Berta Sándor

Több ország számára is elérhető lesz a Windows XP Starter Edition

Bár eleinte csak három ázsiai ország számára készítette el, a jövőben más államoknak is hozzáférhetővé tenné a jelentősen "lebutított" Windows XP változatot a redmondi cég.

A Windows XP Starter Editiont eredetileg Thaiföld, Malájzia és Indonézia részére készítette el az amerikai vállalat. Ám nemrég Will Poole, a Windows Kliens Csoportjának alelnöke egy redmondi elemzői konferencián úgy nyilatkozott, miszerint "a könnyen kezelhető operációs rendszert más helyi piacok számára is hozzáférhetővé kellene tenni".

Az amerikai szoftveróriás ugyanakkor továbbra sem hajlandó részleteket elárulni az új operációs rendszer-változatról, csupán általános marketingmondatokat lehet hallani, mint például, hogy: "a Starter Editiont könnyen lehet eladni és a terméktámogatása is egyszerű". A Windows XP új verziójáról annyit lehet csupán tudni, hogy a Microsoft a többi Windows-változatnál valamivel olcsóbban akarja kínálni és főleg a szegény ázsiai országokban lesz hozzáférhető, mégpedig azért, hogy ezekben az államokban is elősegítsék a számítástechnika elterjedését.

Malájziában egy, a Windows XP Home Bahasa Melayu-verziójú operációs rendszerrel, valamint angol nyelvű Works Suite programcsomaggal ellátott számítógép körülbelül 300 dollárba fog kerülni. Ezzel szemben egy hasonló konfiguráció - igaz Linux-disztribúcióval - 270 dollárt "kóstál".

Will Poole szerint a Windows XP Starter Edition más országokban is árusítható lesz, méghozzá olyan államokban, ahol szintén nincs túl sok PC. Az operációs rendszer számára ilyen új piac lehet majd például India, Kína vagy Oroszország. Ezekben az államokban az IDC piackutató cég szerint jelenleg csupán a lakosság öt százaléka rendelkezik számítógéppel. De szóba jöhetne például Brazília is, ahol a felmérések szerint a lakosság csak tíz százalékának van PC-je. Más országokat ugyan nem nevezett meg Will Poole, ám a Microsoft nem véletlen, hogy szemet vetett a kínai számítástechnikai piacra is, ugyanis az amerikai vállalat becslései szerint a Kínában értékesített számítógépek 92 százalékán valamelyik Windows operációs rendszer illegális másolata található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3P #3
    Én örülnék neki, ha ilyen "light szar" jönne itthon is. Gondolom a MP, tűzfal meg ilyenek hiányoznak belőle. Eddig úgy is a windowsból csak az alapot használtam. Az egyéb progijai helyett is mindig mást használtam (média lejátszó, böngésző, tűzfal, file manager, stb...)
  • BlueGold #2
    "ám a Microsoft nem véletlen, hogy szemet vetett a kínai számítástechnikai piacra is, ugyanis az amerikai vállalat becslései szerint a Kínában értékesített számítógépek 92 százalékán valamelyik Windows operációs rendszer illegális másolata található." Ahelyett, hogy örülnének, hogy a kinaiak Win. használnak Linux helyett, ilyen Light sz*rral akarják kiszurni a szemüket.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    majd lesz ENDer edition is ? esetleg zero edition amiből kimarad a grafikus alrendszer , csak fekete képernyőt látunk majd :)