Berta Sándor

Kegyeleti e-mail a jövőből

A meglepő szolgáltatással előrukkoló spanyol internetes cég, a Global Centrum szerint fontos, hogy az emberek, ha kedvük tartja akár az online világban is üzeneteket hagyhassanak és elbúcsúzhassanak a szeretteiktől és a barátaiktól.

Az interneten elérhető egy olyan új szolgáltatás, amelynek keretében az illető kérheti, hogy az elhunyta után búcsúzó e-maileket küldjenek a családtagjainak, ismerőseinek. A stílszerűen a TheLastEmail.com webcímen elérhető oldalon bárki hátrahagyhatja az utókornak, ismerősöknek és ismeretleneknek a gondolatait. Az e világból való eltávozás előtt ugyanakkor fontos, hogy tíz elbúcsúzó e-mailnek a címzettekhez történő elküldésért a vállalat 15 eurót kér el. A visszaélések és a morbid tréfák lehetőleg sikeres elkerülése végett az e-maileket csak akkor küldik el a megadott személyeknek és e-mail címekre, amikor egy korábban már beavatott közeli hozzátartozó, aki lehet családtag vagy a legjobb barát, barátnő, a halál beálltáról értesíti a céget.

Aki meg akarja rendelni a szolgáltatást, annak elég csak kitöltenie a vállalat honlapján az "El ultimo Email", vagyis Az utolsó e-mail névre hallgató kérdőívet és máris megkapja - természetesen elektronikus levélben - a személyes azonosítókódját. Csak ennek a birtokában lehet nekikezdeni a búcsúlevelek megírásának. Az abszolút diszkréciót az alkalmazott 128-bites jelszó és a kódolt algoritmus garantálja. A vállalat tájékoztatása szerint az e-mailekhez csak és kizárólag az őket író személyeknek van hozzáférésük. Amíg az illető él, kedve szerint bármikor módosíthatja a korábban elraktározott üzeneteit, akár zenét, fotókat, videókat vagy más multimédiás alkalmazásokat is hozzájuk fűzhet.


Alberto Iriarte, a cég vezetője úgy véli, az emberek talán a számítógépeket, a sokszor névtelenséget ígérő online világot intimebbnek és személyesebb hangvételűnek tartják, mint a hagyományos leveleket vagy gyásztáviratokat és sokkal jobban kifejezhetik ily módon a legmélyebb, legbensőségesebb érzéseiket és gondolataikat is. A szolgáltatások között egyaránt fellelhető az egyetlen, ingyenes búcsúzó e-mail küldése éppúgy, mint a korlátlan tárhelyet, vagy a fotók és a videók számára külön 5 MB-os levelesládát kínáló ajánlat is. A VIP-szolgáltatás ára azonban könnyen elérheti a 200 eurót is. Az árakat a felhasznált adatmennyiség határozza meg. Általában a gyászüzeneteket 8,99 és 18,99 euró közötti összegért postázzák ki. Tíz, zenével, képpel vagy videóval ellátott elektronikus gyásztáviratért, amelyek mérete legfeljebb 2 MB lehet, már 15 eurót is elkér a cég.

Iriarte tájékoztatása szerint mióta a 2004 januárjában inditott szolgáltatás elérhető, eddig több, mint 300-an hagytak meg az utolsó üzeneteiket a weboldalon. A nem mindennapi lehetőséggel főleg Spanyolországból, Brazíliából és az Egyesült Államokból származó felhasználók éltek, éppen ezért a legtöbb üzenet is angol, spanyol és portugál nyelvű.

A cégvezető tagadja azokat a vádakat, miszerint még a halálból is pénzt csinálnának és erkölcstelenek lennének. Szerinte inkább arról van szó, hogy segítenek a hozzátartozóknak és az ismerősöknek abban, hogy méltó módon emlékezhessenek meg az elhunytról és hogy az eltávozása miatt érzett fájdalmuk is enyhüljön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mireez #7
    nc
  • TSL16b #6
    Már több éve van ilyen gusztustalanság, egyáltalán nem új. Még magyar is, pl. bucsuzom.hu
  • lola #5
    "számitógépes dolgokanak ez az egy előnyük van hogy az adatbázisból tuti nem fog elveszni semmi" - és akkor megszólalt a vekker, felébredtél és bilibe lóg az ujjad. Szép is az álmodozás!
  • antijedi #4
    számitógépes dolgokanak ez az egy előnyük van hogy az adatbázisból tuti nem fog elveszni semmi..., kivéve ha vlami természeti katasztrofa megsemisiti a servert az összes backuppal együt de akkor a szolgáltatás már ugyis halott :P
  • CSOCSO #3
    es utolso akaratom: szoljatok a lastemailnek hogy kimultam!
    koszonom!...
    deszep...:) lol..

    az a cink ha elvesztik hogy kinek kene elkuldeni a leveleket
  • Cat #2
    viszont üzletnek mindenképpen jó, sok meló nincs vele, automatizálni kell az egészet, és elvan magában a rendszer :>
  • lola #1
    Értelmetlen a dolog, mert hiába írja meg valaki a leveleket előre, ha nincs értesítés a halálról, nem megy el egy levél sem.
    Sokkal biztosabb az a módszer, hogy a végrendelettel együtt át kell adni az ügyvédnek a postázandó leveleket/csomagokat, az majd elpostázza.
    Ha nincs végrendelet, örökös akkor is van, és a hagyatékok között úgyis megtalálják az elpostázandó leveleket. Az, aki ezeket nem postázza, az e-mailt sem küld a halálról!!!