SG.hu

Veszélyes a Microsoftra a Firefox terjedése

[Menedzsmentfórum] A felhasználók a biztonsági hibák miatt szavazzák le az Internet Explorert, lassan olyan sokan, hogy azt a redmondi cég büdzséje is megszenvedheti.

A Firefox szinte futótűzként terjed a számítógépeken. Az Investors Business Daily szerint eddig tizenötmillióan töltötték le az ingyenes webböngészőt. A piaci részesedése októberben 2,7 százalékos, novemberben, amikor az első hivatalos verziója megjelent, 3, december közepén pedig már 4,1 százalékos volt. Az elemzők szerint ha a növekedés ugyanilyen gyors ütemben folytatódik, akkor ez a szám elérheti akár a tíz százalékot is. Ezt a részesedési arányt a fejlesztők csak 2005 végére tűztek ki célként.

Az elemzők szerint az emberek elsősorban azért próbálják ki a Firefoxot, mert attól tartanak, hogy az Explorer biztonsági hibái miatt megfertőződik a gépük valamilyen vírussal, és miután felinstallálták, megkedvelik szolgáltatásait, és kitartanak mellette. Az Explorer biztonsági hibáiból adódó kockázatokra fél évvel ezelőtt az Egyesült Államok internetbiztonsággal foglalkozó hatóságai is felhívták a figyelmet.

A redmondi óriásnak az ingyenes konkurens termék terjedése elsősorban az Microsoft Network reklámbevételeiben okozhat érezhető anyagi veszteséget. Az Explorer beépített kereső- és hírszolgáltatásai ugyanis ehhez a weboldalhoz kötődnek, így ha a böngészőt kevesebben használják, csökken a portál látogatottsága és reklámértéke is. Közvetve és hosszabb távon az is kárt okozhat a Microsoftnak, hogy a Firefox miatt több figyelem irányul az ingyenes, nyílt forráskódú szoftverekre, így a Linux-rendszerekre, és ez serkentheti azok terjedését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #23
    Van olyan plugin, hogy a context menübe beül egy "Show this page in IE" menüpont. Elég mulatságos szerintem.
  • irkab1rka #22
    firefoxot használok pluginek nélkül. Ha valami nyafog az explorerért és olyan az oldal, akkor átcopyzom az URL-l egy explorerbe, oszt jóvan.
  • MrTressy #21
  • MrTressy #20
    ne nézegesd az xxxes oldalakat és nem lesz spywared
  • CSOCSO #19
    nekem az a bajom hogy egy ket fontos dolgot nemtud a firefox...
    amugy jo kis bongeszo lenne..
  • negro #18
    Navégre.. Fosnak a Májkrofosnál

    Személy szerint én mar reg nem használom e.t!
    Kb 3napig nem volt fent a firefox csak az I.E.. kb 200-300 valamit szedet le... az "adaware"... és en nem jarok warez oldalakon, meg minden fele sumak oldalon.. csak is kizaroloag dolgozok... SZégyen...brigad a Májkrosoft. Jóóóleégnek...
  • Pheel #17
    Na ez már elfogadható arány. Felesleges volt eltorzítanod a valóságot, szép ez így is...
  • Frank99 #16
    tudod, én inkább tekerek egy kicsit, de a tököm tele volt azzal, hogy egy kis böngészés után 50 db spy és trojan került a gépemre, aki ismerősöm nyifog, hogy a netje szar és lassú, meg tele van az asztala tárcsázókkal és társaival, ez mind Exploreres gép.

  • Frank99 #15
    hardcore user ezek szerint az, aki hetente telepíti a Windowst-mert nem képes megérteni, hogy az Exploreren keresztül szutyok spywarekkel+ trojanokkal telik meg a gépe.

    Akkor inkább vagyok gyáva..

    :-)
  • pemga #14
    A legújabb netcraft szerint is apache kimagaslik 68%-al, IIS meg csökkent 20-21%-ra. Egyébként ugyanezen grafikonon az apache folyamatosan nő (mennyiségre), az IIS pedig 2002 óta csökken, akkor volt a csúcspontja. Már amennyiben netcraft-nak hiszel. (Ez csak a regisztrált domain-eken megy keresztül: NetCraft)

    Szerintem amit írtam kilencven, az egy spec szelet volt.