Rónai György

Szuper-strapabíró műanyag bevonat a TDK-tól

A könnyen karcolódó mobiltelefon vagy PDA kijelzők és optikai lemezek korszaka hamarosan végetérhet. A TDK egy olyan bevonatot fejlesztett ki, amely a legdurvább karcoló hatásnak is ellenáll, és emellett a látható fény teljes spektrumát átereszti.

A New Scientist riporterének a kezébe adtak egy drótkefét és egy alkohol filcet, hogy tegye próbára az új bevonattal ellátott CD-t. A riporter semmilyen felületi sérülést nem tudott elérni a drótkefével, a filc tintája pedig egész egyszerűen lefutott a lemez felületéről. A TDK szerint az egyetlen eszköz, amivel eddig sérülést tudtak okozni a lemez felületén, az egy svájci bicska éle volt.

A TDK két évvel ezelőtt elkezdett kifejleszteni egy bevonatot, amely a DVD-lemezek felületét hivatott ellenállóbbá tenni. A speciális bevonat azonban sokkal jobbra sikeredett, mint az eredeti célkitűzések. Az anyag sokkal ellenállóbb minden eddigi bevonatnál, ráadásul nem csak a DVD-hez szükséges vörös lézert, de a látható fény teljes spektrumát átengedi. Így a technológia a jövőben akár képernyők bevonataként is alkalmazható lesz.

A két, finom szilikonrészecskéket tartalmazó réteg ellenáll a karcolásnak, a fluorintartalom pedig szétfuttatja a tintát. Az első réteg gyanánt 50 mikrométer vastagságban szilikonrészecskéket visznek fel némi fluorintartalommal, amihez a tárgyat nyolcezres percenkénti fordulaton pörgetik. Amikor ebből a második réteg is megszáradt, még egy speciális fluorintartalmú, acetofenon-kezelésnek vetik alá UV-fény társaságában. Persze arról, hogy ezek a rétegek pontosan miként is működnek, nem árult el többet a TDK.

A szilikon részecskék tehát a karcolások ellen védenek, a fluorin pedig nem köti meg a vizet, tehát a tinta cseppeket alkot, amelyek könnyedén lemoshatóak róla. Egy CD vagy DVD esetében ráadásul ezek a cseppek olyan kicsik, hogy nem zavarják lejátszás közben a lézert.

Az új réteg a Sony, a Philips és a Panasonic által jövőre piacra dobni tervezett Blu-Ray lemezeknek is lökést adhat, ugyanis az új bevonat szükségtelenné teszi a kazettát, amelyet eddig elengedhetetlennek véltek a lemezek védelmére. A konzorcium örömét fejezte ki, mivel a kazettás-lemez megoldások sosem voltak igazán népszerűek. Például annakidején bepróbálkoztak a CD-piacon is kazettás CD-kkel, de ez már akkor halott ügy volt, hasonlóan az 1991-es Commodore CDTV projekthez.

A TDK természetesen nem az egyedüli cég, aki ilyen ellenálló bevonatok kifejlesztésén dolgozik. A Sony Ericsson ebben a hónapban kezdi meg az új P910-es okostelefon szállítását, amelynek képernyője egy hasonló ultra-karcmentes bevonatot kapott. A TDK-val ellentétben azonban a SE nem kívánt részleteket elárulni a technológiáról, sem annak képességeiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #44
    szuper szuper üsd ahol éred .. szuper szuper ..
  • AtisH #43
    Hurrá! 5-10 év múlva majd karcmentes, de bemattosodott korongokat fogunk a szemétbe dobni.
    Szal jól hangzanak az ilyen jellegű újítások, de a multiknak (értsd: lemezkiadók) nem az a céljuk, hogy örökké tartó, tönkretehetetlen médiát dobjanak a piacra...
  • Mice #42
    lol de azért mi (azaz az adófizetők) pénzéből ugye tébé (TB) :) címen nem vettél el pénzt tőlünk? :D

    már csak mert én két ököllel szoktam önalázni magam :)
  • Mice #41
    "Ne terjeszd a hülyeséget kérlek. A DVD a CD-hez hasonlatosan vörös lézert használ, ahogyan a HDDVD is azt fog."

    emiatt volt arról szó
    de látom más is követi a thread-eket...
  • Mice #40
    hd-dvdről de mindegy...
  • Mice #39
    bírom amikor az okosak megszólalásakor a kevésbé magabiztosak is leordítják mások fejét :)
  • Mice #38
    lol miért nem már ütvefúró:D
  • Mice #37
    azt értem ez nekünk mire jó de nekik mire jó?

    már csak abból kiindulva hogy mindig a nagyobb eladásokat hajkurásszák
  • arty #36
    gondolom 2 rétegben ... álá hddvd, 30at az is két rétegben fog ... lesz itt káosz rendesen :(
  • Omegared #35
    A BluRay jelenleg csupán "25Gb-os"

    "There are also plans for higher capacity discs that are expected to hold up to 50GB of data."
    Ez a www.bluray.com-ról van