Alex

Gyorsan terjednek az új Cabir variánsok

A finn F-Secure biztonsági szoftvereket fejlesztő cég a Cabir mobilvírus két új, gyorsan terjedő variánsára figyelmeztet, melyek minden Symbian operációs rendszert használó telefonra veszélyesek.

A vállalat közlése szerint a Cabir.H és a Cabir.I variánsokban javítva van egy korábbi hiba, mely lelassította a júniusban megjelent Cabir.A terjedését. Az eredeti verzió a telefon újraindulásakor csak egy másik telefont próbált megfertőzni, ezzel szemben az új verziókban már nincs ilyen korlátozás.


A vírus Bluetooth kapcsolaton át terjed. "A legtöbb ember telefonján bármely Bluetooth alkalmazás elfogadása van beállítva" - nyilatkozta Travis Witteveen, az F-Secure alelnöke. Elmondása szerint a féreg a mobilok alaptermészetét használja ki. "A készülék hordozás közben folyamatosan kapcsolatot keres, és a féreg így próbál terjedni." Amikor célpontot talál, elküldi önmagát, és folyamatosan próbálkozik amíg hatótávon belül van. Ha eltávolodnak egymástól, új áldozat után néz, emiatt nagyon gyorsan tud terjedni, mondta Witteveen.


Persze csak bizonyos feltételek megléte esetén tud fertőzni a Cabir: Symbian Series 60 operációs rendszer és "discoverable" módban lévő Bluetooth kapcsolat kell. A Cabir egy SIS (Symbian OS) fájlban terjed, és önmagát Caribe Security Managernek nevezi. Napjaink okostelefonjainak többsége ilyen operációs rendszert használ, köztük a Nokia, Siemens, Sony Ericsson, Motorola és a Panasonic termékei.

Habár a Cabirok nem tartalmaznak kárt okozó algoritmust, a vírus blokkol minden Bluetooth kapcsolatot és leszívja a telefon akkumulátorát. Az F-Secure közlése szerint az új verziók az eredeti vírus kódjának módosított változatai, ami nagyon veszélyes, mert azt jelenti, hogy a forráskód közkézen forog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shadow_THH #10
    én meg most találkozom olyannal először aki, ha ilyen problémája van nem állit be magának egy idegesítő csengőhangot, vagy nem vesz egy tamagochit :P
  • mechorg #9
    Olyan emberről most hallhatsz aki nem különösebben boldog hogy a régi, "olyan idegesítően éles hangon" csörgő mobilja, amely a halálból is fölkeltette ébresztőóraként, mert olyan hangos volt, most lecserélődött egy olyanra, ami szép, színes, viszont olyan kellemesen lágy melódiákat játszik le, hogy mindenhonnan elkésik miatta
  • Commandante #8
    "Egyébként én még nem hallottam olyan emberről, aki nem örült volna annak, hogy végre szép színes a telefonja, és nem olyan idegesítően éles hangon csörög."

    De van, akit ez egyszerűen nem érdekel.
  • Yeti #7
    Az még nem okos telefon, amiről te beszélsz.Polifónikus csengőhang, meg színes kijelző már tényleg minden telefonban van, de miért zavar ez téged, ha azt is ugyanúgy megkapod 5000 forintért, mint régebben azt a telót, amivel csak telefonálni meg sms-ezni lehetett?
    Egyébként én még nem hallottam olyan emberről, aki nem örült volna annak, hogy végre szép színes a telefonja, és nem olyan idegesítően éles hangon csörög.
  • mechorg #6
    Jo cucc ez az ngage.

    Mostanaban sokat maceraljak a bluetootht, pedig csak nem kellene lamanak lenni...
  • TeszteloPontHu #5
    Mert lassan már másmilyet nem is lehet kapni. Van, akinek nem kell digit. fényképező, színes kijelző, polif. csengőhang stb, mert csak telefonálni szeretne, de ilyen készüléket nem kap...
  • Shadow_THH #4
    igen, de akkor az ember minek vesz okos telefont, ha nem tudja kihasználni mert nem is ért hozzá? Ezért van az, hogy sokan lefikázzák az okostelefon tulajdonosokat, mert 'biztos csak azért vette, hogy felvágjon vele'.
  • PetruZ #3
    A helyzet ugyanaz, mint a mailvírusok és az userek esetén...
  • Shadow_THH #2
    istenem.... ha nem telepíted fel akkor nem tud simán ártani! És egyébként is tudod, hogy kitől jött, hiszen bluetoothon keresztül közlekedik. Mit kell ezen annyit parázni
  • lamase #1
    ez szep