Gyurkity Péter

Két éve ellopták az AltaVista forráskódját

Az amerikai hatóságok azzal vádolják a redmondi szoftveróriás egyik alkalmazottját, hogy több mint két évvel ezelőtt ellopta az AltaVista kereső motorjának forráskódját.

Az FBI nyomozói szerint Laurent Chavet - aki korábban az AltaVista fejlesztőmérnöke volt - munkahelyének megszűnése után, 2002 márciusa és júniusa között többször is behatolt a cég számítógépes rendszerébe, és feltűnés nélkül eltulajdonította a szóban forgó forráskódot. Az AltaVistát tavaly vásárolta fel az internetes reklámokkal foglalkozó Overture Services, amely cég viszont még ugyanabban az évben a Yahoo! birtokába került.

Az ügy rendkívül kellemetlen a Microsoft számára, hiszen a redmondi cég MSN részlege a közelmúltban kezdte meg saját internetes kereső szoftverének kifejlesztését, és a Post-Intelligencer internetes híroldal értesülése szerint a francia állampolgárságú Chavet az MSN részleg munkatársaként részt vett az új kereső motor fejlesztésében. Tami Begasse, a Microsoft szóvivője megerősítette, hogy a 29 éves férfi a cég alkalmazásában áll, de azt nem árulta el, hogy melyik részlegnél dolgozott, és arról sem volt hajlandó nyilatkozni, hogy megindult-e a vállalat belső vizsgálata Chavet ellen. "Biztosak vagyunk abban, hogy az ügy nincs összefüggésben a fejlesztés alatt álló szoftverrel" - jelentette ki Begasse.

Chris Sonderby ügyészhelyettes nyilatkozata alapján azonban könnyen előfordulhat, hogy a nyomozást hamarosan kiterjesztik a szoftvercégre is. "A vádirat nem tartozik a Microsoftra" - jelentette ki Sonderby. A Yahoo szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt. Chavet - miután kifizette a 10 ezer dolláros óvadékot - jelenleg szabadlábon védekezhet, és legközelebb július 20-án kell megjelennie a bíróság előtt San Franciscóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #18
    Nem kellenek enyhébb törvények, csak elöbb vizsgálják meg a dolgot, és ha hibás akkor büntessék, ha nem akkor meg miért kell valakit piszkolni fejből. Vagy a Microsoft elözetessen hibázható?

    Egy érdekesség: pl. feltételezzük, hogy egy software fejlesztő cég alkalmazotja ellopja a konkurencia forráskodját, de a tettes ismeretlen marad. Tegyük fel, hogy pl. a kód egy részét felhasználja a saját cége fejlesztésében a cég valamint a felettese tudomása nélkül. Utánna kiderül, hogy ki a tolvaj, sőt az is, hogy a kódot felhasználta az emlitett módon. Na most lehet-e ebben az esetben az adott céget felelöségre vonni? Szerintem nem, de ugye az ezekben a dolgokban nehéz meghúzni a határt.
  • fako #17
    Vajon ha ez forditva tortenne, tehat a microsofttol loptak volna kodot akkor mit tenne?
    A kerdest inkabb onnan neznem hogy miert van az hogy ha a microsoftot eri kar akkor mindenkinek lepnie kell, de ha esetleg, hangsulyozom esetleg a microsoftnak van koze valamihez akkor maris sokkal enyhebbek a torvenyek.
  • BlackRose #16
    OK, és ez szerinted nem normális dolog, vagy mindent a nulláról talál ki mindenki? Különben is a search algoritmusokat nem az AltaVista találta ki, ha éppen érdekel az egész cuccot Donald Knuth, Art of Computer Programming könyvének harmadik kötetében megtalálhatod, az Internetre való alkalmazás is ezeken az alapokon működik. Nem akarok marháskodni az autólopásos hülyeség bevetésével, de az MS tudomásom szerint nem egy olyan kezdő cég akinél Pistike most nekiül kodolni.
    Az Apple féle UI tudományt pedig már régen kár lenne az Applenek írni, mert ök is ugy vettek kölcsön a Xerox-tól. Tudod a Toyota nem az autó feltalálója, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudnak jó autóval kijönni, és nem raknak rá nyolc kereket csak éppen azért mert már valaki elöttük négy kerékkel jött elő. Na de mindegy, az MS tehát rászorúlt, hogy lopott kodon alapozza a következő killer app-ot, mert meg akart takarítani pár millcsi dollárt. Bár igy mondják azok akik életükben még lopott kodod sem láttak. :)
  • floatr #15
    Az eddigi elmondások alapján több köze lesz az új MS keresőnek egy nyelvi elemzőhöz, mint egy AltaVista-féle motorhoz. Akkor most hol is az az ellopott kód?

    Nekem inkább ez a részlet tűnt fel "Az AltaVistát tavaly vásárolta fel az internetes reklámokkal foglalkozó Overture Services, amely cég viszont még ugyanabban az évben a Yahoo! birtokába került".
    Nemrég az MS fel akarta őket vásárolni, tehát cseppet sem suspicious a fenti helyzet.
  • aaaaa #14
    Már megint az autólopásos hülyeség. Nektek már kimosták az agyatokat ? Ettől függetlenül, mit gondolsz, hogy megy egy ilyen szoftver fejlesztése ? Gondolod leülnek csinálnak egy keresőt anélkül, hogy a többi működését nem is tanulmányozzák. Azért mert ők ráírják a szoftvereikre, hogy tilos visszafejteni a programokat , majd nem fogják megtenni ezt a konkurrens termékekkel ? Ha valaki kínál egy ilyen forráskódot , majd rá se néznek ? Ne legyél ennyire naív. Ha találnak valahol egy jól használható ötltet, felhasználják. Természetesen kisebb módosításokkal , hogy ne legyen olyan feltűnő. De bármelyik más cég ezt teszi, nincs ebben semmi meglepő.
  • RelakS #13
    Röhögni fogysz, de a windows is nyúlta a dizájnt anno, asszem az apple-től, vagy mi, azért változott meg a grafika a win95-ben. Ha jól emléxem tanulmányaimra
  • BlackRose #12
    Szerinted akkor pl. Bill Gates ellophatna az utcáról egy Lexust vagy Jaguart, mert ugye az is olcsóbb lenne mintha venne?
  • artschi #11
    igazad van, viszont a lopás olcsóbb, mint a fejlesztés...
  • BlackRose #10
    Csak egy pici kérdés: Egy cég aki egy Windows, Office, Visual Studio, MSN, számtalan más software mint pl. az SQL Server, Exchange Server, és nem utoljára egy microsoft.com (ami aztán tényleg gigantikus és fantasztikus site) szerintem nem kell, hogy lopjon egy ici pici AltaVistátol. Ugy gondolom a Microsoft Research szakemberei elegendő tudással rendelkeznek egy search technológia kidolgozására, ha megis nem akkor esetleg megvásárolhatnak akár egy tucat specializált kiscéget stb. Tehát undorító marhaságnak tartom, hogy az MS alkalmazottja az MS részére lopott, söt 100% biztos vagyok benne, hogy az MS-nek ehhez semmi köze sincs.
  • Cat #9
    ohh, bocsánat, keresőt akartam irni - de az alatta lévő cégnevekből te is kitalálhattad hogy elirtam