Berta Sándor

Csak marketingfogás volt az új mobilvírus

A szívbajt hozta sok felhasználóra a T-Virus nevű mobiltelefonos kártevő, ám mint utólag kiderült, csak egy ártatlan reklámkampányról volt szó. A vírust a Resident Evil nevű videójáték reklámozására a brit CE Europe vállalat hozta forgalomba.

A Gamezone.com oldalon a cég egyszerű marketingfogásnak minősítette tettét, ennek ellenére az új kártevő pánikot keltett a felhasználók körében. A marketingkampány keretében ugyanis a mobiltelefon-tulajdonosok többek között olyan SMS-eket kaptak, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy a mobiltelefonjuk megfertőződött a T-Virussal. A fertőzött készülékeket onnan lehet felismerni, hogy a kártevő egy borzongató-nyögő zombi csengőhangot tölt fel rájuk. A sok emberre a szívbajt hozó SMS-eket egy weboldalról küldték el a felhasználóknak.


Mint Graham Culey, a Sophos szakembere elmondta, maguk a szöveges üzenetek nem fertőznek, ám sokan ennek ellenére pánikba estek, mert - joggal - azt hitték, hogy egy valódi vírussal fertőződött meg a mobiltelefonjuk. A számítógépes vírusvédelmi megoldásokat fejlesztő cég eddig már több embertől is kapott telefonhívásokat és e-maileket. Culey úgy vélte, akkor, amikor a mobiltelefon-vírusok reális veszélyt jelenthetnek ez a marketingakció meglehetősen beteges volt.

A T-Virus egyébként nem csak SMS-ben, hanem az interneten és e-mailben is szaporodik. Jó hír, hogy akinek a számítógépe megfertőződik a kártevővel, az PlayStation 2 játékkonzolt vagy Resident Evil: Outbreak játékot nyerhet. Ennek csupán az a feltétele, hogy a fertőzött meglehetősen sok mobiltelefonra küldje tovább a T-Virust. Ben Le Rougetel, a CE Europe PR-menedzsere és vezető vírusszakértője szerint a vírus sokkal gyorsabban terjedt el, mint azt korábban elképzelték. Azt a szakember is elismerte, hogy a kártevő és közvetve maga a marketingakció is teljesen kikerült az ellenőrzésük alól és elképzelésük sincsen arra, hogy hogyan állítsák meg a T-Virus hódítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cleawer #10
    A T-Virus egyébként nem csak SMS-ben, hanem az interneten és e-mailben is "szaporodik". Jó hír, hogy akinek a számítógépe megfertőződik a kártevővel, az PlayStation 2 játékkonzolt vagy Resident Evil: Outbreak játékot nyerhet. Ennek csupán az a feltétele, hogy a fertőzött meglehetősen sok mobiltelefonra küldje tovább a T-Virus-t.

    Vazzee és mitörténne ,ha egy hülye ezt az ötletet átvenné és tényleges virust terjesztene nyeremény Doom3 a gépedben
  • Piscator #9
    Tipikus és szánalmas hoax.
    Azért vicces lehetett.
  • dduma #8
    wehhheehehe. :) Ennyi előnye van a régi mobilnak: eszembe se jutott pánikolni...
  • Adam II #7
    De sok vadbarom van ezen a Földön!!!
  • FTeR #6
    ahogy az első hozzászólás csodálatosan leírta ez nem vírus, mivel magától nem terjed...
    inkább olyan mint azok a szeretet levelek, meg szerencse levelek, h ha nem küldesz tovább 100 embernek akkor holnap nagy csapás fog érni... csak itt PS2őt nyerhetsz vele
  • Gladiator #5
    talán előszőr is le kéne tiltani az oldalt, ahonnan a csengőhangot tölti le.
    amúgy ezért nem jár büntetés senkinek se?
  • [HUN]PAStheLoD #4
    pfff :/
  • Mas-Thief #3
    Mikor az első sort elolvastam, asztem, T-Mobile remklámról van szó...
  • Mas-Thief #2
    Ja, elképzelésük sincs róla, hogyan állítsák meg... ahaaaa....
  • MrTressy #1
    reklám spam... csodás