Berta Sándor

Az első vírusirtó szoftver mobiltelefonra

Csupán néhány nappal ezelőtt bukkantak fel a hírek a világhálón az első mobiltelefonokat fertőző vírusról, a Cabir-ról, egy ausztrál cég már meg is jelentette az ezt semlegesítő szoftvert.

Amiben sokan nem hittek az hamarosan bekövetkezhet: már a mobiltelefonokra is kapható lesz antivírus program. A programot bárki letöltheti a TSG nevű vállalat honlapjáról, vírusirtó azonban nem ingyenes, 15 dollárba kerül. Ám nem csak az ausztrál vállalat volt élelmes, hiszen már japán legnagyobb mobiltelefon szolgáltatója, az NTT DoCoMo is dolgozik egy mobiltelefonokba szánt vírusirtó szoftver kifejlesztésén.

A TSG Australia nevű vállalat adatai szerint amennyiben programjuk, a Phone Safe felfedez egy vírust, akkor megtisztítja tőle a mobiltelefont, ráadásul a különböző vezeték nélküli technikáknak köszönhetően az alkalmazás vírusadatbázisát még frissíteni is lehet, ezáltal a készülék megvédhető az új kártevőktől való megfertőződéstől is.

Mint ismeretes, a Cabir olyan mobiltelefonokat tud megfertőzni, amelyeken Symbian OS operációs rendszer fut és amelyek rendelkeznek egy Bluetooth-porttal. Érdekesség azonban, hogy mivel egy úgynevezett Proof-of-Concept féregvírusról van szó és csak a kutatók által ellenőrzött környezetben lehet találkozni vele, ezért még nem tudott megfertőzni egyetlen "szabad", külső mobiltelefont sem.

Ezzel szemben japán mobiltelefon-tulajdonosok már találkoztak úgynevezett tárcsázó-programokkal (dialer), a japán NTT DoCoMo éppen emiatt dolgozik együtt a Network Associates nevű céggel egy megfelelő vírusirtó és biztonsági szoftver kifejlesztésén. Az alkalmazás, ha minden a tervek szerint halad, legkésőbb az év végére kerülhet a piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #5
    Minnél fejlettebb egy rendszer...
  • falcon #4
    Mekkora kamu az egész, szerintem az ausztrál cég csinálta a virust, és csodák-csodájára pár nap múlva már van is irtó programjuk potom 15$ ért. Hát nem fura?
  • Cat #3
    ja, meg mobilcégek meg a mobilszolgáltatók is...
    ha most még nincs is, csak idő kérdése hogy a mobiloknál is száz vagy ezerszámra legyenek vírusok
  • DOGMAN #2
    Mekkora nagy humbug ez az egész mobilos vírus kacsa...
    És még az SG is belesik és megeszi:)

    hehhheee
  • [HUN]PAStheLoD #1
    loál