Budai Péter

Casio digitális fényképezőgép az új kor igényeinek

A japán Casio minőségi digitális fényképezőiről is ismert gyártó. Kiváló alkatrészekből összeszerelt fényképezőgépei méltán népszerűek a vásárlók körében. Legújabb modelljével az EXILIM Pro EX-P505-el szinte minden tekintetben a kompakt fényképezőgépek iránt támasztott legújabb igényeknek kíván megfelelni.

Mik ezek az igények 2005-ben? Nagyjából: SLR-szerű kialakítás, jó felbontás, nagy zoomátfogás, gyors működés, minél több kézi üzemmód, jó mozgóképfelvétel, kompakt méret, kihajtható, nagy méretű LCD. Az EX-P505 ezen feltételeknek szinte maradéktalanul meg akar felelni. A tükörreflexes fényképezőgépeket idéző fekete váz meglepően kompakt méretű (99x56x74 mm) és csupán 215 gramm súlyú. Hátulján egy 2" átmérőjű, kihajtható LCD-t helyeztek el, mely azonban csak 85 000 képpont felbontású.


Casio EXILIM Pro EX-P505

Az új kor igényeihez mérten ez a modell sem adja alább 5 megapixelnél, melyhez egy 5x zoomátfogású (38-190 mm ekvivalens) optika társul. Segítségével akár 1 cm távolságból is készíthetők képek. A választható legnagyobb képméret 2560x1920, de lehetőség van 3:2 képarány beállítására is, így 2560x1712 maximális képmérettel dolgozhatunk.

A gép erőssége egyértelműen a videófelvételi mód. Választhatunk 640x480 képpontos, 30 fps sebességű HQ (4,2 Mbit/s) és ugyanilyen képességű Normal (2,2 Mbit/s) felvételi üzemmódok között. A legjobb minőségi fokozaton 30 perc, míg a Normal módot választva 60 perc mozgókép rögzíthető egy 1Gb-os memóriakártyára MPEG-4 tömörítéssel. A spórolósabbak 320x240 (15 fps) felvételt is választhatnak. Mindezek mellé hangfelvétel is társul, amely bármely üzemmódoban sztereó felvételt biztosít. Természetesen a videók hossza a memóriakártyánk maximális kapacitásáig behatárolt. A gépen belül néhány alapvető mozgókép szerkesztő funkció is helyet kapott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fényképezőgép a bekapcsolás után 1 másodpercen belül üzemkész, a zárkésleltetése és az elkészült képek megjelenítése a gyártó ígérete szerint 0,01 másodperc, a hozzá járó lítium-ion akkumulátor élettartamát pedig 220 expozícióban adták meg. Az akkumulátor mellé töltőt is találunk a csomagban.

Természetesen a gép minden funkciója kézzel is vezérelhető. Külön záridő-, és rekesz-előválasztást, valamint manuális módot is találunk képességei között. A záridő 60 - 1/2000 másodperc a rekesz F3.3-F7.4 között állítható. Emellett a BESTSHOT állásban 22 előre definiált témamód közül választhatnak az automata beállításokra vágyók. Az elkészült képek és videók USB 2.0 kapcsolattal tölthetők számítógépre, vagy a meglehetősen szűkösen mért 7,5 Mb-os belső memóriában tárolhatók. Kiegészítő adattárolóként SD/MMC memóriakártya használható.


A Casio EXILIM Pro EX-P505 megjelenése március elejére várható világszerte. Nyitóára kb. 400 font lesz, ami kb. 145 000 forint (nem hivatalos magyar nyitóár!).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nimfas #6
    no.... megtaláltam :-) Bocsi....
    no igen... így már máshogy fest a kicsike... :-)
  • Lateralus #5
    Ottan van a záridő: 60-1/2000 mp

    Az ISO meg 50-400. Videónál ISO 100-1600
  • nimfas #4
    hát nem is tudom.... nem biztos hogy a Fuji 7000-esemet elcserélném egy ilyenre... annyira nem fogott meg a tudása.... bár nem írták a záridő minimum,maximum értéket... továbbá az ISO-t.
  • Lateralus #3
    Az tényleg más kategória...pl távolról sem profi :)
  • Tetsuo #2
    A Casio, fényképezőgépből olyan mint hangszerből.
  • Andris #1
    Nem rossz. De sokkal jobban megéri a Canon EOS300D már kapható profi gépe. 180.000Ft de az tükörreflexes és 6Mpixel effektív, cserélhető lencsével, és külső vaku csatlakoztatással. Igaz az már más kategória... de ezt a Casio-t se nagyon lehet elvinni kirándulásra.