SG.hu

Kínában terjeszkedik a Siemens

A konszern 2004 májusában nyilvánosságra hozott 12-pontos "Profit and Growth" programmja, illetve annak helyi változata jó eredményeket hozott az elmúlt gazdasági évben Kínában.

A forgalom 15%-kal 3,8 Mrd euróra, az új rendelések értéke 20%-kal 4,2 Mrd euróra növekedett. Ez jelentős piaci térnyeréssel járt a cég számára, amelynek számottevően bővült ottani termelési, K+F és beszerzési tevékenysége is. Kína a világ harmadik legnagyobb, ugyanakkor a leggyorsabban növekvő elektrotechnikai és elektronikai piaca. A fejlődésnek új impulzusokat adnak olyan események, mint a 2008-as pekingi olimpia, és a 2010-ben megrendezendő Expo (Sanghaj) ill. Ázsiai Játékok (Kuangcsou/Kanton).

Érthető módon a Siemens is részesedni kíván ebben a növekedésben, és ennek érdekében a következő években az eddig 1 Mrd euró kumulált értékű kínai beruházásait megduplázza, ebből 100 millió eurót a Pekingben létesülő új központ tesz ki. A piaci térnyerést é a vele járó növekedést szolgálja a helyi Siemens-képviseletek hálózatának bővülése is: tavaly 11, idén 9 új képviselet nyílik (ezzel a szám 47-re nő), a meglévőket pedig megerősítik. A lerakatok a "Siemens One" azaz az "egy Siemens" jegyében a cég teljes profilját képviselik egy adott körzetben.

Hasonló tempóban nő a Siemens helyi alkalmazotti létszáma, amely tavaly 4000 fővel 31 000-re gyarapodott, és idén újabb 5000-rel bővül. Ezzel a vállalat az országban az egyik legnagyobb külföldi munkaadó. A "kínai kapcsolat" erősítése jegyében történik és a kínai tudásra és ambícióra alapoz a szoftverfejlesztési tevékenység kiterjesztése is. A társaság felépít egy globális hatáskörű központot a szélessávú technológia kutatására, továbbá egy alkalmazásorientált központot az infokommunikációs, automatizálási és automobiltechnikai K+F tevékenységre.

A Siemens konszern globális beszerzési tevékenységében is kulcsszerep jut Kínának: a nemrégiben megnyitott Procurement Office China már tavaly 2,1 Mrd euró terjedelemben bonyolított beszerzéseket, és ez az érték az idén 5 Mrd-ra nő a tervek szerint. A kínai sikersztori folytatását Dr. Richard Hausmanntól remélik, aki 2005. január 1-jével vette át a Siemens Ltd., China elnök-vezérigazgatói székét. Dr. Hausmann eddig a MED ágazat egyik üzletágát vezette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!