SG.hu

Informatikai biztonság és távmunka a hazai cégeknél

Negyedéves felmérésében a GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel együttműködve - ezúttal a vállalati szektor helyzetét mutatja be az informatikai biztonsági megoldások, valamint a távmunka hazai alkalmazásának területén.

A felmérés szerint a számítógéppel ellátott vállalkozások 81%-a használ valamilyen vírusirtó szoftvert vagy szoftvereket, tűzfal kétötödüknél (42%) működik. Külső adatmentést ezeknek a cégeknek a fele végez. Az egyéb informatikai biztonsági megoldások használata kevésbé elterjedt a legalább 5 főt foglalkoztató (számítógéppel ellátott) cégek körében: valamilyen azonosító eljárást egyharmaduk használ (elektronikus aláírást az érintett cégek egytizede használ elfogadóként, 16%-uk aláíróként, egyéb azonosítási eljárást - pl. PIN kód, biometrikus azonosítás stb. - 24%-uk). Titkosítást a számítógépet használó vállalatok közül minden negyedik használ, secure szerver 13%-uknál van.

A különböző informatikai biztonsági megoldásokat legjellemzőbben a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatba sorolt vállalatok használják (vírusirtókat 90%-uk, külső adatmentést 62%-uk, tűzfalat 51%-uk, titkosítást 34%-uk, biztonságos szervert 16%-uk, valamilyen azonosító eljárást 43%-uk). A mezőgazdaság, halászat szektorban a számítógéppel ellátott cégek átlagosnál kisebb hányada veszi igénybe a szóban forgó biztonsági megoldásokat. A víruskeresők és vírusirtók alkalmazását, a tűzfal-használatot és a secure szerverek használatát illetően cégnagyság szerint a 20 fős vállalkozásoknál húzódik a határ: az ennél kisebb cégek átlagos vagy az átlagosnál kisebb arányban, míg az ennél nagyobb cégek az átlagot meghaladó arányban tartoznak a felhasználók közé. Az azonosító eljárások használatát és a külső adatmentés alkalmazását használatát tekintve ugyanez figyelhető meg.

A felmérés szerint a számítógéppel ellátott cégek 7%-ánál van olyan főállású alkalmazott, aki távmunkában dolgozik, azaz legalább hetente egy fél napot rendszeresen a vállalat épületeitől, irodáitól távol dolgozik és munkavégzéséhez valamilyen elektronikus hálózaton keresztül csatlakozik a cég informatikai rendszeréhez. Az érintett cégeknél átlagosan kb. 6 ilyen alkalmazott található. A távmunkában dolgozók hetente átlagosan közel 4 napot dolgoznak az irodától távol. A nagyvállalatoknál gyakoribb a távmunka és a gazdasági szolgáltatások szektorban, valamint a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatban is az átlagosnál nagyobb arányban fordul elő, hogy az alkalmazottak a cég falain kívülről (de a cég számítógépes rendszeréhez csatlakozva) végzik munkájukat. A távmunkában dolgozó alkalmazottak száma az 50 főt vagy ennél több dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint a pénzügyi szektorban a legmagasabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!