Berta Sándor

Elfogadta a HD DVD-ROM 1.0-s szabványt a DVD Forum

A DVD Forum elfogadta a HD DVD-ROM 1.0-s szabvány specifikációit, ugyanakkor az Advanced Optical Disc-ként (AOD) is emlegetett HD DVD-RW 1.0-s specifikációiról nem sikerült megállapodniuk a szervezet tagjainak.

A HD DVD-ROM - szemben a konkurens Blu-ray diszkekkel, amelyekből az egyrétegűek maximum 27, míg a kétrétegűek akár 54 GB-nyi adatot is képesek tárolni -, attól függően, hogy egy- vagy kétrétegű lemezekről van szó "csak" maximum 15, illetve 30 GB-nyi adat archiválására használható. Ezzel szemben egy HD DVD-RW lemezre, ha egyrétegű, akkor 20, ha kétrétegű akkor 32 GB adat fér fel legfeljebb. A Toshiba és a NEC által közösen kifejlesztett HD DVD/AOD-re tehát jóval kevesebb adat fér, mint a Sony és társai által létrehozott Blu-ray korongokra, ám kétségtelenül előnye, hogy már a meglévő DVD-gyártási infrastruktúra alkalmazásával elkészíthető.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Tény, hogy a DVD Forum néha elég rapszódikusan dönt, gondoljunk csak arra, hogy az újraírható mínuszos DVD - amely szintén a szervezet "gyermeke" - elterjedtebb, ám írási sebességben még elmarad a DVD+RW szövetség pluszos írható és újraírható DVD-itől, a utóbbiakból ugyanis már kaphatók kétrétegű DVD+RW és akár tizenhatszoros sebességgel véshető DVD+R példányok is.

A DVD Forum (tagjai a NEC, a Toshiba, az Intel, az IBM, a Warner stb.) és a Blu ray Founders szövetség (tagja például a Sony, a Hitachi, a Philips, a Panasonic és a Samsung) közötti harc ismét a vásárlók számára nehezíti majd meg a választást, ahogy az történt korábban a mínuszos és a pluszos írható és újraírható DVD-k esetében is. Előreláthatólag ismét az lesz a legbölcsebb döntés, ha valaki egy multi, vagyis a mindkét szabvánnyal elboldoguló készüléket vesz, feltéve ha lesznek ilyenek.

Az első HD DVD/AOD eszközöket 2004 végére, 2005 elejére ígérik a gyártók, míg az első Blu-ray készülékek Japánban már kaphatók. A Blu-ray videórekorderek általános elterjedésére 2005-2006-ban kerülhet sor. A Sony szerint a Blu-ray termékek az Egyesült Államokban 2005 vége előtt nem lesznek hozzáférhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #25
    ennél nagyobb baromságot :D

    még hogy kétoldalast olvas a lejátszo forditás nélkül :D lehet, hogy létezik/létezett ilyen lejátszó, de h 50 darab sem kelt el belőle az tuti, és neked biztosan pont nem ilyen van :)
  • EOX #24
    Nekem meg elég lett volna, ha emberibb hangnemben javítasz ki, de téma lezárva
  • EOX #22
    Basszus nem vagyok hajlandó ezt másodszor is elkezdeni. Moderátor kitörölhetted volna a 20. hozzászólásomat is.
  • papabear #21
    Senki nem beszélt két rétegről. Hanem két oldalról. Te nem olvasod el, amihez hozzászólsz?
    (Képzeld létezik két rétegű, két oldalas lemez is...)
  • EOX #20
    Ti miről beszéltek???A kétrétegű lemez nem azt jelenti, hogy két oldala írható, hanem azt, hogy egy oldalára van két írható réteg préselve, és precíz fókuszálással a kettő egymástól függetlenül írható meg.
  • GABOR16 #12
    azt nem értem, hogy miétr mindig a rosszabb szabványt eröltetik rá a vevőkre.
  • TeszteloPontHu #10
    "az újraírható mínuszos DVD"

    Már megint ez a mínuszos... Az ott :kötőjel: !!!
  • TeszteloPontHu #9
    Azért nem egészen. A karcolást ki lehet javítani csiszolással, ha az adatréteg sérült, azt már nem nagyon...
  • [HUN]PAStheLoD #7
    a legkisebb karcolás csak felületi , elvileg amíg nem éri az adathordozó réteget nem veszik el semmi ... max. az olvasó többet kell hogy szenvedjen
  • Pintyőke #6
    Ez mind mind szep amit itt leirnak, de konyorgom, hogy fog reagalni a legkisebb karcolasra a korong? Szerintem nem jol. Emiatt elonyben reszesitem a SONY cuccat. Csak ne lenne olyan draga.