SG.hu

Rekordot döntött a domainnév-regisztrációk száma

[E-kereskedelem] A domainnév regisztrációk száma soha nem volt még ilyen magas, mint a második negyedévben: 64,5 millió új névről számolt be a VeriSign nevű szolgáltató, mely az összes .com és .net domain kiosztásáért felelős.

Az internetes domainnév regisztrációs központ szerint a 2003. év végi adatokhoz képest 7 százalékos növekedést tapasztalhatunk. Az elmúlt negyedévben 4,6 millió regisztráció történt, mely 2,5 százalékkal több, mint az első negyedévben. A VeriSign szerint utoljára az 1990-es évek végén érte el a regisztrációk számának növekedése ezt az ütemet, a dotcom lufi szárnyalása idején.

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű, a domainnevek kiosztásáért felelős szervezettel kötött szerződés alapján a VeriSign foglalkozik minden .com és .net domainnel, valamint ezek adatbázisát is ők kezelik. A cég minden névért begyűjt néhány dollárt évenként a körülbelül 200 ICANN által akkreditált regisztrációt végző cégtől, akik közvetlenül a nagyközönségnek árusítják a neveket.

Bár a .com domainek továbbra is vezetik a listát, az országkódokra végződő domainek csoportja gyorsan jön felfelé. Ez a leggyorsabb ütemben növekedő kategória, ide tartozik az összes domain regisztrációk 39 százaléka. Köztük a legnépszerűbbek a .de (Németország) és a .uk (Egyesült Királyság) domainek.

Az egyik lényeges tényező, amely befolyásolhatta a domain regisztrációk és névváltoztatások számát, a fogyasztók és a kisvállalatok feltörekvése, és a korábban csak kevés szereplővel képviselt ágazatok hangsúlyosabb megjelenése, mondta a VeriSign. Hozzátették még, hogy ez annak a jele, hogy a felhasználók egyre inkább kihasználják a világháló nyújtotta lehetőségeket, kereskedelemre és kommunikációra használják a webet, sokkal nagyobb intenzitással, mint eddig bármikor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dduma #1
    éljen