SG.hu

Csak kisebb internetes kampánycsendsértések voltak az EP-választások alatt

Jelentősebb problémákat nem, viszont több kisebb kampánycsendsértést tapasztalt az Interneten az Európai Parlamenti választás idején a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének monitoring-csoportja.

"A Monitoring Bizottság a kampánycsend ideje alatt közel 350 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróba-szerűen. A kampánycsendet összesen 19 honlap zavarta meg, ezeknek kisebb része követett el súlyosabb kampánycsendsértést." - foglalta össze a tapasztalatokat Barlai Réka, az MTE monitoring-csoportjának vezetője.

A legsúlyosabb kampánycsendsértést a bizottság a jobbik.net website-on tapasztalta: az itt közzétett cikkek közül több is durván sértette a kampánycsendet. Több honlapon a kampánycsend ellenére is működtek választási akaratot befolyásoló szavazógépek, ezek mellett kétértelmű cikkek jelentettek még problémát. A nagy pártok honlapjai közül egyedül a Fidesz-MPSZ weboldalán jelent meg a választói akarat befolyásolására alkalmas tartalom: egy online szavazás. Az esetleges kampánycsendsértések bejelentésére létrehozott e-mailcímre egyetlen bejelentés érkezett, amelyet a bizottság kivizsgált, a felvetett probléma azonban nem minősült sem jogsértésnek, sem pedig az MTE választási kódexében lefeketett elvek áthágásának.

A bizottság összességében pozitívan értékelte a választást. “Ez alkalommal sokkal több honlap tartotta szem előtt az MTE kampánycsendre vonatkozó ajánlásait és hívták fel az internetes közösség figyelmét is a Kódex előírásainak követésére, mint eddig bármikor." - mondta el Barlai Réka.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már három alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, legutóbb pedig 2003. márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején. Az MTE monitoring-bizottsága tevékenységéről a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is részletes tanulmányt készít, amelyet heteken belül nyilvánosságra hoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!