Budai Péter

Digitális fényképezőgépek a Canontól és a Fujifilmtől

Jövő héten nyitja meg kapuit Európa egyik legnagyobb fotótechnikai szakkiállítása a kölni Photokina, melyre a nagyobb és kisebb gyártók egész sereg új filmes és digitális fényképezőgéppel készülnek. A kiállítás előtti hajrában most a Canon és a Fujifilm állt elő néhány újabb kompakt digitális fényképezővel.

Idén nyáron rukkolt elő a japán Fujifilm a FinePix F450 névre keresztelt modelljével és íme az érdeklődők hamarosan kereshetik a boltokban utódját a FinePix F455-öt is. Az utódban ugyanúgy 5 megapixeles, hagyományos CCD dolgozik, egy 3x-os (38-130 mm) optikai zoommal ellátott objektívvel egyetemben. A két gép egyéb technikai adataiban sem találhatunk sok különbséget, mindössze az újabb lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő, a dokkolóegység és a gép kisebb (alacsonyabb) mérete említhető meg fő különbségként, így az új gép kb. 30 grammal nyom kevesebbet. Az F455 novembertől kapható majd, kezdőárát később hozzák nyilvánosságra.

Klikk ide! Klikk ide!
Fujifilm FinePix F450 - klikk a képekre a nagyobb változathoz



A Canon régóta népszerű IXUS sorozata is új jövevényeket kapott. A kis méretéről és igényes fémházas kiviteléről ismert sorozat az IXUS 30 és IXUS 40 fantázianevű modellekkel gazdagodott. A két gép a felbontáson kívül talán csak külalakban különbözik némileg egymástól. Az IXUS 40 modell 15 grammal nehezebb, bár méretre nagyjából társához hasonló. 4 megapixeles CCD képérzékelőt tudhat magáénak, míg kistestvére ugyanebből 3 megapixeleset kapott. Az állóképek mellett mindkét gép képes akár 640x480 képpontos, 30 fps sebességű videók rögzítésére, valamint hangfelvételre is.

Klikk ide! Klikk ide!
Canon IXUS 40 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Háromszoros optikai zoomátfogású objektívjük 35-105mm gyújtótávnak megfelelő tartományban működik. Az érzékenységet ISO 50 és ISO 400 között állíthatjuk, bár a beállítások többnyire az automatikára vannak bízva. A makrofotózás kedvelői max. 3 cm-ről is készíthetnek éles képeket. Az újabb digitális fényképezőgépek egyre nagyobb LCD kijelzőket kapnak. E két apró gép is 2" átmérőjű, 118 000 képpontos kijelzőkkel büszkélkedhet. A képek tárolására SD memóriakártyát használhatunk, melyből mindkét modellhez egy 16 Mb-os változat jár. Úgyszintén a csomag része egy saját lítium-ion akkumulátor és töltő is. A gyártó ígérete szerint a gépekhez mellékelt szoftvercsomag magyarul is "fog tudni".

Klikk ide! Klikk ide!
Canon IXUS 30 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Megjelenésük az őszre várható, kb. 400 és 300 dolláros áron. (Az amerikai piacon SD 200 és SD 300 néven jelennek meg).



Az egyszerű ultrakompakt gépek kategóriájába tartozik a Canon IXUS i5 modell. Ez a mobiltelefon méretű fényképezőgép inkább jól kinéző használati tárgy, így elsősorban küllemével, mint hangzatos technikai adataival kíván hódítani. Ehhez mérten az új modell különféle színekben lesz majd kapható, melyek a technikai adatok nélkül is elég hangzatos neveket kaptak: így például beszerezhető lesz platina ezüst, éjfekete, Bordeaux-i vörös, és viharszürke változatokban is, a váz anyaga pedig természetesen teljesen fém, és mindössze 100 grammot nyom.

Klikk ide! Klikk ide!
Canon IXUS i5 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egyszerűsége ellenére is 5 megapixeles képérzékelővel szerelik és 640x480 képpont felbontású videók rögzítésére is alkalmas, mintegy 30 másodperc erejéig. Optikája fix gyújtótávolságú, így az optikai zoom lehetőségét nélkülöznünk kell. Automatikus működését 5-féle témamód, a Canon gépekből jól ismert DiGIC feldolgozóprocesszor, valamint 9-pontos autofókusz rendszer teszi teljessé. A gép után áhítozók remélhetőleg még karácsony előtt hozzájuthatnak az IXUS i5-höz, nagyjából 350 dolláros nyitóáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dzsini #4
    a Canon A70 és társainál van manuális élességállítás, és a hátsó LCD alapján megy. az ixus kisebb kategória, ott nem jár ilyesmi.
  • Diocles #3
    Úgy valóban bajos lenne... Hát ez van. Aki kompakt gépet vesz, az ne akarjon manuálisan élességet állítani...
  • kisponty #2
    Jahh, majd a hatso LCD alapjan allitasz elesseget....
  • CSOCSO #1
    ixus 40... haaat...inkabb odlanak meg a manualis dolgokat az ilyen kis gepeket pl mint manualis elessegallitas vagy valami.. a 3cm makro zsir nagyon.. nameg a 640 en video is uj a 400astol