Berta Sándor

Vádat emelnek a Sasser készítője ellen

Az alsó-szászországi Verden város államügyészsége arról tájékoztatta szerdán a nyilvánosságot, hogy a 18 éves német fiatalembert többek között adatokkal való visszaéléssel, számítógépes szabotázzsal és a nyilvános közüzem megzavarásával vádolják.

Amint azt várni lehetett, az ügyészség vádat emel Sven J. ellen. Mint ismeretes, idén tavasszal a Sasser nevű vírus több millió számítógépet fertőzött meg világszerte és több millió eurós nagyságrendű károkat okozott. A 18 éves Sven J.-nek a Microsoft bukkant a nyomára. A vállalat elismerte, hogy mindez úgy sikerült, hogy saját, önálló nyomozást folytatott és ennek a végeredményét képező információkat az amerikai cég szakemberei végüli átadták a hatóságoknak.


Miután a rendőrség megjelent a fiatalember lakásán, az ügy gyakorlatilag lezárult. A 18 éves gyanúsított vallomásában beismerte tettét. Ha bűnösnek találják, az alsó-szászországi Rotenburgból származó fiúra csak a számítógépes szabotázs bűncselekményének elkövetése miatt akár öt évig terjedő börtönbüntetés várhat.


A Sassert megíró fiatalember otthona

A nyomozás során kiderült, hogy Sven J. a Sasser több változatát is szabadon engedte, így növelte az okozott kárt. A Sasser egyébként a Windows XP és a Windows 2000 operációs rendszerek egyik biztonsági hibáját használta ki. A megfertőzött számítógépet nem lehetett többet használni, mivel állandóan rapszodikusan újraindította magát. Később kiderült, hogy a német fiatalember felelős a NetSky féregvírus megalkotásáért és terjesztéséért is.

A vádirat szerint eddig 143 károsult jelentkezett a hatóságoknál, akiknek összesen 130 ezer eurós kárt okozott a két féreg tevékenysége. A Heise nevű német weboldal információi szerint a kártérítések összege 45 és 3500 euró között mozog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #11
    "netcaffe+proxy, azt nem tudom. Aki hulye, az szivjon"

    ez nevetseges nincs mit mondanom
  • Alien_AM #10
    Cyrous: "Ez a Szász gyerek nagy lovettától esett el mert célja a rombolás volt. Hülye barom! "

    ezt te honnan tudod? lehet ezzel tobb pezt keresett mint te meg apad egesz eleteben.
  • h4x0r #9
    Mi a baj? En nem vagyok az, a nevem meg csak poen, nem jelent semmit.
  • lamase #8
    jaj de okosvagy
  • h4x0r #7
    Na, meg egy krekkert kuldenek sittre. Hogy az ilyenek miert nem tanuljak meg, hogy netcaffe+proxy, azt nem tudom. Aki hulye, az szivjon
  • Cyrus1984 #6
    Nos! büntetést érdemel az biztos mert rombolt alkotásával. Az viszont díjat érdemel hogy megirt egy olyan virust ami xp-t gajra vágja.Én is crackkelkedtem még a modemes idöszakba,és nagyjábol átlátom azt hogy ha valaki készit egy félt vagy fájlcsomagot ami igaz kártevő de jol müködik és nem használja de bemutatja hogy márpedig ez tényleg ütős akkor az olyan embert díjjazni kell és Hackerré képezni hogy a védelmet szolgálja.Ez a Szász gyerek nagy lovettától esett el mert célja a rombolás volt. Hülye barom! helyébe a microsoftal vettem volna fel a kapcsot hogy a windowsnak van egy lsass nevü fájlja ami kicsit hibás.Igaz a microsoft elintézte volna egy köszönöm szépennel de más cég ezért komoly lovettát bocsát ki. Ebböl kevés van,de sztem ezt kellett volna tennie.Az prc hibát én is kihasználtam. turkáltam egypár gépben de eszembe nemjutott volna hogy na most öreg win.exe nincs többé. Ügyesnek véltem az rpc hiba átjárhatóságát és büszke lennék magamra ha én irtam volna meg alá a c kodot hogy bejussak a virus által keletkezett falon. De aki rongál az ilyenekkel akkor tényleg büntessék meg keményen.A programozókat is megértem. akik probálnak tényleg fejleszteni meg minden és ilyen balfaszok meg szétbarmolják a rendszereket. Hiba mindenbe van! De ha én csináltam volna meg a windows hálozati részét és ilyen sasser meg egyebek jönnek és direkt fertöznek és szidnának engem hogy emkkora fasz vagyok hogy ilyen hibákra nem jöttem rá akkor a gyerek fél méteres körzetembe kerülve megnézheti a belét.Mert bazze tévedni emberi dolog és ezzel nem kéne visszaálni. Ott volt sub7. kurva jo progi volt. akármilyen felhasználo gépéhez hozzáfértem és nem éltem vele vissza. na erröl ennyit :D have fun. linux powaaaaaaaaaa
  • Nethyrrea #5
    gondolkodni azt lehet, de billy bácsiék sose fognak olyan windowst csinálni ami kivédi ezeket. anélkül is el tudják adni méregdrágáér a cuccot. aztán legfeljebb párszor a javítócsomagok mellé odaírják hogy "ja, bocsi"

    linux ruley. bár értenék hozzá jól.
  • Macc #4
    En sem rajongok a virusokert, bar nem nagyon volt meg szerencsem hozzajuk, de azert azon is gondolkodni kene, hogy az oprendszer gyengesegenek is koszonheto ez a sok tamadas.
  • cSuwwi #3
    amatőr. ha elbaktatott volna a város másik végébe egy internet kávézóba (és betett volna pár proxyt is), még most sem kapcsolták volna le.

    aki ilyesmit otthonról enged el, meg is érdemli, hogy pár évig köcsög legyen a sitten...
  • tajfun #2
    Majd a sitten ez is osszeszed nehany virust. Mongyuk a HIV+-ot. :)