Rónai György

Az ATI bejelentette a MOBILITY RADEON 9800-at

Az ATI Technologies bejelentette a legújabb mobil grafikus processzorát, amelyben kétszer annyi pixelfutószalag, és kétszer nagyobb sávszélességű memóriabusz található, mint a jelenlegi megoldásokban. Ennek megfelelően a MOBILITY RADEON 9800 a jelenleg elérhető leggyorsabb mobil grafikus megoldás.

A MOBILITY RADEON 9800 grafikus processzor a nevével ellentében nem az R360-as architektúrára épül, hanem már az új, R400 sorozat tagja. Az újdonságban 8 pixel- és 4 vertexfutószalag van, tehát lényegesen gyorsabb, mint a jelenlegi 2, 3, illetve 4 futószalagos mobil megoldások. Ennek tetejébe ráadásul még teljes 256 bites memóriabusszal is rendelkezik, tehát még az asztali PC-kbe szánt megoldáshoz képest is jó teljesítményt nyújt.

A várakozásokkal ellentétben azonban a MOBILITY RADEON 9800 nem PCI Express, hanem még AGP-s kiépítésű. Az ATI az új terméket azoknak az embereknek szánja, akik a laptopjukon is játszani szeretnének a legújabb játékokkal. Ezenkívül rohamosan nő az úgynevezett desknote PC-k piaca; ezek asztali PC-k ugyan, de méretüket tekintve notebook kategóriásak. Amerikában egyre inkább terjednek, így bölcs döntésnek tűnik, hogy erre a piacra is kínál high-end grafikus kártyát a cég.



Az új chip 1280x1024-es felbontás mellett 60-90%-kal nagyobb teljesítményre képes, mint a korábbi MOBILITY RADEON 9700 az olyan játékokban, mint a Halo, a Tomb Raider: AOD, a Splinter Cell, vagy például az Aquamark 3 benchmark. A vállalat új chipje az X800 széria minden tudásával rendelkezik, így annak energiatakarékossági megoldásaival is. A társaság ugyan nem hozta nyilvánosságra, hogy a MOBILITY család új tagja milyen frekvencián működik és mennyi hőt termel, azonban annyit tudni, hogy 0,13 mikronos low-k gyártástechnológiával készülnek a TSMC tajvani gyárában.

Egyes pletykák szerint a MOBILITY RADEON 9800 akár a desktop piacra is megjelenhet, mivel a felső-közép teljesítménykategóriába árazva igen versenyképes teljesítményt nyújthat. A megoldás várhatóan igen rövid időn belül megjelenik, először a Dell high-end laptopjaiban. A későbbiekben a cég egy olcsóbb változatot is piacra akar dobni, aminek a neve furcsamód MOBILITY RADEON 9500 lesz. Hogy miért jó ez a következetlen névválasztás a cég részéről azt homály fedi, de lehet, hogy az ATI is hamarosan rákényszerül, hogy az Intelhez hasonlóan teljesen átdolgozza a videokártyáinak jelölésrendszerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    :D
  • CSOCSO #1
    hurra:) mostmar nem fel milla lesz a csucs laptop hanem 700 ezer:)