SG.hu

Közelít a digitális rádiózás korszaka Magyarországon

[Infovilag] Az Antenna Hungária és a Magyar Rádió közös tájékoztatót tartott a rádiózás napja alkalmából.

Kondor Katalin rádióelnök szólt a kihívásokról, melyekkel ma az intézmény szembesül; az anyagi keretek és a megújulás szükségének szorításáról. A rádió rég a pesti Bródy Sándor utcai épülettömböt, ezért az intézmény új telephelyre fog költözni, ahol nagyobb tér nyílik a műszaki korszerűsítések számára. Az új telephely kialakítására meghirdetett pályázat végén három helyszín maradt versenyben, az új Nemzeti Színház melletti terület a Duna-parton, a Váci út és a Csepel-sziget. A kiválasztás várhatóan heteken belül megtörténik.

Az elnök kiemelte az intézmény és munkatársai elkötelezettségét közszolgálati feladataik ellátásában, melynek a műsorok színvonalában, minőségében kell megnyilvánulnia. A Magyar Rádió sikeres évet zár, ezt bizonyítja az EU-szavazás zökkenők nélküli tolmácsolása, valamint a rádió archívumaiban található, nemzeti kincsnek számító anyagok mentése az enyészet elől mikrofilmre, digitális hordozóra. A jövő évben lezárul a Kossuth Rádió hálózatának átállítása a CCIR-frekvenciasávra. A földfelszíni digitális műsorterjesztés jogi szerepköreinek és feltételeinek tisztázására van szükség, erre az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Rádió Rt. szakértői munkacsoportot hoz létre, melybe be kívánják vonni az érintett államigazgatási szereplőket is.

Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési vezérigazgató-helyettese, a Magyar Rádió adásairól gondoskodó partner cég nevében a fejlesztésekről adott tájékoztatást. Az analóg műsorszórás vonatkozásában, a Kossuth Rádió új URH-adóhálózatában az idén befejeződik 22-23 adó kiépítése, 2005-ben folytatódik a fejlesztés, és az év végére, a teljes kiépítés megvalósulásával a műsorcsatorna vonatkozásában az országos lefedettség 60%-os arányban megvalósul.

Az analóg és a digitális megoldások közötti közbenső fejlesztés a középhullámú kisebb adók tervszerű felújítása, a megújult adókat felkészítik a középhullámú digitális adások jövőbeni kiszolgálására is. A digitális jövőről szólva, a vezető emlékeztetett arra, hogy kísérleti adás 1995-ben elkezdődött Budapest körzetében, 2003-ban új programok kerültek rá. Jövőre tovább fejlesztik a digitális földfelszíni adást (DAB).

Közép- és rövidhullámú adásrendszer a DRM (Digital Radio Mondiale), melyben jövőre kísérleti adóval új sugárzás indul. A digitális világrádió segítségével rövidhullámon is kiváló minőségű, sztereó hangot lehet továbbítani, akár kontinensnyi távolságra, középhullámon pedig néhány adóval megoldható az országos lefedettség. Ez az új fejlesztés az, mely elválaszthatatlan az AH jövőjétől - mondta Kárpáti Rudolf. Jelenlegi stratégiai céljuk országos DAB hálózat kiépítése.

A technikai részletekről Sütő László, a Magyar Rádió műszaki igazgatója tartott ismertetést. Friss hírként közölte a megjelentekkel, 2×25 órás periódusban ismétlődő adással indul a negyedik digitális adó, DAB Classic+ néven. Kedvező változás a hallgató számára, hogy az adóbeállítások számára fenntartott reggeli egyperces mérőhang 15 másodpercre rövidül.

Nemzetközi együttműködésben vesz részt a Magyar Rádió, amikor az EU vezette projektben, a Connect-programban részt vállal. A projekt hivatott az autós navigáció igényeit kontinens-szerte kiszolgálni, az utak állapotában, közlekedési körülményeiben bekövetkező változásokról az autóst néhány másodpercen belül értesíteni. A Nyugat-Európában már sikerrel működtetett rendszer régiónkra való kiterjesztéséhez 3 éves tervben a magyar közreműködők eseménylista- és adatbázis-kiegészítéssel járulnak hozzá. A keleti szabványú hazai URH adók 2007-i teljes leállítása új feladatokat állít előtérbe, mivel meg kell oldani regionális és kisebbségi adások további sugárzását. A jövő hónapban várható előrelépés, megoldásához, egyebek között az Országgyűlésre is törvényhozási feladatok várnak.

Perjés Klára, a Kossuth Rádió főszerkesztője a rádiós regionalitás kérdését fejtette ki. Miután a múlt évtizedekben világszerte megnőtt a helyi és regionális adások hallgatottsága, ezért a Magyar Rádió, meglévő, kilenc stúdiójára alapozva, rádiós térségeket alakít ki, vonzáskörzetek szerint. A 2004 tavaszán elkezdett régiós rádiózás elvei szerint a győri, szombathelyi, nagykanizsai stúdiók alkotják a Nyugat-dunántúli Régió Rádiót, a pécsi stúdió a kaposvári és szekszárdi tudósítói hálózattal a Dél-dunántúli Régió Rádiót, a miskolci stúdió a salgótarjáni és az egri tudósítói hálózattal együttműködve az Észak-magyarországi Régió Rádiót. - November 1-jén kezdte meg működését az Észak-alföldi Régió Rádió a nyíregyházi és a debreceni stúdió közreműködésével. A Dél-alföldi Régi Rádió a szegedi stúdió, az Alföldi Régió Rádió pedig a szolnoki stúdió közreműködésével indult éppen ma, december 1-jén, a magyar rádiózás napján. További terv megvalósulása várat magára: a Közép-dunántúli Régió Rádió létrehozása Székesfehérvár központtal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!