Rónai György

November 21-én megkezdődik a kézi játékkonzolok háborúja

A Nintendo kitűzte a csapás időpontját, amikoris elsőként fog befűteni a nagy riválisnak. A kétképernyős Nintendo DS kézi-konzol Amerikában november 21-én jelenik meg, és várhatóan 149,99 dollárba fog kerülni. Ezzel szemben a Sony egyelőre hallgat a PSP-ről, és csak a PlayStation2 kompakt verzióját dobja piacra november elsején, ugyancsak 149 dolláros áron.

Annak érdekében tehát, hogy a Nintendo megtartsa a GameBoy Advance által kiharcolt piaci fölényét, a Nintendo DS árát a várakozások szerint a lehető legalacsonyabbra szabta meg. Az amerikai megjelenést követően december másodikán már Japánban is megjelenik, átszámítva kb. 137 dolláros áron. A kyotoi cég tervei szerint jövő márciusban már 4 millió DS-t fog leszállítani. A Nintendo DS két képernyős kézi-konzol, és a kettő közül az egyik érintőképernyő. Az újdonság képes futtatni a GameBoy Advance játékait is, így várhatóan a 95 %-os piaci részesedés az új eszközt is gyorsan sikerre viszi majd.


Nintendo DS

Ennek a sikernek a babérjaira tör azonban a Sony is, aki a PlayStation Portable révén akar betörni a piacra. A Sony új eszköze azonban zene, és videólejátszásra is alkalmas lesz, tehát a cég várhatóan szélesebb felhasználói tábort céloz meg vele. Az elemzők szerint ez a 20 évnél idősebb korosztálynak is attraktív lesz, nemúgy mint a DS, amivel a Nintendo inkább a fiatalabb gyerekeket célozza meg. Az elemzők szerint, mire a csata kifutja magát, mindkét cégnek 50 % körül lesz a piaci részesedése.

A Nintendo bejelentése egyébként 1 órával előzte csak meg a Sony sajtókonferenciáját. A Sony bejelentette a PS2 új verzióját is, amely fele annyit nyom, mint az eredeti, és negyed akkora méretű. Ezt Európában is piacra dobják november elsején, várhatóan 149 eurós áron (181 dollár). November harmadikán Japánban is megjelenik, ahol az eredeti PS2 is 20 ezer yen, vagyis 182 dollárba kerül.


Sony PSP

A Sony szerint a két rivális eszköz valójában különböző piacokat fog megcélozni, tehát nem is igazán egymás ellenfelei lesznek. A Nintendo bejelentését követően a cég részvényárfolyama 2,94 %-kal növekedett, és 12600 yen-en zárt. A Sony részvényei ezzel szemben 0,53 %-ot visszaestek, így 3760 yen-en zártak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #10
    Hogy őszinte legyek ami a nintendo oldalán van kirakva az is ocsmány. Aztán nem tudom csak úgy sejtem, hogy milyen méretei vannak, de akkor inkább egy laptop. (mondjuk az egy pöttyet drágább)
  • CSOCSO #9
    psp ekszer szeruen csillog.. aztan majr rajottok mikor tele lesz ujjnyommal az egesz mert ezen rohadtul fog latszani minden
  • CSOCSO #8
    ki birtatok rakni a regi NDS-t... gratula
  • NEXUS6 #7
    Hát valamivel télleg jobban néz ki, 70-es évek retró helyett 80-as évek retró;)))

    Érintős képernyő, kúl. Gondolom a csomagban egy harmadik kéz is jár a géphez, vagy egy nyakba akasztható kisasztal.

  • CHEAPBOY #6
    www.nintendo.co.jp

    itt van a vegeleges design, ami a kepeken van az bunranda, az ujitott kicsit turhetobb.
  • CHEAPBOY #5
    nem is igy nez ki a vegleges NDS:)
  • rolika #4
    nekem a gba sp-vel semmi bajom... van is :)
  • Ch_Slater #3
    akit érdekelnek az ilyen hírek látogasson el az aláírásomban levő oldalra.
  • Macc #2
    Tenyleg nagyon tre' ez a DS... en regen egeszen a GBA-ig imadtam a nintendo hordozhato gepeit (igaz nem sok volt), bar mar a GBA is nagy csalodas volt a kijelzoje miatt... Programozni viszon egy alom:))) De DS az nekem felejtos, inkabb a PSP-re faj a fogam:)
  • rolika #1
    a ds eszméletlenül gagyin néz ki a psp mellett... mintha polisztirolból lenne kifarigcsálva
    mondjuk nem is fogok csodálkozni, ha a psp 2x annyiba fog fájni, mint a ds