jellemzőit. Az összeolvadás Magyarországon 46 JD Edwards és néhány nemzetközi PeopleSoft felhasználót érint, amelyek ezentúl a helyi Oracle leányvállalaton keresztül közvetlen kapcsolatban lesznek a gyártóval.

A PeopleSoft felvásárlásával a globális vállalati informatikai piac egyik legnagyobb potenciállal rendelkező cége jött létre. Az Oracle-é a világ legnagyobb - 8000 fős - alkalmazásfejlesztői csapata, támogatói szervezete pedig 90 országban, 27 nyelven 6000 fővel áll a felhasználók rendelkezésére. A világszerte immár 14 ezer partnercéggel - közülük 1300 alkalmazáspartnerrel - rendelkező vállalat 2004-ben összesen 5,5 milliárd dollár bevételt ért el alkalmazásokból. Az egyesüléssel a cég az észak-amerikai piacon az SAP-t is megelőzve az első számú vállalati szoftverszállító céggé lépett elő, világviszonylatban vezető pozíciót szerzett a humán-erőforrás, a supply chain management alkalmazások piacán, valamint a kormányzati, a kommunikációs, a pénzügyi és a médiaipar területén. A társaság célkitűzése, hogy Európában is átvegye a piacvezető helyet a vállalati alkalmazások területén.

Füzes Péter, az Oracle Hungary ügyvezetője előadásában kihangsúlyozta: a helyi PeopleSoft és a JD Edwards felhasználók mostantól egy olyan piacvezető nemzetközi céget tudhatnak maguk és rendszereik mögött, amelynek nem csupán partnereken, hanem több mint tíz éves hazai piaci tapasztalattal rendelkező leányvállalatán keresztül is biztosítja számukra a támogatást. A JD Edwards termékek világszerte a gyártó, a logisztikai vagy a projekt rendszerű tevékenységet végző közép és nagyvállalatok körében terjedtek el elsősorban. A Magyarországi JD Edwards felhasználók között olyan cégek találhatók, mint például az Alterra Építőipari Kft., a Gyermely Holding Rt., a Középületépítő Rt., a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Rt. és a Tokaj Kereskedőház Rt.

A konferencián Major Gábor, az Oracle Hungary alkalmazásigazgatója ismertette az Oracle és a PeopleSoft közös - a magyarországi felhasználókra is vonatkozó - termékfejlesztési útitervét és támogatási terveit. Eszerint a cég a jövőben tovább folytatja mindkét termékcsalád támogatását, és megjelenteti mindkét rendszer újabb verzióit is. A vállalat 2013-ig folyamatosan biztosítja a támogatást a PeopleSoft Enterprise, a JD Edwards EnterpriseOne és a JD Edwards World termékcsaládokhoz. Az Oracle, a PeopleSoft és a JD Edwards termékeinek legjobb funkcióit egyesítő "Project Fusion" tervezet egy új generációs információközpontú rendszer-architektúra és alkalmazásegyüttes kifejlesztésére irányul, ez teljes egészében 2008-ra lesz elérhető.

Az Oracle Hungary számára a vállalategyesülés legjelentősebb hatása a jövőben megjelenő új termékekben jelentkezik, amelyek révén tovább erősítheti pozícióját a hazai alkalmazáspiacon, valamint a kis- és középvállalatok szegmensében. A jelenlegi JD Edwards felhasználókat az eddigiekben a JD Edwards Felhasználói Klub tömörítette magába. A konferencián a Klubot a Magyarországi Oracle Felhasználók Szervezete (HOUG) meghívta soraiba, amely így a jövőben a szervezet önálló szakosztályaként működhet.

Magyarországon a PeopleSoft termékek forgalmazásával három cég - az A.B.Con Üzleti Tanácsadó Kft., a Deloitte és az e-Best Tanácsadó Kft. foglalkozik. Az A.B.Con Kft. 2003-ban alakult, de a vállalkozást jegyző személyek nevéhez 1996 óta számos értékesítés és sikeres bevezetés kötődik. A cég azzal büszkélkedhet, hogy tanácsadóinak 80%-a a termék magyarországi megjelenésétől kezdve e vállalatirányítási rendszer bevezetésével foglalkozik. Az A.B.Con Kft. 2003-2004 évben hét sikeres implementációt tudhat maga mögött. Ezek az ügyfelek két szektorból kerültek ki: építőipar és gyártó szektor. A cég erőssége, hogy e területeken speciális, egyedi megoldásokkal tudja a rendszert még hasznosabb és hatékonyabb eszközzé alakítani ügyfelei számára.

Az e-Best Tanácsadó Kft. 2002 óta a J.D. Edwards, majd a PeopleSoft és a J.D. Edwards 2003-as egyesülését követően a Peoplesoft rendszereinek magyarországi disztribútora. Tanácsadóik 1994 óta számos vállalatirányítási rendszer bevezetésén és üzleti folyamat kialakítását végezték elsősorban Magyarországon, de Európa számos más országában is (Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna).

"Úgy vélem, a JD Edwards illetve PeopleSoft felhasználókat - a kezdeti aggodalmak után - teljes mértékben megnyugtatta az a hosszú távú, a 2013-as esztendőig felvázolt támogatási és termékfejlesztési stratégia, amelyet az Oracle január 18-án tett közzé" - hangsúlyozta Neumer Attila, a vállalat ügyvezetője. "Nagyon kevés olyan vállalatirányítási terméket tudnék említeni, amelyek jelenlegi felhasználói ilyen hosszú távon biztosak lehetnek az általuk jelenleg használt megoldások támogatottságában és további fejlődésében. Nagy lehetőséget látunk az Oracle számos technológiai és szoftvertermékéhez, köztük meglévő vállalatirányítási rendszeréhez kapcsolódó szolgáltatásokban is. Nagy várakozással tekintünk a jelenlegi termékvonalakat 2007-től fokozatosan felváltó új, nyílt és szabványos fejlesztői környezetben és architektúrán megvalósuló új termék megjelenése felé, amely a jelenlegi termékek legjobb megoldásait fogja ötvözni." - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!