Gyurkity Péter

Beismerte bűnét az AOL egykori tisztviselője

Az America Online humán erőforrás menedzsmentjének egykori vezetője elismerte, hogy évekkel ezelőtt több mint 100 ezer dollárral károsította meg a céget, és más vállalatokkal szemben is csalást követett el.

Gregory S. Horton egy kelet-virginiai kerületi bíróság előtt ismerte be tettét, és elmondta, hogy 2002 novembere és 2003 augusztusa között egy külsős konzultáns juttatásából egészítette ki saját fizetését, akinek ezért cserébe busás üzleteket ígért. A bírósági dokumentumok szerint Horton az AOL által felbérelt tanácsadói cég munkatársát vette rá, hogy utaljon át bizonyos összegeket az irányítása alatt álló vállalatokhoz. Először elintézte, hogy 100 ezer dollárért felvegyék az illetőt - akinek feladata hivatalosan egy felmérés elkészítése volt - majd arra utasította a konzultánst, hogy az összeget utalja át cégeinek. A felmérést ezután házon belül készítették el, így Horton egyszerűen zsebre vágta a pénzt.

Az egykori igazgató azonban nemcsak saját cége ellen követett el csalást, és egyéb külsős konzultánsok segítségével hamarosan elérte, hogy az AutoNation nevű vállalat 1,8 millió dollárt, míg a Qwest Communications International további 333 ezer dollárt fizessen ki. Horton még az AOL előtt dolgozott a két cégnél, így tisztában volt a várható kockázattal. Az AOL azonban 2003 novemberében beperelte egykori igazgatóját, és visszakövetelte az összeget, amelyet Horton nagyvonalúan saját cégeire költött.

Szakértők szerint Horton legfeljebb 20 évet kaphat, és vissza kell térítenie a teljes összeget, valamint büntetést kell fizetnie, amely akár a 250 ezer dollárt is elérheti. A tett beismerése után Horton abba is beleegyezett, hogy teljes mértékben együttműködik a bírósággal, és benyújtja az összes olyan dokumentumot, amely valamilyen formában kapcsolódhat az ügyhöz. "Rendkívül elégedettek vagyunk az eredménnyel, és büszkék vagyunk kollégáinkra, akik kitűnő munkát végeztek" - jelentette ki az AOL szóvivője. "A bűncselekményt ugyanis az AOL belső vizsgálata derítette fel, és ez tette lehetővé, hogy bírósághoz forduljunk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)