Gyurkity Péter

Vádlói hosszú büntetést rónának ki a Blaster készítőjére

A szövetségi ügyészek a hét végén esedékes újabb meghallgatás előtt 37 hónap börtönbüntetés kiszabását kérik a hírhedt Blaster féregvírus egyik variánsának megalkotójára.

Jeffrey Lee Parson még tavaly augusztusban ismerte be tettét, amikor bevallotta, hogy ő módosította a féreg eredetijét, és létrehozta annak B variánsát. A tavaly létrejött megállapodás értelmében a tinédzsert 18 és 37 hónap közötti börtönre ítélhetik, tehát a szövetségi ügyészek a lehető leghosszabb büntetés kiszabásához ragaszkodnak. Parson nem véletlenül írta alá a megállapodást: a fiatalembert ugyanis védett számítógépek szándékos feltörésével vádolták, és egy számára kedvezőtlen ítélet akár 10 évnyi börtönt is jelenthetett volna.


Jeffrey Lee Parson

A Seattle Times értesülései szerint Parson ügyvédei jelenleg egy alternatív verzión dolgoznak. Ennek értelmében a vádlott mindössze hat hónapot töltene el a szövetségi börtönben, amit újabb hat hónap követne egy nevelőközpontban, majd szintén hat hónap egy javítóintézetben. A srác végül három éves próbaidővel kerülne szabadlábra. A hírek szerint az ügyészek azonban igyekeznek majd meggátolni az alternatív javaslat keresztülvitelét, és továbbra is ragaszkodnak a hosszú börtönbüntetéshez.

Parson 2003 augusztusában alkotta meg a Blaster.B variánst, és azonnal hozzálátott a féreg elterjesztéséhez. A vírus ezután összehangolt szolgáltatásmegtagadási támadást (DoS) indított a Windows Update weboldal ellen, időlegesen megbénítva annak működését. A féreg a Windows operációs rendszer egy jól ismert sebezhetőségét használta ki, és elődjével ellentétben egy saját fájlt helyezett el a Windows könyvtárban teekids.exe néven. A teekids nem más, mint Parson internetes beceneve, így a hatóságok viszonylag könnyedén Parson nyomára akadtak.

A bíróságra eljuttatott dokumentumok szerint a Parson által megalkotott variáns mintegy 48 ezer számítógépet fertőzött meg, és 1,2 millió dolláros kárt okozott - vádlói ezért azt szeretnék, ha Parson 600 ezer dolláros kártérítést fizetne a szoftveróriásnak. A következő meghallgatás pénteken esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #22
    Már bocs, de az általad linkelt lapon mintha nem az amerikai büntetési tételek szerepelnének... Akkor meg minek hozod fel példaként?

    A letöltőket se keverjük ide, semmi közük a vírusokhoz és az általuk okozott károkhoz. Nézzük a tényeket: a srác vírust írt, elkapták. Ha rajtam múlna, akár 10 évet is a nyakába varrnék, már csak példastatuálás képpen is...
  • pemga #21
    Hát, nekem első találatra 5 jött ki, igaz én magyarul kerestem. És ugye jó magaviselet, stb... Okosodás De mindegy, Te fordítva fogtad fel, én hasonló büntetési tétellel büntetett cselekedet kerestem, nem konkrétan a nemi erőszak büntetését.

    Másrészt én nem látok különbséget eközött és töltögetők között, és ha jól látom az amerikaiak sem: mindkettőt az FBI-al nyomoztatják le, és 3-5 évet akarnak osztogatni. Már csak az kell a teljes képhez, hogy az Apple-publikálót rajongóra is ráverjenek 3 évet :).
  • tomo #20
    egy a baj ezzel, ezutan valoszinu hogy a "rossz" oldalra fog allni a csavo. ennyit a borton nevelo hatasarol.

    masreszt azt bezzeg nem tudtak elkapni , aki az eredeti ferget irta. csak ezt a balfacant aki modositotta. bruhaha ez am a nyomozohatosag.

    hajra szep uj vilag.
  • mrzool #19
    "3 év? Ja, kb. mint nemi erőszak? Vagy miért szoktak ennyit osztogatni?"

    Gugliztam egyet, és első találatra kidobott egy olyan esetet, ahol nemi erőszakért 20 évet kapott az illető, és további 12 évvel kívánják megtoldani, mert kevésnek érzik. Természetesen USA! Szóval ez a kis dagadt szkript-kiddie simán megérdemelte a 3 évet, nehogy még elkezd sajnálni...
  • pemga #18
    3 év? Ja, kb. mint nemi erőszak? Vagy miért szoktak ennyit osztogatni?

    Ha hozzácsapjuk a MP/RI-AA áldozatait is, akkor kb. 8-900 emberről van szó, az IT nagyok előbb utóbb építhetnek egy külön börtönt...
  • gz8 #17
    Az ígyjárás tipikus esete. Már a nav2k4 is elég vacak volt, a 2k5-öt csak egyszer próbáltam meg, maradok a 2k3-nál.
  • fishguy #16
    ja egyébként éveken át navot használtam 2003 azttán 2004 et aztán 2005 öt mert azt mondták az a legjobb meg minden....faszt csak kiváncsiságból feltettem a nod32-őt azóta sokkal gyorsabba gépem és talált 2 vírust amit a nav észre sem vett.Ja meg még 1 dolog a nav a 400 gb omat kb 13 óra alatt ellenőrizte le ehez a nod32nek normál módban kell vagy 20 perc de még mélyszkennelésben se több 5 óránál...
  • fishguy #15
    szerintem napi 25 dollárjával le kéne vele dolgoztatni 1 kényszermukatáborban, az usában ugyis van ilyen mert a kényeket meg a szabotőröket tárgyalás nélkül 30 katonai kényszermunkára lehet itélni...vagy még jobb lenne ha kinába lenne ott simán fejbelőnék a főtéren és a családjával meg kifizettetnék a golyót
  • Chief #14
    Dagadt kis sz@rzsák! Inkább valami nővel játszadozott volna vagy a p*csével, vírusírogatás helyett!
    Csatlakozni tudok az előttem szólokhoz, 30 év, homokos négerekkel 1 celában. Rá is fér!
  • Buszsofőr #13
    A kis dagadt gecy! Aki 1,2 millió dolláros kárt okozott az 18 és 37 hónap közötti börtönt kap? Meg azt lehet annyit sem?
    Meg a többi nem tom hány szerencsétlen akinek összeb*szkodja a cuccait. 18év és 37év + 3 dagadt beszívott néger közé kellene tenni az ilyen kártevő félembert! Nem lehet már lassan netezni csak ha mindenféle monstrum géplassító egymást összeakasztó kém-vírus írtó progik vannak telepítve. Az ilyen kis tetvek a fejlődés ellen vannak. Be kell gyűjteni mind azt szétcsapni a fejüket!