Tóth Kristóf

Változik a .hu domainek regisztrációs szabályzata: vége a domainbrókerségnek?

Az Internetszolgáltatók Tanácsának döntése értelmében 2005. március 1-től új vitarendezési lehetőségre nyílik mód a már bejegyzett .hu domainekkel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság 874/2004 számú rendeletével összhangban a 2005. március 1-től bevezetendő alternatív vitarendezési lehetőség (ADR) bizonyos esetekben lehetővé teszi a már bejegyzett .hu domainek utólagos törlését. Az új szabályozás első körben a 2005. március 1. után bejegyzett domainekre, illetve 2 év türelmi idővel a korábban bejegyzett domainekre is vonatkozik, tehát 2007. március 1-től minden korábban bejegyzett domain, amely az ADR-ben foglalt feltételeknek eleget tesz, megtámadható.

Az új, .hu domainekre vonatkozó regisztrációs szabályzat 2005. március 1-től olvasható a www.domain.hu oldalon. A megváltozott domainregisztrációs szabályzatba a következő kiegészítés kerül be:

10. Jogviták intézése a delegálást követően

10.1. Az Alternatív Vitarendező Fórum

10.1.1. Mind a Regisztrátor, mind a Nyilvántartó aláveti magát a domain jogviták intézésére kialakított az Alternatív Vitarendező Fórumnak a jelen Regisztrációs Szabályzatban illetve külön eljárási szabályzat szerint meghozott döntésének. A döntés végrehajtása miatt sem a Regisztrátor, sem a Nyilvántartó nem vonható felelősségre.

10.1.2. Az Alternatív Vitarendező Fórum szolgáltatást a Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesülete által erre kijelölt, mind a Nyilvántartótól, mind a Regisztrátoroktól független szervezet nyújtja.

10.1.3. A domain delegálását követően egy meghatározott domainnévnek a panaszolt domainhasználótól történő visszavonását az, akinek ehhez jogos érdeke fűződik az Alternatív Vitarendező Fórumhoz előterjesztett, az eljárási szabályzatban foglaltaknak megfelelő kérelemmel kezdeményezheti. A kérelem előterjesztésével egyidejűleg a kérelmezőnek be kell fizetnie az eljárási szabályzatban meghatározott összegű eljárási díjat.

10.1.4. A kérelem szabályos előterjesztését és az eljárási díj befizetését követően az Alternatív Vitarendező Fórum 30 napon belül döntést hoz. Döntését a kérelmező és a kérelmezett domainhasználó által írásban előterjesztett nyilatkozatok és bizonyítékok alapján hozza meg.

10.1.5. A Regisztrátor és a Nyilvántartó az Alternatív Vitarendező Fórum döntését a kézhezvételtől számított 30 nap elteltével végrehajtja. Abban az esetben, ha a domain használója a 30 napos határidő alatt igazolja, hogy az Alternatív Vitarendező Fórumnak a domain delegálás visszavonását elrendelő döntésének közlését követően a kérelmezővel szemben jogainak megóvása végett keresetet terjesztett elő, a döntés végrehajtását a Regisztrátor és a Nyilvántartó felfüggeszti. A keresetindítás elmulasztása esetén az Alternatív Vitarendező Fórum döntését a Regisztrátor és a Nyilvántartó végrehajtja.

10.1.6. Az Alternatív Vitarendező Fórum eljárásának részletes szabályait külön eljárási szabályzat állapítja meg.

10.1.7. Az Alternatív Vitarendező Fórum a kérelem elbírálása során a domainnév visszavonásának illetve a kérelmező részére történő átruházásának megítélésében az Európai Bizottság 874/2004 sz. rendeletének 21. cikkében foglaltak szerint jár el.

10.1.8. Az Alternatív Vitarendező Fórum eljárását a jelen Regisztrációs Szabályzat hatálybalépését követően delegált domainnevekkel kapcsolatban lehet igénybe venni. Az e dátumot megelőzően delegált domainnevekkel kapcsolatban az Alternatív Vitarendező Fórum hatásköre 2007. március 1. napjától terjed ki.

10.1.9. A kérelmező és a kérelmezett közös megállapodás alapján a vita eldöntésére bármikor delegált domainnevek vonatkozásában, illetve más, a jelen Regisztrációs Szabályzatban megállapított eseteken kívüli jogvitás kérdésekre is igénybe veheti az Alternatív Vitarendező Fórumot.

Az Európai Bizottság 874/2004 rendeletéből kiderül, hogy a szabályozás a spekulatív célú és rosszhiszemű domain regisztrációk ellen nyújt jogi védelmet.

Spekulatív és visszaélésszerű bejegyzés

(1) A bejegyzett domainnevet a megfelelő peren kívüli vagy bírósági peres eljárás keretében vissza kell vonni, amennyiben a név azonos egy olyan névvel vagy megtévesztően hasonlít egy olyan névhez, amelyre a nemzeti és/vagy a közösségi jog által elismert vagy a nemzeti és/vagy a közösségi jog alapján keletkezett - például a 10. cikk (1) bekezdésében említett - jog vonatkozik, és amennyiben:
a) a domainnév birtokosa a nevet anélkül jegyeztette be, hogy a névhez joga vagy jogos érdeke fűződne; vagy
b) a név bejegyeztetése rosszhiszeműen történt vagy felhasználása rosszhiszeműen történik.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti jogos érdek abban az esetben bizonyítható, ha: a) a domainnév birtokosa az alternatív vitarendezési eljárásról (ADR) szóló értesítést megelőzően a domainnevet vagy a domainnévnek megfelelő nevet áruk vagy szolgáltatások felkínálásával kapcsolatban használta, vagy erre bizonyíthatóan előkészületeket tett;
b) a domainnév birtokosa olyan vállalkozás, szervezet vagy természetes személy, akinek, illetve amelynek - még a nemzeti és/vagy közösségi jog által elismert vagy a nemzeti és/vagy közösségi jog alapján keletkezett jog hiányában is - a domainnév a közismert elnevezése;
c) a domainnév birtokosa törvényesen és nem kereskedelmi céllal, illetve tisztességesen használja a domainnevet, és nem törekszik a fogyasztók megtévesztésére, illetve arra, hogy sértse egy olyan név jó hírét, amelyre a nemzeti és/vagy közösségi jog által elismert vagy a nemzeti és/vagy közösségi jog alapján keletkezett jog vonatkozik.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti rosszhiszeműség abban az esetben bizonyítható, ha:
a) a körülmények arra utalnak, hogy a domainnevet elsősorban azzal a céllal jegyeztették be vagy szerezték meg, hogy azt valamely állami szervnek, vagy egy olyan név birtokosának, amelyre a nemzeti és/vagy közösségi jog által elismert vagy a nemzeti és/vagy közösségi jog alapján keletkezett jog vonatkozik, eladják, bérbe adják vagy rá egyéb módon átruházzák; vagy
b) a domainnevet abból a célból jegyeztették be, hogy megakadályozzák, hogy valamely állami szerv, vagy egy olyan név birtokosa, amelyre a nemzeti és/vagy közösségi jog által elismert vagy a nemzeti és/vagy közösségi jog alapján keletkezett jog vonatkozik, az érintett nevet egy annak megfelelő domainnévben felhasználja, feltéve, hogy:
i. a bejegyzés kérelmezőjének ilyen jellegű magatartása bizonyítható; vagy
ii. a domainnevet a bejegyzés időpontjától számított legalább két éven keresztül nem használták megfelelő módon; vagy
iii. amennyiben egy olyan név birtokosa, amelyre a nemzeti és/vagy közösségi jog által elismert vagy a nemzeti és/vagy közösségi jog alapján keletkezett jog vonatkozik, illetve egy állami szerv domainnevének birtokosa kifejezte azt a szándékát, hogy a domainnevet megfelelő módon kívánja használni, azonban az ADR-eljárás megindításának napjától számított hat hónapon belül ennek nem tesz eleget;
c) a domainnevet elsősorban azzal a céllal jegyeztették be, hogy egy versenytárs szakmai tevékenységét megzavarják; vagy
d) a domainnevet szándékosan arra használták fel, hogy az internetfelhasználókat kereskedelmi haszonszerzés céljából a domainnév birtokosának honlapjára vagy egyéb on-line címére irányítsák, oly módon, hogy megteremtették a lehetőségét annak, hogy a név összetéveszthető legyen egy állami szerv nevével, illetve egy olyan névvel, amelyre a nemzeti és/vagy közösségi jog által elismert vagy a nemzeti és/vagy közösségi jog alapján keletkezett jog vonatkozik, és az összetévesztés valószínűsége a domainnév birtokosa internetes honlapjának vagy on-line elérhetőségének forrása, szponzorálása, kapcsolatai vagy jóváhagyása tekintetében, illetve az internetes honlapján vagy on-line címén található termék vagy szolgáltatás tekintetében áll fenn; vagy
e) a bejegyzett domainnév egy olyan személynév, amely tekintetében a domainnév birtokosa és a bejegyzett domainnév között nem áll fenn bizonyítható kapcsolat.

(4) Az (1), a (2) és a (3) bekezdés rendelkezéseire az igények nemzeti jog szerint történő érvényesítésének akadályozása végett nem lehet hivatkozni.


A fentiekből kiderül, hogy akik befektetési célból vásároltak cégnév, cégnévhez hasonló, vagy védjegyhez hasonló, stb. domaineket (gondolok itt például a t-mobile.hu bejegyzésekor regisztrált tömeges t-*.hu kombinációkra), azok többé nem aludhatnak nyugodtan, hiszen az ADR segítségével törölhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nailboy #33
    Remélem nem sértelek meg, de látszik hogy nem értesz a dolgokhoz. Egyrészt nem egyértelmű hogy ha valaki céget alapít akkor rögtön sétál domaint regisztráni. De még ha így is lenne ha tudnád hogy működnek a dolgok akkor azt is tudnád hogy a domainbróker nem vakon regisztrál általában, hanem belső információk birtokában. Egy munkatárs egy alkalmazott akárki aki sejti vagy tudja mi lesz a cég vagy termék neve és még az előtt lép mint hogy a cég vagy egyéb más elkészülne.

    Ezt jobb helyeken még büntetik is.
    És itt nem fog a negyed ország öngyilkos lenni, ne hozz párhuzamot mert a domain brókerek nem kisemberek hanem rosszhiszemű spekulánsok.
  • Tetsuo #32
    ..1990körül.. és ..hitel-kamatokat.. és ..nyerészkedőket.. és ..hasonló az eljárás.. :)
  • Tetsuo #31
    Nem mondtam h eddig nem volt ilyen, pontosan nem ismerem az előző törvényt.
    A domainbrókerek meg hadd csinálják csak, egy nagyvállalat már rég levédette a nevet, egy kis cég meg alapításnál 1értelmű hogy körülnéz a domainek között is ill bejelenti a céggel 1ütt.
    S nem tragédia ha már foglalt a név, csak találékonyság kérdése. Ha vkinek annyira kell egy rohadt név, amit nem tud helyettesíteni és anno erre nem gondolt akkor fizessen szvsz.
    Ha a jogállamiságot objektíven nézzük, akkor ez a hirtelen(?) bejelnés olyan volt a domainkereskedőkkel szemben, mint az OTP 90körül az ügyfeleivel szemben (hirtelen nagyságrenddel emeltek fix hosszúlejáratú kölcsönkamatokat) és a negyed ország szívott, többen öngyilkosok lettek. Na azért ez nem olyan veszélyes :), meg én sem sajnálom a nyerészkedőet, de hasonló eljárás..
    A multikról meg én már mindent feltételezek, de ez egy hosszú történet..
  • Garfield #30
    Azért a nyerészkedésnek is vannak határai.
  • Nailboy #29
    De elhiszem, mert mint írtam is a nagyoknak most is volt lehetőségük. Így nem értem miért látsz rémeket. "A rémek itt voltak eddig is."

    webreferens: III/III nevetem kell... Ha nincs félni valód akkor kit édekel a III/III? Ha meg van akkor félj! Teljesen világosan le van írva hogy egy normális domain használótól nem lehet elvenni a domainjét.


    ui: Ja és egy általános megjegyzés. A másik dolog amiért ezt létrehozták. Az azért van mert a sok okostojás aki úgy gondolja elveszi a domainedet mert ő neki több joga van hozzá (de persze téved) jól befizesse az eljárási díjat és majd az ADR jó pénzért megmondja neki hogy ő csak egy okostojás és nincs igaza. És legalább munkát csinál az ADRnek meg pénzt.
  • Nailboy #28
    Nem vagyok jogász, csak látom a domain ügyeket és tudom hogy itt mindenki csak farkast kiált jó magyar módra.

    Hidd el hogy akit akartak most is megszivattak a 2 hét alatt a nagykutyák. A leg furmányosabb domain brókert is ha muszály volt. CSAK 2 hét nem elég minden ügyre, nagyon sok dolog megvizsgálására.
    És ez visszafele is igaz.

    Ezzel a jelenlegi helyzettel a kicsik nyernek leginkább akiknek nem volt erejük izmozni a domainjükért, és nem egy multi cég domainjét nyúlta le valami vérciki nevű Bt. domainbróker tulajdonosa.

    Hanem egy hazai kiscégét, rosszindulatból vagy spekulációból. Vagy állami szervek elől szintén azért hogya te és az én adófizető pénzemből megvetessék a minisztáriumokkal egyebekkel.

    Tudod én nem sajnálom a domain brókereket. Mert itt az új rendszerben most csak öket lehet tömegesen szivatni. És meg is érdemlik.
  • webreferens #27
    Szép napot mindenkinek.
    Ez aztán a hir..........
    Nem kellene vissza hozni a III/III-as osutályt esetleg s akkor a szándékokat kifürkészni..... Huhh:))
    Majd megalakul egy cég és nem tetszik neki a domainem s kihajit róla.
    Ez lessz a nem semmi.
  • Tpe #26
    Na innen már csak valami jó összeesküvés elmélet hiányzik!
  • Tetsuo #25
    Ezt te sem hiszed el.
    Ez a hivatalos szöveg, de a valóság más. Magyarországon vagy ember! :)
  • Tetsuo #24
    Szerinted igen, de ha az ATI infócég gondol egyet akkor az övé az oldal..