Berta Sándor

Trójainak hitték a másolásvédelmet

Az első mobiltelefonos kártevőről először mindenki azt hitte, hogy egy vírusról vagy egy trójairól van szó, ám, mint kiderült: nem minden az, mint aminek elsőre látszik.

A vírus egy népszerű mobiltelefonra elérhető játék módosított változatában található meg, amely gyakran előfordul a különböző letöltési oldalakon és fájlcserélő hálózatokon. A tárcsázó trójai programként azonosított kártevő elsősorban a Symbian Series 60 operációs rendszerrel ellátott mobiltelefonokat támadja meg. Ilyen szoftvert használ többek között az LG, a Nokia, a Panasonic, a Samsung, a Sendo és a Siemens is egyes termékeinél.

Amennyiben már letöltötte és feltelepítette valaki a mobiltelefonjára a Mosquitos nevű játék másolt példányát, akkor a vírus a felhasználó tudta nélkül küld egy SMS-t egy emeltdíjas telefonszámra. A Mosquitos egy hónappal az első mobiltelefon-vírusként számon tartott Cabir után jelent meg, és csak a Symbian operációs rendszerrel és Bluetooth-csatlakozóval ellátott mobiltelefonokat támadja meg.

A F-Secure nevű számítógépes biztonságtechnikai cég szerint azonban nem kártevőről van szó. Mikko Hypponen, a cég szakértője elmondta, hogy amikor rájöttek, hogy mivel is állnak szemben először nagyon meglepődtek és megzavarodtak. Mint a férfi elmondta: eleinte arra gondoltak, hogy a játékot crackerek feltörték és utólag helyezték el benne az SMS-küldő funkciót. Ám később kiderült, szó sincsen ilyesmiről. A felfedezett funkció ugyanis az eredeti játék része!

Kiderült, hogy az SMS-küldést azért építették be a játék fejlesztői, hogy tudomást szerezhessenek arról, ha valaki megpróbálja lemásolni, vagy lemásolja a Mosquitost. Azonban ez a funkció nem volt problémamentesen használható, így a későbbi játékverziókból már eltávolították. A világhálón található játék azonban még a régi, az SMS-funkciót tartalmazó Mosquitos, ezek után érthető, hogy a modul afféle különleges másolásvédelemként továbbra is megpróbálja értesíteni gazdáit az illegális másolatról.

Való igaz, hogy azok a számok, amelyekre a program SMS-t próbál elküldeni korábban léteztek, ám ma már kivonták őket a forgalomból. Egy-egy szám létezett Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában és Svájcban. Az SMS-eket tehát a modulok elküldik, de azok már csak az éterben bolyonganak. A szakemberek szerint a legegyszerűbb megoldás a problémára az, hogy mindenki, akinek a Mosquitos illegális másolata van meg a mobiltelefonján, egyszerűen letörli azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #13
    micsoda világban élünk, amikor az ember fia már a saját tetves mobiltelefonjában se bizhat meg, mert az orvul (szemböl) hátbadöfi egy emeltdijas sms elküldésével

    bocsi a lájtos képzavarért :DD
  • Devla #12
    Igy igaz, van egy csomo letoltheto filekezelo program ami hozzaferest enged az osszes adathoz. A gyari telefon amolyan idiotabiztos, hogy a felhasznalo ne torolje le minden masnap a rendszerfileokat.
  • Devla #11
    Onkenyesen nem buntethetsz meg senkit, az a torveny dolga. Teged megbuntetnek es megbuntetik a program irojat is.
  • Jinx McHale #10
    Symbian telefonokan is vannak "partíciók". C a telefonmemória, D a "swap", E a memóriakártya, Z a rom.
  • Gabest #9
    Te ellopod a játékot, ő ellopja a pénzed. Furcsa, de valamiért igazságosnak hangzik :D
  • Csabi #8
    tajfun: miert, te csinaltad a levegot vagy milyen alapon kersz erte penzt?
    A dolog lenyege az, hogy valakik jogtalanul hasznaljak a programot, es a program pedig szinten csinal valami olyasmit, amit esetleg jogilag ketsegbe lehet vonni. Hol a problema?
  • tajfun #7
    Ja, ha levegot akarsz beszippantani, akkor fizess nekem. Csak most, csak neked 1 rongy / levegovetel. Ha nem teccik, ne vegyel levegot.
  • ollie #6
    Aki ilyenektől fél, az ne másoljon szoftvert, hanem vegye meg! Aki meg másol, az számoljon a következményekkel.
  • arty #5
    a következő azlesz, hogy a másolt warcraft4 ellopja a hitelkártyaszámod, és kifizeti magát .. ???

    és mindezt legálisan megteheti egy program iroja ???????
  • NEXUS6 #4
    Ez az egész azt mutatja, hogy mind ezt eddig is akár élesben is megcsináhatták volna, de eddig még senkinek nem jutott eszébe.

    Jó volt ez a hírverés, mert ettől kezdve viszont mindenki ilyen kis programocskákat fog irogatni, hogy gyűjjenek már azok az esemesek a saját emeltdíjas számra.

    Jó buli.