Budai Péter

Fujifilm kompakt digitális fényképezőgépek

Az év első komolyabb Fujifilm bejelentése mindjárt négy új digitális fényképezőgép modellt kínál. Az újonnan kínált FinePix családtagok a cég ultrakompakt és kompakt gépeinek sorát erősítik.

A Fujifilm sem tudott ellenállni az ultrakompakt trendenciának, így kihozza első olyan modelljét, mely nagyon kis mérete és a gépvázon belül dolgozó zoomos optikája révén szinte észrevétlenül hordozható. A FinePix Z1 névre keresztelt jövevény alumínium házának 90x55 mm-es szélessége és magassága mellett mindössze 19 mm vastag, tömege pedig 130 gramm. A vázba egy háromszoros optikai (36-108 mm ekvivalens) zoomátfogásra képes objektívet építettek. Mint említettük, az optika nem nyúlik ki teleszkóposan a vázból, védelmére egy eltolható lencseajtó szolgál, mely egyben a gép be és kikapcsolására is szolgál.

A Z1 szíve egy negyedik generációs Fuji SuperCCD HR, felbontása 5 megapixel. Ennek köszönhetően a gép érzékenysége, kategóriájához mérten, viszonylag széles értékeken - ISO 64-800 között - állítható, bár az ISO 800-as érték csak korlátozott felbontás mellett használható. A videó funkcióra vágyók is elégedettek lehetnek. 640x480 képpontos, 30 fps sebességű mozgóképet rögzíthetnek hanggal a gép mellé adott xD memóriakártyára, mely sajnos csak 16 MB kapacitású.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Fujifilm FinePix Z1 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gépnek nincs optikai keresője, ezért a képek komponálására csupán a hátsó LCD kijelző használható, ami viszont 2,5"-os átmérőjével tekintélyes szeletet birtokol a gép hátlapjából. Felbontása 115 000 képpont, tartósságát pedig edzett üveglap biztosítja. A gép áramellátására egyedi lítium-ion akkumulátor szolgál, melyet megtalálunk a csomagban. Úgyszintén alaptartozék az akkumulátor feltöltésére és a fotók áttöltésére használható dokkolóegység.

A FinePix Z1 várhatóan a tavasz-nyárelő folyamán jelenik meg, nyitóára pedig 450 dollár körül alakul.



A Fujifilm FinePix F10 méreteit (90x58x27 mm) figyelembe véve valahol a kompakt és az ultrakompakt kategória határán táncol. Ezzel a típussal vezeti be a Fujifilm legújabb, Real Photo Processor névre keresztelt képfeldolgozó technológiáját.

Ennek köszönhetően a gép leginkább említésre méltó tulajdonsága a kompakt kategóriában eddig példa nélküli ISO 1600-as érzékenység, melyre az F10 a legnagyobb képfelbontásában is képes. Ez a felbontás egyébiránt 6 megapixel, melyről úgyszintén egy SuperCCD gondoskodik. Ezen képérzékelőkre az újabb generációs modelleknél sok panasz volt, ezért a Fujifilm ígérete szerint az új gépeknél finomított a szenzoron. Emellett a gép működése is gyorsnak ígérkezik. A bekapcsolás utáni készenlét alig több mint 1 másodperc, és nagyjából ennyi gondolkodási idő szükséges a gépnek két fotó elkészülte közt, a zárkésleltetés pedig 1/10 másodperc.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Fujifilm FinePix F10 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új modell ezen felül autofókusz segédfényt és egy háromszoros optikai zoomos (36-108 mm ekvivalens) lencsét is magáénak tudhat. A 640x480 pixeles mozgóképet hanggal és 30 fps sebességgel készíthetjük, és a Z1-hez hasonlóan ugyanazt a 2,5"-os LCD-t kapjuk, de keresőt ez esetben sem. A képek és videók tárolására egy 16 MB-os xD kártya jár a géphez. Alaptartozék még egy egyedi lítium-ion akkumulátor, mellyel 500 expozíciót ígér a gyártó, valamint egy akkutöltő is.

A Fujifilm F10 világpremierje március-áprilisra várható, ára pedig 500 dollár körül indul.



A belépő szintű A sorozat elit klubja is két új tagot vehet fel soraiba a FinePix A345-öt és A350-et. Bár e gépeket többnyire kezdő felhasználóknak szánják, de ennek ellenére felbontásuk igazodik a 2005-ös igényekhez, hiszen 4, illetve 5 megapixeles modellről van szó. Természetesen a nagyobb típusszámú A350 kapott 5 megapixelt de ezen kívül semmi lényeges különbség nincs a két gép között.

Mindkettő ugyanazt háromszoros optikai zoomos (35-105 mm ekvivalens) objektívet kapta. Az imént bemutatott modellektől eltérően optikai keresőt is találunk a gépeken, cserébe viszont az LCD csupán 1,7" képátlójú, bár ugyanolyan felbontású, mint az imént részletezett termékeknél. A videófelvétel ez esetben is 640x480 pixeles lehet, és hang is rögzíthető, de a képkockaszámot 15 fps-ben maximálták. Működésük többnyire automata, de kapunk kézileg szabályozható funkciókat is, így például az érzékenység (ISO 64-400), vagy a fehéregyensúly (előre programozott értékekre) egyedileg is beállítható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
FinePix A345-öt és A350 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fotók tárolása itt is a Fujifilmtől már megszokott xD memóriakártyán lehetséges, melyből mindkét esetben 16 MB jár a géphez. Tápellátásra két ceruzaelem vagy akkumulátor használható. A gépek méretei nem hagynak kétséget afelől, hogy bármelyik kezdő észrevétlen társai lehetnek. 90x30x30mm-es méretük mellett csupán 132 grammot nyomnak.

A FinePix A345 és A350 megjelenését márciusra ígérik. Áruk kezdetben 250 és 300 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #3
    "a gépvázon belül dolgozó zoomos optikája révén szinte észrevétlenül hordozható"

    Mi a fenének kell észrevétlen gép 007-est játszunk vagy fényképezünk?
  • antos #2
    Inkább a Finepix s7000-nek adnák már ki az utódát
  • dieselG #1
    szépek! főleg a Fujifilm FinePix Z1..