Gyurkity Péter

Terjedőben a hírhedt Zafi vírus legújabb változata

A Panda Software legfrissebb felmérése szerint az ünnepek előtti hetekben a karácsonyi üdvözlőlevélnek álcázott Zafi.D féregvírus bizonyult a leggyorsabban terjedő kártevőnek.

A dolog érdekessége, hogy a féreg földrajzi szempontból két területen érzi jól magát, a jelentések szerint ugyanis a Zafi.D különösen gyakori Dél-Amerikában, valamint egyes dél-európai országokban, úgy mint Spanyolország, vagy Olaszország. A vírus azonban Magyarországon is igen elterjedtnek mondható, és úgy tűnik, hogy a vírusirtó vállalatok számtalan figyelmeztetése ellenére az óvatlan felhasználók akaratlanul is hozzájárulnak a féreg gyors elterjedéséhez.

* .... .... *
:) Dome
______________________________________________________
http://2fkft.com/postcard.htm8411- Picture Size: 11 KB, Mail: +OK

Az elektronikus levélben terjedő kártevő a már megszokott módon egy csatolt állománnyal érkezik, amely egy "Happy Holidays!" felirattal igyekszik megtéveszteni bennünket - a fájl azonban nem más, mint a féregvírus legújabb változata. A Panda Software figyelmeztetése szerint a vírus alkalmazkodik az egyes nyelvterületekhez, amelyben leginkább az email címben található domain név nyújt nagy segítséget. A féreg célja teljesen szokványos: a védtelen számítógép feletti irányítás megszerzése, és egyéb célokra - valószínűleg kéretlen üzenetek továbbítására - történő felhasználása.

Szakértők szerint a vírus - amely kedden bukkant fel az európai országokban - nem számíthat hasonló sikerekre az Egyesült Államokban, a két kontinens közötti időeltolódás ugyanis elegendő időt adott a vírusirtó vállalatoknak az újabb kártevő fogadására. A Zafi.D a féregvírus negyedik változata - a vírus először áprilisban bukkant fel az interneten, és rövid idő alatt jelentős károkat okozott. A vírus második változata azonban még ennél is nagyobb pusztítást vitt végbe, és felzárkózott nevesebb társai mögé. Nem véletlen, hogy a Zafi.B a Sophos idei toplistáján végül az igen előkelő második helyre futott be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #7
    Thunderbird lesz, az is tud mindent, nagyon egyszerű kezelni, teljesen ingyenes, és magyar nyelvű (mivel ők nem tudnak angolul, ez is alapfeltétel). Nagyon szuper adaptív spamszűrője van, és le lehet tiltani pl a távoli képeket is. Meg pl jól jön majd a "mentett keresés" is, automatikusan szétválogatja majd a lányuktól, a cégtől meg az egyéb helyekről jövő leveleket külön mappákba (ez is tuti fog nekik tetszeni, mert ketten használnak egy emailcímet). Az Incredimail angol nyelvű, és az ingyenes verziója reklámokat jelenít meg, úgyhogy kilőve. A TheBat!-et nem ismerem, de van egy olyan érzésem, hogy az se tud magyarul.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    helyes .. Thunderbird vagy TheBat! vagy incredimail .. azt is sokan használják , monduk Bat!-ot azért szeretem , mert puritán egyszerű .. nagyon jól konfigurálható , és gyakorlatilag mindent tud .. és mégis egy analfabéta süketnéma vak is képes használni , már ha van mátrix-plug-ja a nyakán ^.^
  • Sil78 #5
    Még jó, hogy nem engedi... Múltkor voltam pl egyik kolléganőmnél, és láttam, amikor a férje megpróbált megnyitni ilyen veszélyes csatolmányt, direkt, csak hogy megnézze, tényleg nem engedi-e. Másik böngészőt már kaptak, mert már kicsit untam, hogy mindig irtogathattam a spyware-eket a gépükről, most azt hiszem, fognak kapni egy rendes levelezőprogit is mellé... meg a spamekre is panaszkodtak, úgyhogy több legyet is ütök egy csapásra (kapnak jó kis Thunderbird-öt).
  • Sityi #4
    Ehh, fáradok már...
    Szóval javítok:

    - nem nyitunk meg azonnal minden csatolmányt (kerülendők a futtatható állományok és az .scr kiterjesztésűek)
    - a fenti kitételnek megfelelően tessék aktiválni a "mindig látom a file kiterjesztését, ne rejtsd el, te hülye Windóz"-megjelenítési módot
  • lamase #3
    szerintunk
  • Sityi #2
    Egy pár oldalas "Alapfokú nethasználat" kiadványt kellene adni minden internet-előfizatéshez, amibe az ilyen alapdolgokat le lehetne írni:

    - nem nyitunk meg csatolmányt
    - ismeretlentől nem fogadunk levelet
    - ha lehet, ne HTML cafrangot küldjünk, hanem egyszerű szöveges e-mailt
    - ingyenes vírusirtók léteznek a neten, tessék őket használni
    - a Google az egyik legjobb barátod
    - egy alternatív böngésző meg a másik (a Kínszplórer nevű vírusgenerátort csak Windows Updte-hez tessék használni)
    - ... és a többi

    És persze a kezdő nethasználó fejét addig ütni az asztal sarkába, amíg ezt a kis szösszenetet el nem olvassa és meg nem érti.

    Szerintem.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    [flém] na bazmeg , tényleg kurvára megérdemli az aki az ilyen primitív mélvírusokat elkapja, kéne már egy olyan , ami beütemez nekik egy formázást , az ilyennek minek gép ? Kattingat össze vissza... [flém mód off] [értelem vissza :P] Van-e rá esély, hogy az ilyen egykerekes félIQ-s , akár kezdő, akár szőke .. szóval a newbie/n00b felhasználókat valahogy leszoktassuk a hülyeségükről, hogy mindent megnyitnak? Mert azzal tisztában vagyok, hogy nem várható el tőlük, hogy megmondják már kapásból ránézésre, hogy vírus .. de ha még Outlookkal leveleznek is , az sem engedi alapból, hogy megnyissuk a jöttment fileokat amik csatolva érkeznek .. bezzeg ehhez nem hülyék a lúzer-júzerek, ezt a védelmet ki tudják kapcsolni ...