Berta Sándor

Mobilokra írt vírushullám közeleg

Az F-Secure finn számítástechnikai biztonsági cég szerint több internetes oldalon keresztül is új mobilvírusok terjednek.

A Skulls, vagyis Koponyák nevet viselő kártevő az "Extended Theme Manager" név alatt rejtőzködik és csak a Nokia készülékeken "működik". A vírus írója, bizonyos Tee-222 a Symbian operációs rendszerek azon belül is a Series 60 változat egyik biztonsági rését használja ki a kártevő célba juttatására. Miután a vírus a mobiltelefont megfertőzte, egy keresztbe rakott csontokon nyugvó koponya, egy halálfej jelenik meg a készülék kijelzőjén, majd aktiválódik a billentyűzetzár. Az F-Secure szerint a kártevő eltávolítása, illetve kiirtása nagyon nehéz, főleg akkor, ha a megfertőzött készülékben nincsen egy olyan fájlmenedzser program, amelynek a segítségével a mobiltelefonhoz kívülről is hozzá lehet férni.


Néhány hónappal ezelőtt egy másik kártevő okozott sok felhasználónak bosszúságot. A trójai féregnek hitt algoritmus egy játékban bújt meg, majd amikor a felhasználók azt elindították, akkor a kártevő egy SMS-t küldött emelt díjas telefonszámokra.

A szakértők szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy hamarosan "végigsöpör" a világon egy, a mobiltelefonokat érintő vírushullám. Ennek egyik lehetséges kiváltó oka az lehet, hogy a készülékeken leggyakrabban - becslések szerint idán a mobil eszközök 90 százalékán - a Symbian operációs rendszer valamelyik változata található, amely ugyanolyan elterjedt, mint az asztali számítógépeknél a Windows. A másik lehetséges ok az, hogy eddig a mobilhálózatokat a szolgáltatók szinte teljes mértékben ellenőrizni tudták, azonban nemrég ezeket a hálózatokat összekötötték az internettel és így a mobiltelefonok képessé váltak az adatok kicserélésére más mobil eszközökkel (PDA-k, notebookok, más mobiltelefonok stb.) is.

Több országban is a szolgáltatók, illetve a biztonságtechnikai cégek megpróbálnak előre felkészülni a vírushullámra. Így például Dél-Koreában a piacvezető SK Telecom vállalat már június közepén megkezdte egy saját fejlesztésű vírusirtó szoftver tesztelését. A társaság tájékoztatása szerint a V3Mobile nevű alkalmazás képes minden a Wireless Internet Protocoll Interoperability (WIPI) szabvánnyal kompatibilis mobiltelefon védelmére a különböző vírusokkal, trójai férgekkel és tárcsázóprogramokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeeTeR #15
    ezert nem kell uj telefont venni :)
  • Shadow_THH #14
    nos én ez esetben csak gratulálni tudok neked, ha a készenléti idő 2-3 nap és új telefont vettél. Most vagy azért vagy láma mert a bucsúban lőtted a telefonod két pálcán, és alahogy nem a legjobb, vagy simán azért mert nem tudod rendesen használni. Tudod pl azért mert csak rádugod a töltőre még nem lesz jó, még akkor sem ha ugy látszik teljesen feltöltötted (ugyanis ez "csak" az akku feszültségét méri nem azt hogy még mennyi időt fog kibirni) ÉS tényleg csak annyi értelme van egy okos telefonnak, hogy hosszabb nevet is be tudsz irni? Akkor tényleg jól átvertek téged, 50 ezerért irtad volna papírra, abból nagyon sok lapot lehet venni. A hang minősége talán nem CSAK a telefontól függ arra nem gondoltál? Talán a vonalak a szolgáltatók és az adat továbbitás módja mennyisége nem a te 50 ezredtől függ. Az nem normális, hogy fél percig tárcsáz, de ha esetleg kérnél a szolgáltatódtól egy konfig sms-t akkor megoldódhat a probléma. De talán az is elég ha megnyomod a hívás gombot amikor beirtad a számot.
    Tudod akárhogy fikázzátok az álláspontunkat, mi NEM azért vettük a telefonunkat, hogy felvágjunk vele, hanem azért emrt tudjuk, hogy mit tud és KI IS TUDJUK ezt használni. Ezen gondolkodj el...

    hopp: szerintem azt is ki lehet küszöbölni, igaz hogy már elég nehezen.
  • BiroAndras #13
    Ja, azért előnye is van, ebbe lehet 10 karakternél hosszabb neveket is írni. Bár azt hiszemn ez a funkció nem ért meg 50000 pézt. Összességében már megbántam, hogy megvettem. Pedig állítólag ez az egyik legjobb cucc.
  • BiroAndras #12
    Amit mondtok, mind szép és jó, de azért a telefon elsősorban mégis telefonálásra való. És ehhez az kell, hogy a készenléti idő értelmes hosszúságú legyen. Az új telóm csak 4 napot bír, ha nem használom. Ha telefonálok egy hosszabbat, akkor már rögtön töltőre kell dugni. Az előző meg legalább 10 napot kibírt, ha nem beszéltem rajta túl sokat. A másik dolog, meg hogy a hang minősége se nagyon javult az évek során, pedig az is jó lenne. És az normális, hogy fél percig is eltart, mire elkezd tárcsázni? Meg az hogy csak minden második szót hallom ?
  • hopp #11
    ha minden alkalommal reaktiválja a billentyűzárat, amikor de feloldod, akkor már annyira nem egyszerű a dolog.. :P

    herrkiss: ha az emberek így gondolkoznának, akkor kicsit érdekes lenne a világ.. a számítógépen nem lehetne játszani, mert az számítások elvégzésére lett eredendően kitalálva. játékra ott a playstation. a filmnézésre meg ott a video, zenehallgatásra meg a hifitorony. meg végülis a svájci bicska is egy baromság, mer ki a francnak kell egy késre olló meg csavarhúzó? meg a konyhai robotgép is esztelenség, mert ha habot akarok verni, akkor veszek habverőt, ha szeletelni akarok, akkor veszek kést, ha meg turmixot akarok csinálni, akkor veszek turmixgépet.

    na jó.. nem részletezem tovább :P azért még egy kérdés: a 6310i anno volt vagy 40-50ezer forint, ha nem több, már nem nagyon emlékszem.. most annyi pénzből olyan telefont tudsz venni, amivel fényképezhetsz, rádiót és mp3-at hallgathatsz, játhatsz vele (és akármilyen értelmesebb programot is futtathatsz rajt), stb.. melyik éri meg jobban szerinted? nem kéne leragadni a kovakőnél, mikor már feltalálták az öngyújtót... :D
  • Yeti #10
    BME-n műszaki informatikára járok, és vettem fel egy ilyen 5kredites választható tárgyat. Egyébként most jelent meg egy egész jó könyv a Symbian programozásról, a címe Symbian alapú szoftverfejlesztés. Ebben az alapok elég jól benne vannak, a többit meg a különböző example-ökből, meg fórumokból, meg sdk-helpből meg lehet tanúlni.

    Egyébként igazad van, tényleg itt is a hozzá nem értés a probléma.
  • Shadow_THH #9
    yeti-nél a pont ez mind igaz

    viszont akkor sem hiszem, hogy olyan extreme nehéz lenne kiirtani, szerintem a kárt abból adódoan okozhatja, hogy sok ember nem ért a telefonjához, és ezért nem tudja, hogy hogyan védekezzen ellene.

    egyébként te hol tanultál symbiant?
  • Yeti #8
    Hm, nem hinném, hogy ilyen egyszerű lenne leállítani. Még én is tudok olyan symbian progit írni(vagy legalábbis S60-asat), amit ha elinditasz, ne működjön a futó programok kilistázása, sőt akár az egész telefon lebénítható elég egyszerűen. És szerintem a vírus készítője ügyesebb nálam...

    Egyébként meg igenis hasznos egy ilyen okostelefon, attól még hogy egyeseknek nincs rá szüksége(vagy csak azt hiszi, hogy nem tudná mire használni, mert még soha nem látott olyat), nem kellene egyből leszólni. Ha nem lenne rá kereslet, higgyétek el, nem is gyártanák őket.
    Az okostelefon nem is azért van, hogy a digicam-et, és a számítógépet leváltsa, viszont a mobil mindíg nálad van, és nem kell magadnál tartani 1 digicam-et, 1 mp3 lejátszót, 1 notebookot, 1 diktafont(...), és ezzel is el lehet végezni alapvetőbb dolgokat(mondjuk mennél épp haza valahonnan a világ végéről, és hopp megnézed az elvirát, vagy bp-en a bkv menetrendet, vagy csak látsz valami érdekeset, amit meg akarsz valakinek mutatni, le tudod fotózni...). Ha viszont pl direkt fotózni mész valahová, akkor természetesen viszel magaddal digicam-et. Erre szokták mondani, hogy ezek a telókat élményfotózásra találták ki. Persze egy kicsit nehézkes egy két dolog a kevés billentyű és a kijelzőméret miatt. De ott van a SonyEriccsonnak a P800-P900-P910(Ezek már nem S60asok, hanem UIQ, de az is Symbian). Azokkal már még komplexebb dolgokat lehet végezni, az érintőképernyőnek köszönhetően(akár kissebb jegyzeteket, táblázatokat, ilyesmit készíteni, rajzolni, kényelmesebb határidőnapló-aminél azért egész jól jön, hogy tényleg folyton ott van nálad...), már szinte PDA-nak is lehetne nevezni. Na jó, nem szövegelek tovább, eddig is már elég jól kiveséztük a témát.
    Talán még annyit, hogy nekem eddig egy 3650 esem volt, csak sajnos ellopták, ezért most egy -HerrKiss által istenített- 6310i-t használok, és igenis hiányoznak azok a funkciók, amiket ez nem tud. Egyébként a beszédideje a 6310i-nek sem sokkal hosszabb mint a 3650-nek, úgyhogy le lehet azt is meríteni néhány nap alatt.
  • davos80 #7
    Így van.
  • Shadow_THH #6
    az enyém alapideje elvileg 12 nap és szines... de az ilyen mérkell telefonba kamera meg bármi is témákat már bőven kiveséztük itt az sg-n más cikkek hozzászólásaiban